Rusija, savo ruožtu, ir toliau didina spaudimą Krymo teritorijoje – blokuojamas Ukrainos pasienis, skelbiama apie planuojamus šturmuojami svarbūs objektai, didinamas karinis spaudimas. Rusijos kariai kontroliuoja gausybę administracinių pastatų ir karines bazes Kryme. Apsuptas yra ir parlamentas, oro uostai, valstybinės televizijos pastatas, telekomunikacijų centrai.

Užgrobtas pasienio štabas 

Kaip praneša liga.net, Kryme užgrobtas Ukrainos pasienio tarnybos Simferopolio ir Azovo – Juodosios jūros regiono valdybos pastatas. Į štabą esą įsiveržė ginkluoti asmenys be skiriamųjų ženklų, o juos netrukus parėmė Rusijos kariai.

„Palaikomas ginkluotų Rusijos karių, didelis būrys nežinomų užpuolikų šturmu paėmė štabą, išlaužė visas duris, sunaikino automatizuotas darbo vietas ir ryšio priemones. (…) Į ginklų saugyklą Ukrainos pasieniečiai jų neįleido. Situacija paaštrėjo 14.14 val., kada (…) atvažiavo vyrai su civiliais drabužiais ir demonstratyviai pradėjo dėtis neperšaunamas liemenes ir šalmus. Netrukus prie jų prisijungė grupė ginkluotų Rusijos karių, atvykusių „Kamaz“ ir „Ural“ automobiliais“, - pasienio tarnybos pranešimą cituoja liga.net. 

Šiuo metu vyksta derybos, pasieniečiai reikalauja, kad užpuolikai paliktų štabo patalpas. 

Karinėse struktūrose – didžiulė įtampa

„Vienas tūkstantis ginkluotų kovotojų ir maždaug 20 sunkvežimių blokuoja 36-osios pasieniečių brigados perimetrą Perevalnojė“, - sakoma ministerijos pareiškime, kuris buvo paskelbtas toliau tvyrant didžiulei įtampai po Rusijos parlamento sprendimo pritarti pajėgų nusiuntimui į Ukrainą.

BBC praneša, kad Rusijos kariai Fedosijos mieste užblokavo apie 100 jūrininkų. Taip pat pranešama apie incidentą, kai Rusijos kariai iš 191-ojo mokomojo Ukrainos karinio laivyno pajėgų dalinio norėjo išsivežti ginklus, tačiau buvo sustabdyti.

Laivyno vadas išsižada naujosios Ukrainos valdžios

Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadas Denisas Berezovskis sekmadienį spaudos konferencijoje pareiškė prisiekiantis ištikimybę „Krymo tautai“. 

„Prisiekiu ištikimybę autonominės Krymo respublikos gyventojams. (…) Pasižadu vykdyti vyriausiojo autonominės Krymo respublikos ir Sevastopolio vado įsakymus“, - sakė jis.

Ištikimybę jis prisiekė Sergejui Aksionovui – naujajam Krymo premjerui. „Istorinis įvykis, kolegos“, - laivyno vado žodžius apibūdino S. Aksionovas.

Krymo lyderis, kuris vos pradėjęs vadovauti vyriausybei paprašė Rusijos intervencijos, tvirtina, kad dabar laivynas paklūsta jo nurodymams. 

A. Aksionovas taip pat perskaitė savo įsakymą, kuriuo laivyno kariams nurodo nepaklusti Kijevo valdžios nurodymams. Tarp tų, kurių įsakymus liepiama ignoruoti, yra ir naujasis Ukrainos gynybos ministras. 

D. Berezovskio priesaiką jis prilygino naujo darinio – Krymo autonomijos karinių jūrų pajėgų – sukūrimui.

Ukrainos generalinė prokuratūra informavo, jog Krymo prorusiškai valdžiai prisiekusio laivyno vado atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl valstybės išdavimo. Generalinė prokuratūra apkaltino D. Berezovskį valstybės išdavimu. 

N. Maliukevičius: Ukrainos kariai pastatyti į sunkią padėtį

Politologas Nerijus Maliukevičius DELFI teigė, jog D. Berezovskio priesaika sukuria rimtą dilemą Ukrainos kariams, kurie lig šiol laikėsi savo pozicijose ir nepasidavė kitos pusės bandymams išprovokuoti pirmą kraujo praliejimą. 

„Jie arba toliau bando ginti dalinius, bet yra akivaizdžiai išduoti savo vadovo, arba seka vadovo, kuris ką tik prisiekė kažkokiam naujam pseudovalstybiniam dariniui, keliu“, - kalbėjo N. Maliukevičius. 

Pasak jo, laivyno vado pareiškimas – dalis vis labiau įsisiūbuojančio informacinio karo. Esą mėginama pakirsti karių lojalumą Kijevo valdžiai, o sykiu pasėjamos stiprios abejonės tarp gyventojų. 

„Vieno, nors ir vado, pareiškimas nereiškia, kad panaikinama visų kitų karių priesaika. Dar neaišku, kaip elgsis tie daliniai ir kiti kariai, kurie davė priesaiką Ukrainai. Tai toliau tiktai eskaluoja konfliktą. Tai yra skaldymas jau kariuomenės gretose. Tai yra dar tolesnis žingsnis – iš Krymo lojalistų stovyklos – tam tikros eskalacijos link. Nors vadas galbūt ir galvoja, kad elgiasi „taikos labui“, bet jis meta likimo valiai savo karius apsuptuose daliniuose“, - aiškino N. Maliukevičius.

Rusijos kariuomenė kasa apkasus

Apie tai paskelbė BBC žurnalistas, dirbantis Kryme. Jo paviešintoje nuotraukoje matyti, kaip kariai Ukrainos pasienyje galimai kasa apkasus. Pasak žurnalisto – tai Rusijos pajėgos.

Kaip Rusijoje traktuojami karui prieštaraujantys demonstrantai?

Rusijoje po Vladimiro Putino sprendimo rengti karinę intervenciją Ukrainoje pasipylė protestai prieš karą. Rusijos pareigūnai su protestuotojais nesismulkina.

„YouTube“ pasirodė vaizdo įrašas iš sekmadienio protestų. Jame matyti, kaip Rusijos pareigūnai vieną po kito sulaiko beginklius protestuotojus. Dalis protestuotojų priešinosi sulaikymui paprasčiausiai atsiguldami ant žemės. Tokia protesto forma pareigūnams taip pat nepriimtina.

Rusijos pajėgos strateginės svarbos Krymo pusiasalį perėmė šeštadienį, nepaleidusios nė vieno šūvio, o naujoji vyriausybė Kijeve buvo bejėgė kaip nors sureaguoti.