Ši tendencija išpopuliarėjo visame pasaulyje, o ypatingą pagreitį įgavo Kinijoje.

Turtingiems jaunuoliams iššūkis neabejotinai tapo proga pasigirti.

Tik Kinijoje iššūkis įgavo naują prasmę, nes kinai dalyvauja iššūkyje, demonstruodami eilinio gyvenimo realijas, sunkumus.

Apžvalgininkų nuomone, ši tendencija įgavo naują prasmę, nes Kinijoje vis įtariau vertinamas gyrimasis savo turtu, be to, šioje šalyje buvo kilęs ne vienas skandalas dėl ekstravagancijos, korupcijos ir apgaulės.

Kinai kūrybingesni

Pastaruoju metu populiariame mikrotinklaraštyje „Sina Weibo“ nuotraukos su prierašu „#fallingstars“, kuriose demonstruojami kasdieniai sunkumai, staiga ėmė sulaukti dešimčių tūstančių paspaudimų „patinka“.

Kinijoje žiniasklaida ilgai nelaukusi ėmė akcentuoti skirtumus tarp rusų ir kinų tinklalapių naudotojų įrašų – teigiama, kad kinai užsienyje susidomėjo nauja mada, o kinai tėvynėje iššūkį pasitelkė ne tam, kad girtųsi turtais.

Šią perspektyvą pateikė pagrindinis Kinijos transliuotojas CGTN – pranešė, kad nesenai iššūkyje su prabangiu automobiliu dalyvavusi moteris „gavo baudą už eismo taisyklių pažeidimą“, bet kiti žmonės turėjo kur kas „pozityvesnių idėjų“. Kaip rašoma tinklaraštyje „Sina Weibo“, Kinijoje tendencijos pasekėjai kur kas išradingesni nei Rusijoje.

„Sina Weibo“ galima pamatyti nuotraukų, kuriose Rusijos turtuolės, iškritusios iš prabangių automobilių, o šalia – kinų, stovinčių šalia pigių, su namais, mokslu ar darbu susijusių daiktų, nuotraukų.

Ši žinia sulaukė Kinijos valdžios pritarimo ir palaikymo. BBC pasiteiravo kelių žmonių, ką jie norėjo pasakyti savo įrašais.

Viena internautė pseudonimu MrBailuJ sakė nusifotografavusi, dalyvaudama maratone Siano mieste. Ji teigė: „Prieš bėgimą gavau paketą ir prisiminiau šį nuotraukų iššūkį. Jis stipriai skiriasi nuo ankstesnių, pamaniau – tai įdomus būdas fotografuotis ir dalintis nuotrauka su savo draugais.“

Kitas vaikinas pasakojo dirbantis pedagoginiame universitete ir pasidalino nuotrauka, kurioje jis parkritęs prieš krūvą mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir sausainių pakelių.

Mergina May sako pasinaudojusi iššūkiu, norėdama parodyti, su kokiais sunkumais kasdien susiduria. „Neturiu sportinio automobilio, „Hermes“ gaminių, turiu tik štangą ir baltymų miltelių“, – sakė ji.

Vieno vaikino teigimu, giriantis turtais gali sulaukti kritikos iš internautų. Jis teigė: „Dauguma iššūkyje dalyvaujančių kinų dalyvauja ne todėl, kad yra turtingi. Jie rodo praeities ir dabarties patirtis, demonstruoja asmeninius pasiekimus. Būtų absurdiška girtis turtais internete. Kuo mažiau pinigų turi, tuo mažiau bijai, kad kas nors sužinos apie tavo turtą.“ Vaikino nuomone, būtent todėl superturtingi asmenys nedalyvavo iššūkyje.

Atidžiau stebima

Kinijoje žmonės gana atvirai kalba apie savo atlyginimus, bet į labai turtingus kinus vis dažniau žiūrima įtariai, priešiškai. Vieno iš didžiausių Kinijos turtuolių Vango Dzianlino sūnus Vangas Sikongas 2015 m. gegužę sulaukė didžiulės kritikos internete už tai, kad nupirko savo šuniui porą „Apple“ laikrodžių ir išleido 36 000 dolerių (250 000 juanių).

2012 m. šalies vadovu tapus Si Dzinpingui, prasidėjo griežta kova su korupcija ir su įvairaus rango pareigūnais, kurie ima kyšius ar piktnaudžiauja pareigomis.

Spalį dėmesys nukrypo į Kinijos pramogų srities atstovus – garsiai aktorei Fan Bingbing buvo skirta bauda už mokesčių nemokėjimą ir kitokius pažeidimus.

Socialinėje žiniasklaidoje girdisi raginimų plačiau patyrinėti, ar Kinijos superturtuolių turtai užgyventi teisėtai. Taigi nieko stebėtino, kad minėtas krentančių žvaigždžių iššūkis Kinijoje įgavo kitokį atspalvį.