Detektyvai pradėjo tyrimą dėl sukčiavimo ir pinigų plovimo paaiškėjus, kad 2018 metų vasarį sumokėtos lėšos, kurios turėjo būti skirtos paremti teisinės pagalbos sistemų plėtrą Kazachstane, taip ir nepasiekė projekto vykdytojų, policija ketvirtadienį sakė Suomijos naujienų agentūrai STT.

„Galiu patvirtinti įtarimą dėl apgaulingų mokėjimų“, – naujienų agentūrai AFP sakė užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

„Kalbama ne apie netinkamą programos lėšų panaudojimą, bet apie išorinį, profesionaliai veikiantį nusikalstamą tinklą“, – rašoma ministerijos išplatintame pranešime.

Tyrėjai mano, kad nusikaltėliams pavyko perimti elektroninį susirašinėjimą tarp Suomijos užsienio reikalų ministerijos ir projekto partnerės - JT vystymo programos (UNDP).

„Kažkam pavyko įsiterpti (tarp Suomijos ir UNDP), apsimesti Jungtinių Tautų organizacija ir nukreipti pinigus į neteisingą sąskaitą“, – naujienų agentūrai STT sakė Suomijos nacionalinio tyrimų biuro vyriausiasis inspektorius Antti Perala.

„Vėliau paaiškėjo, kad tai privataus asmens sąskaita“, – pridūrė jis.

Paaiškėjus klastai Suomijos pareigūnams pavyko atgauti dalį pinigų, bet ne visą sumą, sakė A. Perala.

Policija nustatė tris įtariamuosius, kaltinamus pinigų plovimu – pavogtų lėšų persiuntimu, tačiau vis dar aiškinasi, kas organizavo šią aferą.

Pernai užsienio pagalbai Suomija skyrė 899 mln. eurų – ši suma sudaro 0,38 proc. šalies bendrųjų nacionalinių pajamų.

2015 metais šalis dėl griežto taupymo 40 proc. apkarpė pagalbos biudžetą.