Pripažinusi, kad per mėnesio trukmės karantiną kol kas nepavyko sustabdyti delta atmainos protrūkio, Naujojo Pietų Velso valstija paprašė Kanberos skubiai atsiųsti jai daugiau vakcinų ir išteklių.

Jei protrūkis bus paskelbtas nacionaline ekstremalia situacija, tai galėtų atverti kelią didesniam federalinės vyriausybės įsitraukimui stabdant krizę.

„Tautos vardu esame įpareigoti užkirsti kelią virusui, – sakė Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berejiklian. – Neabejotina, kad skaičiai eina ne ta linkme.“

Jos valstija penktadienį pranešė apie 136 naujus atvejus – rekordiškai daug pastarojo protrūkio metu, o bendras užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius ten siekia 1 782.

Virusui „plintant visur“, o pusei iš šalies 25 mln. gyventojų šiuo metu gyvenant karantino sąlygomis, G. Berejiklian sakė, kad vyriausybė privalo „perorientuoti“ savo stringančią vakcinavimo kampaniją.

Vos 12 proc. australų yra pilnai vakcinuoti, ir tai susiję su „Pfizer-BioNTech“ skiepų tiekimo problemomis ir paplitusiu skeptiškumu dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo.

„Mums bent jau reikia daugiau pirmų „Pfizer“ dozių“, – sakė G. Berejiklian, tačiau perspėjo 5 mln. Sidnėjaus gyventojų, kad ribojimai gali užsitęsti iki spalio.

Ji taip pat paskelbė, kad nebūtiniems darbuotojams tam tikrose Sidnėjaus vietovėse dabar bus draudžiama išvykti, taip sugriežtinant karantiną, kuris, beveik neabejojama, oficialiai bus pratęstas kitą savaitę.

„Gana akivaizdu, kad kitą penktadienį mes nebūsime arti nulio (atvejų), – sakė G. Berejiklian. – Kitą savaitę turėsime aiškesnį vaizdą, kaip atrodys rugpjūtis, rugsėjis ir spalis.“

Tuo metu Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas ketvirtadienį atsiprašė už lėtą šalies skiepijimo kampaniją ir pripažino, kad užsibrėžtų tikslų pasiekti nepavyko.

„Prisiimu atsakomybę už vakcinavimo programą. Taip pat prisiimu atsakomybę už iššūkius, su kuriais susidūrėme. Akivaizdu, kad kažką galime kontroliuoti, o kažko – ne“, – nurodė premjeras.

Naujoji Zelandija stabdo „kelionių burbulą“ su Australija

Naujoji Zelandija uždaro savo sieną su Australija, penktadienį pranešė premjerė Jacinda Ardern, pastarajai šaliai mėginant suvaldyti naujus COVID-19 protrūkius.

Vadinamasis „kelionių burbulas“ tarp abiejų šalių pradėjo veikti balandžio 19 dieną. Pagal jį piliečiai galėjo laisvai keliauti be poreikio saviizoliuotis.

Tačiau, anot J. Ardern, delta atmaina „visiškai pakeitė rizikos profilį“ ir koronavirusas Australijoje dabar yra plačiai paplitęs. „Visuomet sakėme, kad, keičiantis virusui, keisis ir mūsų atsakas. Tai nebuvo lengvas sprendimas, tačiau tai yra teisingas sprendimas, skirtas apsaugoti zelandiečius“, – teigė premjerė.

J. Ardern nurodė, kad Naujosios Zelandijos siena užsidarys penktadienio vidurnaktį ir išliks uždara mažiausiai aštuonias savaites. Laikinas uždarymas duos Australijai laiko susitvarkyti su esamais protrūkiais, teigė J. Ardern.

„Mes tikrai norime, kad burbulas veiktų toliau. Išliekame jam įsipareigoję, būtent tai šįryt per pokalbį aiškiai pasakiau (Australijos premjerui) Scottui Morrisonui. Tačiau jis turi būti saugus“, – kalbėjo J. Ardern.

Lieka galioti Naujosios Zelandijos „kelionių burbulas“ su Kuko salomis.

5 mln. gyventojų turinčioje Naujojoje Zelandijoje nuo pandemijos pradžios iš viso užfiksuoti 2 299 koronaviruso atvejai ir 26 mirtys.