Suomija nepriklauso NATO, tačiau dalyvavo spalį vykusiose pratybose.

Norvegija taip pat skelbė apie problemas su GPS – jų fiksuota taip pat tuo metu, kai netoliese šiaurvakarinės Rusijos sienos vyko kariniai mokymai.

„Labai sunku pasakyti, kokios galėjo būti to priežastys, tačiau yra nemažai priežasčių manyti, kad visa tai gali būti susiję su kariniais mokymais, vykusiais už Norvegijos ribų“, – lapkritį kalbėjo Norvegijos civilinės aviacijos valdybos direktorius Wenche Olsenas.

Rusija įtariama ir praeitais metais trikdžiusį GPS signalą Norvegijos pasienio teritorijoje, kur pati vykdė karines pratybas.

NATO ir Rusijos santykiai įtempti nuo tada, kai Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį.

Kokie buvo tie GPS trikdžiai?

Nukentėjo Suomijos Lapijos regionas ir šiaurinės Norvegijos teritorijos, esančios arčiausiai sienos su Rusija. Norvegijos regioninė skrydžių bendrovė „Wideroe“ patvirtino, jog jos pilotai pastebėjo GPS sutrikimų, buvo skelbiama Vokietijos DW svetainėje internete.

Nepaisant to, skrydžių bendrovė pridūrė, kad vieno civilinio lėktuvo pilotai, sutrikus GPS ryšiui, turėjo kitų reikiamų technologinių sprendimų.

„Menki juokai, buvo kilusi grėsmė paprastų žmonių saugumui. Gali būti, kad už trikdžius atsakinga Rusija. Rusija turi tam techninių galimybių“, – sako J. Sipila, pats esantis patyręs pilotas.

Kaip Rusija galėjo blokuoti signalą?

GPS – globalinė navigacijos sistema, kurią ištobulino Jungtinių Valstijų karinės pajėgos. Jos veikimo principas gana paprastas: iš palydovų, esančių virš Žemės, signalai siunčiami atgal.

„Technologiniu požiūriu labai paprasta sutrikdyti radijo signalą. Taigi, gali būti, kad už viso to slypi Rusija“, – buvo cituojamas Suomijos ministras pirmininkas.

Praeitais metais BBC žurnalistas Jonathanas Marcusas rašė, jog Rusijos elektroninio karo galimybės kaip reikiant išgąsdino NATO vadus. Be to, Rusija turi savą, mažiau žinomą pasaulinę navigacijos sistemą „Glonass“.

Kam buvo surengtos karinės pratybos?

Didžiausios NATO karinės pratybos nuo Šaltojo karo laikų, kodiniu pavadinimu „Trident Juncture“, buvo skirtos parepetuoti, kaip NATO vadovaujamas aljansas reaguotų invazijos į vieną narę atveju.

Rusų „Tupolev TU-142“ praskrenda šalia NATO pajėgų pratybų „Trident Juncture 2018“ metu

Pratybose už kelių šimtų kilometrų nuo Norvegijos sienos su Rusija dalyvavo visos 29 NATO valstybės narės bei Suomija ir Švedija. Pratybų metu Rusijos karinio laivyno žvalgybos lėktuvas praskrido visai pro pat Jungtinių Valstijų laivą „USS Mount Whitney“.

Pratybos prasidėjo spalio 25 dieną, ir baigėsi praėjusį trečiadienį. Vos tik joms pasibaigus, su vienu iš mokymuose dalyvavusių Norvegijos laivų susidūrė naftos tanklaivis. Karo laivas ne kartą buvo perspėtas dėl galimo susidūrimo.