Abi buvusios Sovietų sąjungos valstybės yra nukentėjusios nuo Rusijos, kuri gviešiasi jų teritorijų. Todėl jos siekia galutinai išsilaisvinti iš Kremliaus priespaudos ir linksta Vakarų link.

„Susitarėme drauge ir dar aktyviau reikalauti Gruzijos ir Ukrainos integracijos Europos ir euroatlantinėje erdvėje“, – žiniasklaidai sakė Gruzijos prezidentas Georgijus Margvelašvilis.

Abiejų valstybių „nepriklausomybė ir demokratija susiduria su tomis pačiomis grėsmėmis“, Tbilisyje sakė Ukrainos lyderis Petro Porošenka. Pasak jo, šalys „koordinuos žingsnius“, siekdamos narystės ES ir NATO.

Kijevas jau daugiau kaip trejus metus kovoja su prorusiškais separatistais, kurie Rytų Ukrainoje įkūrė savo apsišaukėliškas valstybes. Konfliktas jau pareikalavo per 10 tūkst. gyvybių.

Rusija užpuolė Gruziją 2008 metais ir pripažino nepriklausomais du separatistinius regionus – Abchaziją ir Pietų Osetiją.

Tiek Kijevas, tiek Tbilisis svarbiausiais savo ilgalaikiais tikslais yra paskelbę narystę NATO ir ES.

Tačiau nėra daug vilties, kad tai pavyks padaryti artimiausiu metu, nes Vakarų sąjungininkės baiminasi dar labiau pakurstyti įtampą su Maskva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)