A. Merkel konservatoriai, laimėję rugsėjo 24 dienos rinkimus, tačiau neužsitikrinę aiškios daugumos, pradėjo parengiamąsias derybas su verslą remiančia liberalia „Laisvųjų demokratų“ (FDP) partija; be to vėliau, nuo 14 val. 30 min. Grinvičo (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku, numatytas jų susitikimas su kairiųjų pažiūrų Žaliųjų partija.

Kad derybos būtų sėkmingos ir neprireiktų skelbti naujų rinkimų, per artimiausias savaites partijos turi rasti kompromisą dėl virtinės tokių kritinių klausimų, kaip imigracija, ES reformos ir aplinkosaugos politika.

Jeigu pradinės derybos trečiadienį bus sklandžios, visos šalys turėtų vėl susitikti tartis penktadienį, ir galbūt joms pavyks suformuoti vyriausybę iki sausio.

Mažai tikėtina trijų partijų koalicija yra vadinama „Jamaika“– mat šių partijų spalvos atitinka tos Karibų valstybės vėliavos spalvas: juoda – konservatorių, geltona – FDP ir žalia – Žaliųjų partijos spalvos. Tokios sudėties koalicijos jau buvo išbandytos atskirų Vokietijos žemių vyriausybėse, tačiau federaliniu mastu tokia koalicija niekada nebuvo sukurta.

„Leidžiantis į kelionę į Jamaiką, galima tikėtis audringų vandenų“, – sakė derybininkas iš A. Merkel partijos sąjungininkės bavariškosios Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) Alexanderas Dobrindtas prieš išvykdamas į derybas.

Šios rafinuotos derybos prasideda tokiu metu, kai A. Merkel, ilgą laiką laikyta viena įtakingiausių Europos lyderių, vis dažniau yra lyginama su raiša antimi. Daugelis mano, kad jos valdžios zenito taškas liko praeityje ir tai greičiausiai bus paskutinė A. Merkel kadencija.

Politikos veteranė yra kritikuojama dėl blogiausio jos Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) pasirodymo rinkimuose nuo 1949 metų ir pralaimėjimo Žemutinėje Saksonijoje praėjusį sekmadienį.

„Dar prieš dvejus metus Merkel atrodė nepasiekama, – rašo laikraštis „Sueddeutsche Zeitung“. – Dabar tokios nenugalimumo auros nebeliko. Jos galios taip pat nyksta“.

„Jeigu CDU turėtų kokį nors pasiruošusį varžovą, Merkel turėtų pagrindo sunerimti“, – rašoma laikraštyje.

„Didžiulės kliūtys“

Jeigu A. Merkel partijoje problemos dar tik bręsta, konservatyvesnė jos sąjungininkė Bavarijoje CSU yra visiškai pasimetusi ir baiminasi dar vieno pralaimėjimo kitų metų žemių rinkimuose.

CSU, kuri seniai koneveikia A. Merkel sprendimą nuo 2015 metų Vokietijoje priimti daugiau nei milijoną prieglobsčio prašytojų, leido suprasti pasislenkanti labiau į politinio spektro dešinę, norėdama atsikovoti rinkėjus iš kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

CSU vadovas Horstas Seehoferis trečiadienį pakartojo, kad imigracijos ribojimas yra „labai labai svarbus“ tikslas.

CSU atstovas A. Dobrindtas anksčiau taip pat sakė, kad dešiniųjų kandidato Sebastiano Kurzo sekmadienio pergalė Austrijos rinkimuose parodė, jog CDU/CSU privalo „šiose derybose užimti konservatyvios jėgos poziciją“.

Tokios kalbos dar labiau didina priešpriešą su žaliaisiais, atsiradusiais iš septintojo ir aštuntojo dešimtmečio prieš Vietnamo karą ir branduolinius ginklus protestavusių judėjimų ir pasisakančių už daugiakultūrinę visuomenę bei pabėgėlių priėmimą.

Žaliųjų derybininkas Juergenas Trittinas atkreipė dėmesį į stiprėjančias populistines nuotaikas CDU/CSU aljanse ir perspėjo, kad jo kraštutiniams dešiniesiems būdingi reikalavimai pabėgėlių klausimu sukels „didžiulių kliūčių“.

„Byranti valdžia“

Kita derybų partnerė FDP turėtų būti patogesnė partnerė. Ji anksčiau yra daug ir ilgai dirbusi su konservatoriais, kol per praėjusius 2013 metų rinkimus visiškai nepateko į Bundestagą, žemuosius parlamento rūmus.

Savo reikalavimus pateikė ir FDP jaunatviškasis lyderis Christianas Lindneris, kuriam šįkart pavyko sugrąžinti partiją į Bundestagą ir kuris yra nusižiūrėjęs finansų ministro portfelį.

Derybų išvakarėse Ch. Lindneris net perspėjo A. Merkel iki naujos vyriausybės suformavimo susilaikyti nuo bet kokių drąsių žingsnių ES lygmeniu, ypač jeigu už juos mokės Vokietijos mokesčių mokėtojai.

„Tikiuosi, Merkel... aiškiai pasakys, kad jos vyriausybė atlieka tik laikinosios (vyriausybės) vaidmenį“, – sakė jis laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. – Vokietija šiuo metu negali priiminėti sprendimų“.

Atsižvelgiant į tai, kad koaliciją turinčių formuoti partijų interesai skiriasi ir jų laukia ilgos savaitės derybų dėl postų ir būsimos politikos, naujienų svetainė „Spiegel Online“ prognozuoja taip: „jeigu truputį pasiseks, Vokietija iki sausio gali turėti naują vyriausybę“.

„Vokietijos laukia keistas reiškinys, – rašoma komentare. – Derybas dėl naujosios koalicijos vedančios partijos iš tiesų jos net nenori, o buvusios ir būsimos kanclerės Angelos Merkel aura ir valdžia byra“.