„Kalbant apie dvišalių santykių vystymą, tai prašom. Priimsime Ukrainos prezidentą Maskvoje bet kuriuo jam patogiu metu“, – žurnalistams sakė V. Putinas per susitikimą su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka Maskvoje.

V. Putino kvietimas V. Zelenskiui tapo atsakymu į anksčiau šią savaitę ukrainiečių lyderio išsakytą siūlymą abiem lyderiams susitikti Rytų Ukrainoje, kur, kaip nuogąstaujama, suintensyvėjusios kautynės tarp Kijevui ištikimos kariuomenės ir prorusiškų separatistų gali peraugti į visuotinį karą.

Ukraina, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos pastaruoju metu skambina pavojaus varpais dėl Rusijos karių telkimo prie savo vakarinės kaimynės sienų ir Maskvos okupuotame Kryme.

Maskvos teigimu, jos pajėgos dalyvauja pratybose, surengtose reaguojant į NATO manevrus, o gynybos ministras Sergejus Šoigu ketvirtadienį įsakė kariams iki gegužės 1 dienos sugrįžti į savo nuolatines bazes.

„Jei prezidentas Zelenskis nori pradėti taisyti santykius, tada, žinoma, sveikiname tai“, – derybų su A. Lukašenka pradžioje žurnalistams sakė V. Putinas.

Tačiau rusų lyderis pabrėžė, kad jei V. Zelenskis tikisi išspręsti problemas, kylančias dėl konflikto Rytų Ukrainoje, pirmiausia jam reikėtų susitikti su prorusiškų separatistų kontroliuojamų Donecko ir Luhansko regionų lyderiais.

„Ir tik tada [derėtų] aptarti šiuos klausimus su trečiųjų šalių atstovais, šiuo atveju – su Rusija“, – nurodė Kremliaus šeimininkas.

Kijevas nuo 2014 metų kariauja su Maskvos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šios kautynės įsiplieskė Rusijai tais metais aneksavus Krymo pusiasalį.

Per konfliktą, iš viso pareikalavusį daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių, nuo šių metų pradžios žuvo apie 30 ukrainiečių karių. Palyginimui, per visus ankstesnius metus jų žuvo 50.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (600)