„Norėjau jam atsakyti ką nors grubesnio, tačiau susivaldžiau. Jutau, jog pakilo kraujospūdis“, - CNN apie prieš kelerius metus įvykusią kelionę autobusu pasakoja 53 metų vyras. Jis važiavimą autobusu baigė stovomis.

„Autobuse buvo daug žmonių, jie viską girdėjo, tačiau niekas nepasakė nei žodžio“, - apmaudžiai prisimena italas.

V. Riva įpratęs prie nepažįstamųjų šiurkštumo. Vyras serga itin reta neinfekcine genetine liga – 1-ojo tipo neurofibromatoze. Visas vyro kūnas – nuo galvos iki pirštų galiukų – nusėtas bjauriais gumbeliais, žaizdomis ir augliais. Šia liga sirgo italo motina, sesuo nuo jos taip pat kenčia, tik serga lengvesne jos forma.

Vyro teta Caterina Lotto sako, jog dažnai giminaičio apatiniai būna permirkę krauju, kuris sunkiasi iš siaubingai niežinčių žaizdų.

Lapkričio pradžioje V. Riva kartu su teta ir dešimtimis kitų iš šiaurės Italijos keliavo į Vatikaną, kur dalyvavo rytinėje popiežiaus Pranciškaus surengtoje audiencijoje. Sunkiai sergantis vyras, kuris ilgą laiką stovėti paprasčiausiai neturi jėgų, sėdėjo invalido vežimėlyje.

„Tikrai nemanėme, jog atsidursime taip arti popiežiaus, tačiau apsauga mus vis ragino eiti į priekį. Galiausiai atsidūrėme pirmosios eilės pakraštyje“, - prisimena C. Lotto ir nuoširdžiai nusijuokia.

„Kai jis priėjo arčiau mūsų, pamaniau, jog išties man ranką. Tačiau jis pasuko tiesiai prie Vinicio ir tvirtai jį apkabino. Maniau, kad man sūnėno nebegrąžins, laikė labai tvirtai. Niekas nekalbėjo. Mes pagarbiai tylėjome – popiežius pažvelgė į mane taip, tarsi matytų pačią mano sielą. Žvilgsnis buvo toks šiltas – tikrai nesitikėjau nieko panašaus“, - pasakoja moteris.

Vinicio, kuriam užgauliojimai ir smerkiantys žvilgsniai yra įprasta reakcija į jo išvaizda, iš pradžių pasimetė – jis iš popiežiaus tikrai nesitikėjo tokio ryžtingo poelgio. „Aš dėl savo ligos jokių baimių neturiu. Jis mane be žodžių apkabino... Suvirpėjau. Pajutau šilumą“.

„Pažiūrėjau į jo batus. Jie buvo (parodo išskėsdama rankas). Pamaniau, jog šis žmogus tikrai labai daug vaikšto“, - juokiasi sergančiojo teta. Didis susitikimas truko ne ilgiau minutės. Labai greitai Vinicio su teta jau sėdėjo autobuse – be proto laimingi ir priblokšti.

„Jis buvo nepanašus į save. Visas virpėjo“, - sūnėno reakciją prisimena italė.

„Atrodė, jog į namus grįžtų dešimt metų atjaunėjęs“, - sako pats Vinicio.

Tačiau labai greitai gyvenimas grįžo į ankstesnes vėžes. Jis grįžo į savo darbo vietą senelių namuose – ten tvarkė šiukšles, dirbo kitus keistus darbus. Italas senelių namuose darbuojasi darbo dienomis, kartais ištaikęs progą pasikalba su gyventojais, kuriems jo liga visai netrukdo. Labiausiai italui patinka kalbėtis apie „Juventus“ – jo mylimiausios futbolo komandos – sėkmes ir nesėkmes.

Italą kalbinęs žurnalistas taip pat nusprendė imtis futbolo temos ir pasiūlė pagalvoti apie kitų futbolo klubų, pavyzdžiui, „Rome“ ar „Lazio“, stipriąsias puses. Vinicio buvo nusiteikęs skeptiškai, purtė galvą ir emocingai gestikuliavo.

Senelių namų vadovas Diego Munari teigia, jog Vinicio energija ir humoro jausmas labai pralinksmina senelius. „Kas dieną jis pakalbina daugybę žmonių, kuriems jis labai patinka - pajuokauja, pralinksmina“, - teigia D. Munari.

Baigęs darbą, Vinicio dviračiu važiuoja namo į savo butą, kuriame gyvena kartu su seseria Morena. Teta Caterina pasakoja, jog vyras dažnai pritingi gamintis maistą, dažniausiai alkį malšina paprasčiausiais sumuštiniais – kad nereiktų plauti stirtos nešvarių indų.

CNN prodiuseriai Romoje Hada Messia ir Livia Boghese savaičių savaites stengėsi pasikalbėti su Vinicio – nuo to laiko, kai žiniasklaidoje pasirodė jo akistatos su popiežiumi Pranciškumi nuotraukos. Iš pradžių italo šeima dvejojo, ar verta prisileisti žurnalistus. Bet Vinicio panoro pabandyti. „Jaučiuosi stipresnis ir laimingesnis nei bet kada anksčiau. Jaučiu, jog galiu eiti į priekį, nes Viešpats mane saugo“.

„Dabar, kai jį pamatė tiek daug žmonių, jis nebesijaučia toks atskirtas“, - teigia italo teta, kuri taip pat tikisi, jog popiežiaus dėmesys jos sūnėnui paskatins žmones daugiau domėtis neurofibromatoze. Moteris taip pat nuogąstauja, jog nuo lėšų trūkumo kenčianti Italijos sveikatos ir socialinės apsaugos sistema jos giminaitį nuskriaus.

Vinicio labai brangina akimirkas, praleistas popiežiaus glėbyje, ir teigia turįs planų ir nebaigtų reikalų.

„Tikiuosi, jog jis man paskambins, susitiksime akis į akį – aš ir jis. Turiu jam tiek visko pasakyti“, - karštai kalba Vinicio. Viena iš Pranciškaus tarnystės ypatybių – jis mėgsta paskambinti žmonėms, tiesiog šiaip sau.

„Ką norėtumėte jam pasakyti?“, - smalsauja žurnalistas.

„Tai asmeniška. Liks tik tarp mūsų“, - tarsi atsiprašydamas pareiškė italas.

CNN parengtą vaizdo reportažą galite pamatyti ČIA.