Atitinkamos partijos (tos, kurios iškeltas kandidatas – D. Trumpo arba Hillary Clinton – atstovavo konkrečiai valstijai) išrinkti rinkikai balsuos visose 50-yje valstijų sostinių ir Kolumbijos apygardoje. Po balsavimo galutinai paaiškės precedento neturinčių 2016-ųjų metų JAV prezidento rinkimų rezultatas, be to, bus išsklaidyti įtarimai dėl Respublikonų partijai atstovaujančių rinkikų atžvilgiu vykdyto spaudimo nebalsuoti už D. Trumpą, nors toks elgesys tam tikrais atvejais būtų laikomas įstatymų, reikalaujančių palaikyti nugalėtoją, pažeidimu.

Priešininkai paskutinį kartą bando jam sutrukdyti

Šiam verslo magnatui priešiškos jėgos paskutinį kartą bando sutrukdyti jam užimti Baltuosius rūmus.

Pirmadienį valstijų sostinėse planuojami protestai, bet jie tikriausiai neįtikins Rinkikų kolegijos atmesti D.Trumpo kandidatūrą. Naujienų agentūros AP atlikta rinkikų apklausa parodė, kad jie netrokšta balsuoti už alternatyvius kandidatus.

Respublikonų rinkikai sako, kad juos užtvindė elektroniniai laiškai, telefono skambučiai ir laiškai, kuriais raginama neparemti D.Trumpo.

AP bandė susisiekti su visais 538 rinkikais ir pasikalbėjo su daugiau kaip 330 iš jų. Pokalbiai parodė, kad daugelį demokratų erzina šis rinkimų procesas.

Tačiau nepaisant kai kurių demokratų vykdomos nacionalinės „grupinės terapijos“, tik vienas respublikonų rinkikas AP sakė, kad nebalsuos už D.Trumpą.

D. Trumpo pergalė istoriniame kontekste

Įtampą pastarosiomis savaitėmis ypač didino tai, kad H. Clinton pelnė net 3 mln. balsų pranašumą per visuotinius rinkimus, taigi, D. Trumpas tapo prasčiausiai per visuotinį balsavimą pasirodžiusiu rinkimų laimėtoju nuo 1876-ųjų metų.

D. Trumpo pergalė anaiptol nėra triuškinanti, kaip jis pats teigia. Manoma, kad jis surinks tik 56,9 proc. rinkikų balsų, jei visi rinkikai balsuos nenukrypdami nuo valstijų, kurioms atstovauja, rezultatų. Taigi, nuo 1804-ųjų metų, kai imta taikyti ši rinkimų sistema, D. Trumpas atsidurs 44-oje vietoje (iš 54-ių) pagal pelnytą rinkikų balsų skaičių.

Reikia pripažinti, kad D. Trumpas pasirodė geriau nei ankstesnis prezidentas George‘as W. Bushas, tik per plauką pelnęs pergalę 2000-aisiais ir kiek svaresnę 2004-aisiais metais.

Įtampą pastarosiomis savaitėmis ypač didino tai, kad H. Clinton pelnė net 3 mln. balsų pranašumą per visuotinius rinkimus, taigi, D. Trumpas tapo prasčiausiai per visuotinį balsavimą pasirodžiusiu rinkimų laimėtoju nuo 1876-ųjų metų.

G. Bushas, kaip ir D. Trumpas, pralaimėjo per visuotinį balsavimą, tik kiek mažesniu skirtumu. Tad D. Trumpas taps prasčiausią rezultatą per visuotinį balsavimą pelniusiu prezidentu. Artimiausi jo „konkurentai“ – Rutherfordas B. Hayesas per 1876-ųjų metų rinkimus ir Johnas Quincy Adamsas 1824-aisiais. Paminėtina, kad pastaruoju atveju galutinis žodis rinkimuose teko JAV Atstovų Rūmams.

H. Clinton laimėjo 48,2 proc. balsų, o D. Trumpas – 46,2 proc. Taigi, atotrūkis tarp kandidatų – daugiau nei 2,8 mln. balsų arba 2 proc. Spėjama, kad skirtumas turėtų būti dar didesnis.

Ką reikia žinoti apie balsavimą pirmadienį

Balsuojant JAV rinkikų kolegijai neorganizuojamas nacionalinis susirinkimas. Rinkikai renkasi atskirose valstijose, paprastai jų sostinėse esančiuose valdžios rūmuose.

Pagal federalinius įstatymus rinkikai turi susirinkti gruodžio 19-ąją. Kiekvienas rinkikas, atiduodamas savo balsą už prezidentą ir viceprezidentą, turi pateikti šešias pasirašytas balsavimo biuletenių kopijas.

Kanye Westas ir Donaldas Trumpas

Du balsavimo biuleteniai yra perduodami į nacionalinį archyvą, vienas Senato pirmininkui, du vyriausiajam rinkimų pirmininkui ir vienas – vietiniam teisėjui.

Po pirmadienio rinkimų bus pereita prie galutinio etapo: ateinančių metų sausio 6-ąją JAV Kongresas turės oficialiai suskaičiuoti rinkikų balsus. Balsų skaičiavimui vadovaus viceprezidentas Joe Bidenas.

Numatyta, kad įvykus rinkimams įstatymų leidėjai gali pareikšti nesutikimą dėl konkrečių balsų arba visos valstijos rezultatų. Tai turi būti padaryta raštu, pateikiant bent vieno Atstovų Rūmų ir vieno Senato nario pasirašytą pareiškimą. Jei Atstovų Rūmai ir Senatas prieštaravimą palaiko, abejonę keliantys balsai anuliuojami. Reikia pasakyt, kad nors teoriškai tokia galimybė egzistuoja, precedento iki šiol nebuvo.

Kai bus suskaičiuoti balsai ir paskelbti galutinai rezultatai, sausio 20 d. vidudienį įvyks oficiali D. Trumpo inauguracijos ceremonija.