Ar ši atmaina, pavadinta Fin-796H, yra pavojingesnė ar labiau užkrečiama už kitas mutacijas, kol kas nežinoma. Tačiau medikai praneša, kad mutavusį virusą PGR testai atpažįsta ne taip gerai kaip iki šiol žinomas formas.

Tai svarbus atradimas, suomių stočiai YLE sakė virusologas Ollis Vapalahtis. Apie Fin-796H žinoma mažai detalių, išskyrus tai, kad jis turi tam tikrų mutacijų požymių, kurie aptinkami britiškame ir PAR variantuose.

Kitas virusologas iš Turko universiteto Ilkka Julkunenas kol kas nemato pagrindo nerimauti. „Mes neturime patikimų duomenų, kad šis naujasis štamas būtų labiau užkrečiamas ar turėtų poveikį ligą įveikusių žmonių imunitetui ar apsaugai pasiskiepijus“, - sakė jis.

Ekspertai: PGR testai gali būti neveiksmingi

„Vita Laboratories“ atstovai mano, kad naujojo koronaviruso varianto atradimas yra reikšmingas, nes jis gali būti neaptinkamas atlikus PGR testus, sukurtus ieškoti tam tikrų genetinių sekų viruso RNR.

Jeigu PGR testų metu būtų nustatomos tik tam tikros genetinio kodo dalys, mutavęs virusas galėtų išvengti aptikimo, todėl neretai ieškoma mažiausiai dviejų skirtingų dalių, skelbia yle.fi

„Mutavo ta sekos dalis, kuria paremtas PGR testų veikimas, vadinasi, jie nebegalės atpažinti koronaviruso. Šiuo metu tai yra pati svarbiausia informacija, kalbant apie šią atmainą“, – pareiškė klinikinė tyrėja Taru Meri.

Kol kas Suomijoje buvo nustatyta 450 COVID-19 atvejų, sukeltų naujų koronaviruso variantų, nurodė Nacionalinio sveikatos ir gerovės instituto (THL) Infekcinių ligų kontrolės skyriaus vadovas Tanelis Puumalainenas. Iš jų 422 atvejus sukėlė vadinamoji britaniškoji atmaina, 22 – Pietų Afrikos Respublikos atmaina ir vieną – braziliškoji atmaina.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)