Dideles regiono dalis vos prieš dvi savaites nusiaubė uraganas „Eta“.

„Iota“ pareikalavo šešių gyvybių Nikaragvoje, jos pakrantę pirmadienį vakare pasiekusi kaip „katastrofiškas“ 5 kategorijos uraganas. Tarp žuvusiųjų yra du vaikai, bandę perplaukti upę pietinėje šalies dalyje.

Du žmonės žuvo Kolumbijai priklausančiose Šventojo Andriejaus ir Apvaizdos salose Karibuose. Taip pat žuvo moteris iš indėnų bendruomenės Ngebe Buglės apygardoje Panamoje, kur 2 005 žmonės vis gyvena laikinose prieglaudose, nors liūtys ten pradeda rimti.

Antradienį vakare „Iota“ susilpnėjo ir iš uragano virto atogrąžų audra, kurios vėjų greitis siekia 80 km per val., sakė Hondūro atsako į ekstremalias situacijas komisijos COPECO meteorologų vadovas Francisco Argenalis.

Naujienų agentūrai AFP jis sakė, kad „Iota“ pasiekusi Hondūrą slinko per rytinį Paraiso departamentą 56 km į pietus nuo sostinės Tegusigalpos.

F. Argenalis prognozavo, kad audra anksti trečiadienį pasieks Salvadorą.

Hondūro vyriausybė dėl upių potvynių pavojaus nurodė iki trečiadienio uždaryti pagrindinius šalies kelius.

„Iota“ tapo vieninteliu šiemetiniu 5-os kategorijos Atlanto uraganu. Tai maksimali kategorija pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę.

„Vėjas labai stiprus, jis nunešė viską, mano namų, pastatytų iš betono, stogą ir medinius langus“, – AFP sakė smarkiai nukentėjusio Nikaragvos Bilvio miesto gyventoja Jessi Urbina.

Tas rajonas liko be elektros ir telekomunikacijų paslaugų, pranešė tiekėja „Telcor“.

Pareigūnai skubėjo iš Nikaragvos ir Hondūro pakrančių rajonų evakuoti tūkstančius žmonių.

Apvaizdos salos policijos viršininkas pulkininkas Johnas Fredy Sepulveda sakė, kad vietos ligoninė neteko dalies stogo ir kad maždaug 6 tūkst. gyventojų turinti sala liko be elektros.

Gelbėtojai Hondūro Tokoa bendruomenėje padėjo evakuoti šimtus žmonių, kuriuos nuo išorinio pasaulio buvo atkirtęs kylantis Agvano upės vanduo. Upė išsiliejo iš krantų ir užliejo kelis namus.

Naujojoje Jeruzalėje Hondūre vėjas nuplėšė sveikatos priežiūros centro stogą, apgadino mažiausiai 38 namus, vartė medžius, pranešė COPECO.