Šį išpuolį planuota įvykdyti tame pačiame geležinkelyje, kuriame per traukinio sprogdinimą 2009 metų lapkritį, taip pat siejamą su musulmonų sukilėliais, žuvo 28 žmonės.

Autoritetingas dienraštis nurodė, kad Šiaurės Kaukaze veikiantys sukilėliai jau buvo pagaminę sprogstamąjį užtaisą iš trąšų ir ruošėsi užbaigti savo operaciją, tačiau buvo suimti Federalinės saugumo tarnybos (FST) agentų.

„Kommersant“ duomenimis, susprogdinti traukinį šių metų birželį pasiūlė Islamas Chamuževas, kilęs iš Kabardos Balkarijos. Tyrėjų duomenimis, jis 2010 metais paliko respubliką, kurį laiką gyveno kovotojų rengimo stovykloje Dagestane, o vėliau išvyko į Maskvą.

Trąšų, kurių sudėtyje yra amoniako salietros, būtinų sprogiajai medžiagai pasidaryti, ūkinių perkių parduotuvėse nupirko I.Chamuževo bendrininkas Muradas Edilbijevas.

Dar vienas sulaikytasis, Fiaritas Nevliudovas, turėjo būti vairuotojas. Ketvirtas įtariamasis Muratas Umajevas, pagal tyrimo versiją, tiesiogiai rengiantis teroro aktui nedalyvavo, bet nuolat buvo diversinės grupės susirinkimuose ir dalyvavo aptariant plano detales.

Kaip rašo „Kommerstant“, birželio pabaigoje numanomi teroristai pradėjo ieškoti patogios vietos sprogdinimui. Jie pasirinko vietą prie Firsanovkos geležinkelio stoties Chimkuose, kur kelis kartus per dieną važiuoja traukinys "Sapsan". Per kratą iš vyrų buvo paimtas smulkus vietovės planas.

Liepos pradžioje teroro akto ideologas I.Chamuževas dėl nežinomų priežasčių nusprendė išvažiuoti į tėvynę ir pavedė sprogdinimą M.Edilbijevui, taip pat perdavė jam karabiną „Saiga“.

I.Chamuževas buvo sulaikytas liepos 2 dieną, išvažiuoti į Kabardos Balkariją jam nepavyko. M.Edilbijevas pamėgino atsikratyti bombos sudėtinių dalių ir paslėpė jas Pokrovskoje-Strešnevo parke, bet jį taip pat sulaikė teisėsaugos institucijų darbuotojai. Tuo pačiu laiku buvo sulaikytas ir M.Umajevas, o vėliau pavyko surasti ir F.Nevliudovą.

„Kommersant“ duomenimis, FST visiškai kontroliavo teroristų veiksmus baigiamojoje pasirengimo sprogdinimui stadijoje. Kada ir kokiomis aplinkybėmis pavyko sužinoti apie planuojamą teroro aktą, nežinoma.

Kad sostinėje FST pajėgos užkirto kelią teroro aktui, tarnybos direktorius Aleksandras Bortnikovas liepos 18 dieną papasakojo per susitikimą su prezidentu Dmitrijumi Medvedevu. Iš areštuotųjų, pasak A.Bortnikovo, buvo paimta bomba, kurios galingumas prilygo 10 kg trotilo.

Geležinkelyje tarp Maskvos ir Sankt Peterburgo jau anksčiau buvo įvykdyti keli teroro aktai. 2007 ir 2009 metais čia buvo du kartus susprogdintos bombos greitojo traukinio "Nevskij ekspres" kelyje. Per pirmąjį incidentą nukentėjo daugiau nei 30 žmonių, per antrąjį teroro išpuolį žuvo 28 žmonės. Manoma, kad abiejų sprogdinimų užsakovas buvo Šiaurės Kaukazo kovotojų lyderis Doku Umarovas.

Rusija tebekovoja su musulmonų sukilėliais Šiaurės Kaukaze, o pastaraisiais metais kovotojai vėl surengė virtinę mirtininkų sprogdintojų išpuolių ir kitokių atakų Rusijos sostinėje.

Šiemet sausį vienam mirtininkui iš Šiaurės Kaukazo susisprogdinus judriausiame Rusijos oro uoste, žuvo 37 žmonės. Tuo tarpu pernai per dviejų mirtininkių atakas Maskvos metropolitene žuvo 40 žmonių, o dešimtys buvo sužeisti.

D.Umarovas vasarį pažadėjo, kad 2011-ieji Rusijai „taps kraujo ir ašarų metais“, taip pat prisiėmė atsakomybę už naujausius išpuolius.