Įstatymo projektu būtų išplėstas lytinio priekabiavimo apibrėžimas, įtraukiant „priekabiavimą žodžiu, atvaizdais ar žinutėmis, darant kito asmens nuotraukas ar demonstruojant savo lytinius organus“, sakoma pareiškime.

Siekiama, kad už tokius nusikaltimus, priklausomai nuo jų sunkumo, būtų numatytos baudos ar įkalinimo iki šešių mėnesių bausmės.

Šiuo metu Suomijos įstatymais lytiniu priekabiavimu pripažįstamas tik elgesys, susijęs su lietimu, o už intymių nuotraukų siuntinėjimą kartais gali būti teisiama pagal įstatymus dėl šmeižto, kuriais nepripažįstamas seksualinis tokių veiksmų aspektas.

Naujasis pasiūlymas „kažkuriuo metu kitąmet“ gali būti pateiktas vyriausybei, kuri savo ruožtu jį pateiks parlamentui, naujienų agentūrai AFP sakė Teisingumo ministerijos patarėjas Sami Kiriakosas.

Tyrimai rodo, kad lytinis priekabiavimas internete, įskaitant nepageidaujamų intymių nuotraukų siuntinėjimą, yra labai paplitęs.

Vaikų teises ginančios organizacijos „Plan International“ šiemet atliktas tyrimas parodė, kad 51 proc. iš 14 tūkst. visame pasaulyje apklaustų mergaičių ir jaunų moterų yra patyrusios lytinį priekabiavimą internete.

Maždaug 35 proc. apklaustų mergaičių ir moterų nuo 15 iki 25 metų yra gavusios seksualinio pobūdžio ar nepadorių nuotraukų ar vaizdų.

„Klausimynais paremti tyrimai rodo, kad lytinis priekabiavimas yra gana dažnas ir kad tokio tipo elgesio aukos dažniausiai būna moterys, tad labai svarbu apsvarstyti, kaip su tuo turėtų būti elgiamasi įstatymiškai“, – sakė S. Kiriakosas.

Kai kurios teritorijos jau ėmėsi žingsnių uždrausti lytinį priekabiavimą internete. Škotija tokį elgesį uždraudė 2010-aisiais, o Teksasas pernai nustatė 500 dolerių (424 eurų baudas) už nepageidaujamų intymių nuotraukų atsiuntimą.

Tačiau daugelis šalių neskuba tokio elgesio uždrausti įstatymu, kurį gali būti sunku vykdyti.

„Tokio tipo nusikaltimus ar praktiškai viską, kas nutinka internete, gali būti labai sunku tirti“, – sakė S. Kiriakosas.

Tačiau „tyrimų pareigūnai turi poveikio priemonių, taikomų lytinių nusikaltimų atvejais, jei išpildomos tam tikros sąlygos, pavyzdžiui, prieiga prie telekomunikacijų duomenų“, pridūrė jis.

Minimas pasiūlymas buvo pateiktas Suomijai iš pagrindų pertvarkant kovos su lytiniais nusikaltimais įstatyminę bazę. Taip pat turi būti pakeistas teisinis išžaginimo apibrėžimas, nustatant, kad tai yra lytiniai santykiai be sutikimo. Šiuo metu galiojantis apibrėžimas apima panaudoto smurto arba grasinimo panaudoti smurtą dėmenį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)