Tokios nuostatos įtvirtintos Rusijos prezidento pasirašytame įstatymo projekte, kuris pirmadienį buvo paskelbtas Dūmos duomenų bazėje.

V Putinas pradėtų derybas dėl sutarties atnaujinimo tik tada, jei Vakarai panaikintų vadinamąjį S. Magnitskio įstatymą, atšauktų visas sankcijai Rusijai ir kompensuotų dėl jų patirtus Rusijos nuostolius. Tarp jų – ir patirtus dėl pačios Rusijos įvestų sankcijų JAV.

Įstatymo projekte apibrėžtos vadinamosios „nedraugiškos JAV politikos Rusijos atžvilgiu“ priemonės. Be to, viena iš sąlygų, kurias kelia Rusijai tam, kad susitarimas dėl plutonio būtų atnaujintas, yra tai, kad JAV turėtų sumažinti savo karines pajėgas NATO šalyse, kurios į organizaciją įstojo po 2000 m. (Lietuva į NATO įstojo 2004 m. – DELFI)

Rusijos prezidentas kiek anksčiau paskelbė nurodymą, kad dvišalė JAV ir Rusijos sutartis dėl branduoliniam ginklui gaminti naudojamo plutonio utilizacijos būtų sustabdyta. Taip esą pasielgta dėl „nedraugiškų JAV veiksmų“.

„Rusijai neįmanoma vienai įgyvendinti šios sutarties“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Šis susitarimas tarp JAV ir Rusijos galiojo nuo 2000 m. Jis numatė, kad plutonio perteklius, pradedant nuo 2018 m., abiejose valstybėse bus utilizuotas gaminant kurą, naudojant atominiuose reaktoriuose arba užkasamas.