SIPRI duomenimis, 2018 metais pasaulinės karinės išlaidos siekė 1,8 trilijono dolerių. SIPRI teigimu, tai sudaro 239 dolerius vienam pasaulio gyventojui.

Lyginant su 2017 metais, pasaulinės karinės išlaidos išaugo 2,6 proc.

Pagal karines išlaidas tebepirmavo JAV. 2018-aisiais JAV karinės išlaidos siekė 649 mlrd. dolerių - jos buvo daugiau kaip 4 proc. didesnės nei 2017-aisiais. Praėjusiais metais JAV išlaidos sudarė 36 proc. visų pasaulio karinių išlaidų.

Antroje vietoje esanti Kinija išleido 250 mlrd. dolerių - tai sudarė 14 proc. visų pasaulio karinių išlaidų.

Trečioji - Saudo Arabija su 67,6 mlrd. dolerių, nors, palyginti su 2017 metais, pernai jos išlaidos buvo daugiau kaip 6 proc. mažesnės.

Po Saudo Arabijos rikiuojasi Indija ir Prancūzija. Indijos išlaidos augo penktus metus iš eilės. Tam daugiausiai įtakos turėjo įtampa su Kinija ir Pakistanu.

Penkios didžiausių švaistūnių karinės išlaidos sudarė 60 proc. visų pasaulio karinių išlaidų.

Rusija, išleidusi 61,4 mlrd. dolerių, nukrito į šeštąją vietą. Tai pirmas kartas nuo 2006 metų, kai Rusija nepateko į pirmąjį didžiausių išlaidūnių penketuką.

Į pirmąjį dešimtuką taip pat pateko Didžioji Britanija, Vokietija, Japonija ir Pietų Korėja.

2018 metais gerokai išaugo karinės išlaidos Ukrainoje ir keliose kitose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, baiminantis Rusijos keliamos grėsmės. SIPRI duomenimis, pernai Ukrainos karinės išlaidos išaugo 21 proc,. iki 4,8 mlrd. dolerių. Panašus augimas fiksuojamas ir Bulgarijoje, Rumunijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.