Apsaugos vado teigimu, kaip skelbta žiniasklaidoje, žudikas pateko ant scenos, nes turėjo žurnalisto akreditacijos ženklelį, tačiau tyrėjai pirmadienį pareiškė, kad „per incidentą minėto ženklelio užpuolikas neturėjo“.

Apsaugos vadas įkalbėjo vieną iš savo pavaldinių meluoti policijai. Jeigu bus pripažintas kaltu, apsaugos vadui gresia iki aštuonerių metų kalėjimo.

Lenkijos vidaus reikalų ministerija panaikino kompanijos, saugojusios renginį, licenciją.

„Dariuszas S. (Darjušas S.) policijai pranešė apie žiniasklaidos atpažinimo kortelę, kad pridengtų renginio saugumo trūkumus“, – nurodė Gdansko prokuratūros atstovė Grazyna Wawryniuk.

DELFI primena, kad 53 metų P. Adamowiczius buvo peiliu subadytas į krūtinę šimtų žmonių akivaizdoje, per labdaros koncertą praėjusį savaitgalį.

„Tai liūdna diena Gdansko žmonėms. Jaučiamės kaip netekę tėvo, – naujienų agentūrai AFP sakė Tomaszas Ceglinskis. – Man 24 metai ir jis valdė visą mano gyvenimą. Kasmet jo dėka matydavome mieste permainų: investicijų, naujų gatvių, prekybos centrų ir kultūros institucijų. Mano pareiga būti čia.“

Mero nužudymu įtariamas 27 metų vyras buvo teistas, kai šaliai vadovavo liberalioji partija „Pilietinė platforma“ (PO), kuriai anksčiau priklausė P. Adamowiczius. Pranešama, kad įtariamasis yra sirgęs psichikos liga.

Jis anksčiau buvo nuteistas daugiau kaip penkerius metus kalėti už ginkluotą apiplėšimą ir neseniai išėjo į laisvę. Jis teigė, kad ankstesnė vyriausybė jį įkalino neteisingai.

Daugelis lenkų mano, kad mero nužudymą pakurstė neapykantos kalba internete ir pikti pagrindinių politinių partijų nesutarimai.

„Nužudė neapykanta“

„Pawelą nužudė neapykanta“, – trečiadienį parlamentui sakė PO lyderis Grzegorzas Schetyna.

PO ir valdančiosios konservatorių partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) politikai, kaip ir jų šalininkai internete, daug metų svaidosi kandžiomis replikomis. Kritikai kaltina vyriausybę nebyliai toleruojant priešiškumo atmosferą.

Lenkų žiniasklaida P. Adamowicziaus nužudymą lygino su prezidento Gabrielio Narutowicziaus nužudymu 1922 metais, kurį šalyje tvyrant neapykantai įvykdė fanatiškas nacionalistas.

Po P. Adamowicziaus mirties policija sulaikė kelis asmenis už grasinimus politikams.

Lenkijoje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves gedėti nužudyto Gdansko mero

Laidotuvėse taip pat dalyvavo dešimtys merų iš visos Lenkijos ir užsienio. Aplink bažnyčią buvo įrengti didžiuliai ekranai, kuriuose apeigas galėjo stebėti miesto gyventojai.

Anksčiau dešimtys tūkstančių žmonių laukė eilėse, kad pamatytų velionio urną ir pasirašytų užuojautos knygoje „Solidarumo“ Europos centre.

Gdanskas, kuriame gyvena maždaug pusė milijono žmonių, 9-ajame dešimtmetyje buvo Lenkijos antikomunistinio judėjimo „Solidarumas“ lopšys.

Du dešimtmečius Gdansko meru buvęs P. Adamowiczius per 2018 metų municipalinius rinkimus, remiamas PO, buvo perrinktas 64 proc. balsų.

Varšuva paskelbė P. Adamowiczių garbės piliečiu.

Juoda urna su mero pelenais bus palaidota vienoje iš bazilikos koplyčių.

Mero užpuolimas yra neįprastas dalykas Lenkijoje, kur politinio smurto pasitaiko retai.

Praėjusį kartą politinė figūra Lenkijoje buvo užpulta 2010 metais, kai užpuolikas nušovė vieno regioninio PiS skyriaus darbuotoją ir peiliu sužeidė kitą.