R. Sunakas sakė, kad Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms (JEF) atėjo „nepaprastai svarbus“ metas dar kartą patvirtinti savo nuolatinę paramą Kyjivui, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas eskaluoja karą su „siaubingomis“ pasekmėmis Ukrainai.

JK vadovaujamų JEF šalių vadovai pirmadienį Rygoje susitiko aptarti Ukrainos gynybos poreikių ir kartu sustiprinti savo pačių bendradarbiavimą.

Po apsilankymo Latvijos sostinėje R. Sunako kelionė po Baltijos regioną tęsis vizitu Estijoje, kur jis vėliau tą pačią dieną susitiks su britų kariais ir pasirašys naujos technologinės partnerystės sutartį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo ryšiu kreipėsi į gynybos aljanso susirinkimą, prašydamas suteikti įvairių ginklų sistemų, įskaitant tas, kurios padėtų apsisaugoti nuo grėsmių iš oro, Maskvai toliau atakuojant šalį iranietiškais dronais.

„Raginu jus padaryti viską, kad okupantai būtų greičiau nugalėti, – sakė jis per vertėją. – 100 proc. oro skydas Ukrainai būtų vienas iš sėkmingiausių žingsnių prieš Rusijos agresiją, ir šio žingsnio reikia dabar“.

Jis sakė, kad milijonai žmonių liko be šildymo ir elektros energijos po to, kai V. Putino pajėgos naktį dronais „kamikadzėmis“ smogė kritinei infrastruktūrai šalies sostinėje ir aplink ją.

JK paskelbė, kad pagal 250 mln. svarų sterlingų (305 mln. dolerių) vertės sutartį, kuri yra gynybinės pagalbos paketo 2023 metams dalis, papildomai tieks šimtus tūkstančių artilerijos šaudmenų.

R. Sunakas paragino kitas JEF šalis palaikyti arba padidinti savo dabartinius siūlymus ir suteikti Kyjivui dar daugiau oro gynybos sistemų, artilerijos ir šarvuočių.

Jis tęsė: „Turime aiškiai pasakyti, kad bet koks vienašališkas Rusijos raginimas nutraukti ugnį dabartinėmis aplinkybėmis yra visiškai beprasmis. Manau, kad tai būtų melagingas raginimas, kuriuo Rusija pasinaudotų tam, kad persigrupuotų, sustiprintų savo kariuomenę, ir kol ji nepasitrauks iš okupuotos teritorijos, jokių realių derybų negali ir neturi būti. Tačiau ką mes galime padaryti, tai galvoti apie tą laiką dabar, galvoti apie tai, ką darysime dėl saugumo garantijų“.

Tai nuskambėjo po to, kai JAV diplomatijos veteranas Henry Kissingeris pareiškė, kad artėja laikas deryboms dėl taikos su Rusija.

R. Sunakas taip pat sakė, kad JEF aljansas turi sutelkti dėmesį į „Rusijos galimybių persigrupuoti ir apsirūpinti sumažinimą“, be kita ko, „labai griežtai kritikuodamas“ Iraną dėl dronų siuntimo Maskvai.

Po susitikimo R. Sunakas su Latvijos ministru pirmininku Krišjaniu Kariniu surengs individualų pokalbį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)