Moksleiviai į klases sugrįžo likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki mokslo metų pabaigos birželio pradžioje.

Mokyklos turi užtikrinti, kad jose būtų griežtai laikomasi socialinio atstumo taisyklių.

Pertraukos mokiniams vyks skirtingu metu, kad būtų išvengta didelių vaikų susibūrimų koridoriuose ir lauke, o nenaudojamose patalpose bus įrengtos klasės, kad būtų galima išskirstyti mokinius mažesnėmis grupėmis, sakė švietimo ministrė Li Andersson balandžio 29 dieną, kai paskelbė, kad mokyklos vėl atsidarys gegužės viduryje.

Antradienį L. Andersson pranešė, kad rengiami teisės aktai, kurie leistų mokykloms derinti kontaktinį ir nuotolinį ugdymą, jei rugpjūčio viduryje prasidėjus naujiems mokslo metams kiltų nauja susirgimų banga.

Suomijoje iki šiol nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 mirė 284 žmonės, nustatyta per 6 tūkst. užsikrėtimo atvejų. Šis rodiklis Suomijoje yra mažesnis nei kaimyninėse Skandinavijos valstybėse, tačiau epidemiologai įspėja, kad naujos užsikrėtimų bangos gali būti gerokai didesnio masto.

Suomijos mokytojų profesinė sąjunga kritikavo sprendimą vėl atidaryti mokyklas, užuot tęsus ugdymą nuotoliniu būdu.

Profsąjungos išplatintame pareiškime pažymima, jog „neaišku, ar tai atitinka vaikų interesus“, ir įspėjama, kad mokyklos „gali būti nepajėgios visiškai užtikrinti vaikų ir darbuotojų saugumą“.

Tačiau vyriausiasis šalies epidemiologas Mika Salminenas gynė šį sprendimą. Balandžio 29 dieną spaudos konferencijoje jis sakė, kad tarp sergančiųjų COVID-19 vaikų yra labai mažai.

„Rizika vaikui užkrėsti suaugusįjį nėra reali. Mokyklas atidaryti visiškai saugu“, – sakė jis.

Trečiadienį paskelbti viešosios nuomonės tyrimo rezultatai parodė, kad visuomenė šiuo klausimu pasidalijusi į dvi apylyges stovyklas.

Suomija karantiną įvedė kovo viduryje. Pamokos mokyklose buvo nutrauktos visiems vyresniems nei 10 metų vaikams. Taip pat buvo paskelbtos rekomendacijos esant galimybei namuose likti ir mažesniems vaikams, tad faktiškai nedirbo ir pradinės mokyklos.

Dabar į mokyklas turi sugrįžti visi moksleiviai, išskyrus mokinius, turinčius gydytojo išduotą pažymą, leidžiančią toliau mokytis nuotoliniu būdu.

Visuomeninio transliuotojo „Yle“ užsakymu atlikto sociologinio tyrimo rezultatai rodo, kad maždaug 30 tūkst. vaikų (apie 5 proc.) galėtų toliau mokytis nuotoliniu būdu.

Gegužės pradžioje vyriausybė paskelbė, kad bus palaipsniui atšaukiamos karantino priemonės. Tačiau restoranai, barai ir kultūros institucijos, tokios kaip teatrai, savo duris lankytojams galės atverti tik birželio 1 dieną ir tik su sąlyga, kad bus griežtai laikomasi socialinio atstumo taisyklių, taip pat paisoma reikalavimo žmonėms būti ne didesnėmis kaip 50 asmenų grupėmis.