Antradienį kreipdamasi į EP narius S. Marin ragino nepasiduoti Rusijos energiniam šantažui, stabdyti turizmo vizų į Europos Sąjungos (ES) šalis Rusijos piliečiams išdavimą. Ji taip pat pabrėžė būtinybę remti Ukrainą ir pastebėjo, kad be reikalo Europa neįsiklausė į Baltijos šalių bei Lenkijos įspėjimus dėl Rusijos ir naiviai žiūrėjo į šią šalį. Esą viso to kainą dabar esame priversti mokėti visi.

Jie jau laimėjo mūsų širdyse

S. Marin teigė tikinti, kad Ukraina laimės karą, padedama ES: „Nėra kito kelio. Jie jau laimėjo mūsų širdyse. Ukrainiečiai yra nepaprastai drąsūs ir jie nepasiduos. Ukraina savo pasipriešinimo veiksmais dabar neįtikėtinai greitai juda pirmyn, išstumia Rusijos kariuomenę iš daugybės regionų.

Drauge privalome ir toliau atsakyti į Rusijos agresiją sankcijomis ir teikti tiek karinę, tiek humanitarinę pagalbą Ukrainai.

Europa ir Vakarų pasaulis yra nusiteikę labai ryžtingai ir parodė didelę vienybę šioje kovoje. Vienybė yra svarbiausias mūsų ginklas, kovojant su Rusijos terorizmu. Dabar tos vienybės reikia labiau nei bet kada, kai Rusija energiją naudoja kaip ginklą prieš Europą.

Mūsų visuomenių terorizavimas per energijos tiekimą yra Rusijos būdas suardyti ir sunaikinti Europos paramą Ukrainai ir mūsų vienybę. Negalima leisti, kad tai Putinui pavyktų“, – teigė S. Marin.

EP pirmininkė Roberta Metsola priminė, kad europarlamentarai šį antradienį spręs, ar skubos tvarka įtraukti į sesijos darbotvarkę siūlymą Ukrainai skirti papildomą 5 mlrd. eurų makrofinansinę paramą.

Suomijos premjerė paragino priimti Ukrainą į ES.

„Europos Sąjungoje Ukrainai yra vieta, pone pirmininke. Ukraina įrodė, kad jie gali būti patikimi partneriai. Mes taip pat tai padarėme, suteikdami kandidatės statusą, atverdami kelią Ukrainai ir Moldovai į ES“, – kreipėsi į EP pirmininkę S. Marin.

Kaina už naivumą

Kreipdamasi į EP narius S. Marin pridūrė, kad pasitikėjimas Rusija dingo ir netgi, jeigu šiandien baigtųsi karas, to pasitikėjimo nepavyktų ilgai atgauti. Anot jos, energetikos krizė tik reiškia, kad pavyks greičiau išsilaisvinti nuo Rusijos priklausomybės.

Kartu Suomijos premjerė sakė, kad svarbu užtikrinti, jog energijos ES šalyse energijos nepritrūktų ir imtis veiksmų, kad piliečiams energijos kaina neišaugtų per daug.

Energetika

„Šiais sunkiais laikais Europos vienybė yra išties išbandoma. Mūsų įsipareigojimai žmonių teisėms, įstatymų viršenybei ir demokratijai dabar yra išbandomi.

Rusija mano, kad mūsų demokratija, mūsų įvairovė ir mūsų pagarba žmogaus teisėms padaro mus silpnais.

Priklausomybė nuo Rusijos mus susilpnino. Tačiau dabar tapsime stipresni: mūsų visuomenės klesti dėl to, kad demokratijoje mes patys priimame sprendimus dėl savo ateities.

<...> Pandemija ir jos metu kilusi krizė parodė, kaip svarbu veikti vieningai. Dabar tai turime padaryti dar kartą, kovodami su energetikos krize. Reikia stengtis, kad mūsų vienybės niekas nesutrikdytų. Jeigu ES bus suskaldyta, mes savo tikslų nepasieksime, o būtent to ir siekia Rusija“, – įspėjo S. Marin.

Taip pat ji pridūrė: „Trumpalaikėje perspektyvoje privalome rasti kelius, kaip užtikrinti energijos tiekimą ir sumažinti energijos kainas iki tokių, kurias išgalėtų mokėti piliečiai ir įmonės.

Reikia imtis priemonių, kad sumažintume elektros kainą, galėtume užtikrinti nepertraukiamą elektros tiekimą rinkoje. Krizė ne tik mus suvienijo, bet ir atskleidė silpnąsias vietas: strateginės ekonomikos stoka, priklausomybė nuo Rusijos“.

Suomijos premjerė pastebėjo, kad dėl energinės krizės, kurioje atsidūrė Europos Sąjungos šalys, jos pačios taip pat yra kaltos.

„Privalome pripažinti, kokie naivūs buvome dėl Rusijos ir kaip klydome, vertindami Rusijos veiksmus. Reikėjo labiau paklausyti, ką sakė mūsų draugai Baltijos šalyse ir Lenkijoje, kurie gyveno Sovietų Sąjungoje. Dabar visi mokame priklausomybės nuo Rusijos energetikos kainą“, – pastebėjo S. Marin.

Pasisakė už turizmo ribojimą Rusijos piliečiams

Vis tik S. Marin neabejojo, kad su šios žiemos iššūkiais ir krize, kurią sukėlė Rusija Europai, pavyks susidoroti. Ji ragino įgyvendinti dar daugiau sankcijų Rusijai.

„Kuo Rusijai šis karas taps brangesniu, tuo mažiau ji norės jį tęsti. Kai sankcijos pradės veikti kiekvieno žmogaus gyvenimą, galbūt kažkas įvyks.

Sanna Marin

Negalime leisti, kad Rusijos – šalies, kuri žudo ukrainiečius, piliečiai galėtų laisvai keliauti po Europą. Taigi privalome dar labiau apriboti vizų jiems išdavimą. Šiuo atveju visiškai suspendavus susitarimą palengvinti vizų išdavimą tarp ES šalių ir Rusijos yra pagrįstas, bet vien to nepakanka“, – sakė S. Marin.

Taip pat Suomijos ministrė pirmininkė paragino Europos šalis susivienyti gynybos srityje. Ji neabejojo, kad Švedijai bei Suomijai svarbu prisijungti prie NATO: „Mūsų šalių narystė NATO sustiprins ir saugumą visame Šiaurės Europos regione, ir aljansą“.

Sveikino Suomijos sprendimą dėl NATO

Po S. Marin kalbos europarlamentarai pasveikino Suomijos sprendimą teikti paraišką dėl narystės NATO ir teiravosi apie Suomijos idėjas plėtoti Europos energijos rinkas ir tinklus, įskaitant jungtis.

Jie ragino tvirtai išlaikyti Europos vienybę, susidūrus su aukštomis energijos kainomis, ir kvietė reformuoti energijos rinkas.

Kai kurie pranešėjai taip pat pabrėžė maisto saugumo ir kovos su badu svarbą, bandant susidoroti su Vladimiro Putino taktika.

Taip pat EP nariai paminėjo ir naudą, kurią Europos bendroji rinka duoda visoms valstybėms narėms, bei apgailestavo dėl sunkumų, su kuriais vis dar susiduria moterys lyderės, pavyzdžiui, ministrė pirmininkė S. Marin.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)