Dieną Ukrainos pajėgų kontrolės postas, įsikūręs kelių į Krasnyj Lyman ir Slovjanską sankirtoje, tris kartus buvo apšaudytas maištininkų šautuvais, granatsvaidžiais ir 80 milimetrų minosvaidžiais, praneša unian.net.

Šią žinią savo „Facebook“ puslapyje pranešė antiteroristinės operacijos operatyvinės informavimo grupės vadovas Vladislavas Selezniovas.

„Labiausiai Ukrainos karius vargino snaiperis, kuris „dirbo“ iš viršutinių gamyklos aukštų pramoninėje miesto dalyje. Tikslia atsakomąja ugnimi jis buvo sunaikintas, šūviai iš nurodytos vietos liovėsi“, - pažymėjo V. Selezniovas.

Teroristai sprunka vilkėdami dvasininkų aprangą

Slovjanske teroristai už evakavimą reikalauja pinigų (tūkstančio dolerių už suaugusį ir penkių šimtų už vaiką), o patys bando palikti miestą netgi persirengę dvasininkais, praneša unian.net.

Tokius „dvasininkus“ su automatais po sutanomis Ukrainos kariai sulaiko kontrolės postuose.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, mieste liko ne daugiau kaip septyni tūkstančiai taikių gyventojų. Maištininkai mieste didina jėgas ir ruošiasi proveržiui.

Be to, mieste nesiliauja šūviai – teroristai kovoja ir vis dažniau suveda tarpusavio sąskaitas. Netoli Slovjansko esančioje Semenivkoje, kaip tvirtina Ukrainos desantininkai, civilių taip pat beveik nėra. Iš paties miesto ir kaimyninių gyvenviečių išvažiavo nuo 15 iki 60 procentų gyventojų.

Kramatorske bręsta humanitarinė krizė

Vietos žurnalistas Aleksandras Oleinikas savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad Kramatorsko gyventojai masiškai palieka miestą, kuriame tvyro panika, skelbia unian.net.

„Iš miesto masiškai išvažiuoja žmonės, nepriklausomai nuo jų politinių įsitikinimų. Mieste viešpatauja nerimas, visuotinis prislėgtumas ir baimė“, - rašo A. Oleinikas.

Žurnalistas taip pat pranešė, kad mieste greitai baigsis geriamo vandens atsargos: „Vanduo mieste netrukus turi baigtis“.

„Kramatorske situacija pablogėjo po avarijos Slovjansko valymo įrenginiuose, o pumpavimo agregatų sustojimas gali apriboti miesto aprūpinimą ne tik, geriamu, bet ir techniniu vandeniu“, - teigiama Donecko srities valstybinės administracijos pranešime.

Kramatorske nėra Ukrainai atstovaujančios valdžios bei ukrainiečių žiniasklaidos, todėl žmonės pasiduoda Rusijos televizijos ir teroristų radijo skleidžiamai propagandai.

„Kramatorske apskritai nėra ne tik ukrainiečių valdžios, bet ir ukrainiečių televizijos, radijo, spaudos. Užtat yra rusiška televizija, rusiškas laidinis radijas ir vienintelė FM stotis „Radio DNR“, kuri užsiima vien savo klausytojų smegenų plovimu“, - savo „Facebook“ puslapyje rašo A. Oleinikas.

Žurnalistas miestui prognozuoja humanitarinę katastrofą, nes žmonės liko praktiškai be pragyvenimo lėšų.

„Iždas jau mėnuo nedirba – biudžetininkai, pensininkai, socialiai neapsaugoti ir kiti nuo iždo veiklos priklausantys žmonės sėdi daugiau kaip mėnesį be lėšų pragyvenimui. Iš gamyklų masiškai atleidžiami darbuotojai. Link Kramatorsko nors lėtai, bet užtikrintai, artinasi humanitarinė katastrofa“, - padėtį mieste reziumuoja A. Oleinikas.