Kadre, į kurį žvelgiant sunku išlikti abejingam, nufotografuota ašaromis apsipylusi mažametė iš Hondūro, su išgąsčiu stebinti, kaip šalia JAV sienos su Meksika (Makaleno mieste, Teksase) pareigūnai apieško, o netrukus ir sulaiko jos motiną, rašo „The Independent“.

Nuotrauka interneto erdvėje pasirodė įsigaliojus JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimui, kuriuo vadovaujantis kiekvienas neteisėtai JAV sieną kertantis suaugusysis patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn. Apie griežtesnes kovos su nelegalia imigracija priemones balandžio 6 d. pranešė JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas.

Ši nuotrauka žaibiškai išplito socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje.

Pradėjus taikyti griežtesnius metodus, beveik 2 tūkst. vaikų buvo atskirti nuo tėvų ir laikinai, kol vyksta nagrinėjimas, uždaryti sulaikymo centruose. Kai kurioms šeimoms nuskyla – vaikams leidžiama grįžti pas tėvus. Tačiau ar tuo galėtų būti suinteresuota D. Trumpo administracija, kol kas neaišku.

Nuotraukos autoriui, fotografui Johnui Moore‘ui, pavyko trumpai pasikalbėti su mergaitės motina. Ta moteris, anot jo, daugiau nei mėnesį keliavo, kol atsidūrė prie JAV sienos.

„Motina pasakė, kad keliavo ištisą mėnesį. Kelionė iš Hondūro, kertant sieną ir pervažiuojant Meksiką, yra ypač sudėtinga ir dažnai pavojinga, todėl galima manyti, kad pasiekusios JAV jos jau daug ką buvo mačiusios ir patyrusios“, – sakė fotografas, kalbėdamas su CNN.

Paprašytas pakomentuoti nuotraukoje užfiksuotą epizodą, J. Moore‘as sakė: „[Motinai] buvo liepta padėti vaiką ant žemės, kol ją apieškos. Mažylė iš karto pradėjo klykti.

Pajutęs, kad gali būti atskirtas nuo motinos, dažnas mažametis sunerimsta, tad stresas, atsidūrus tokioje situacijoje, yra natūrali reakcija. Vis dėlto, kol fotografavau tas kelias nuotraukas, mane patį užvaldė emocijos. Netrukus joms buvo liepta sėstis į vienatūrį.“

J. Moore‘as prisipažino, kad fotografuoti tą akimirką jam buvo ypač nelengva.

„Pats esu tėvas, todėl matyti, kaip sulaikomos šeimos, žinant, kad netrukus jos bus išskirtos, buvo ypač nelengva. Iš žmonių veidų mačiau, kad jie nė neįtaria, kas netrukus atsitiks“, – sakė jis.

„Prisipažinsiu, kad džiaugiuosi užfiksavęs tuos iškalbingus kadrus, tačiau kaip tėvui ir žurnalistui ši patirtis man buvo skausminga. Pasienyje vykstantys pokyčiai šimtu procentų susiję su politika. Įstatymas juk tebėra toks pat“, – kalbėjo J. Moore‘as.

Fotografas pridūrė, kad motina ir dukra buvo nugabentos į vadinamąjį asmens duomenų tvarkymo centrą. JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnybos atstovas, kalbėdamas su portalu „BuzzFeed News, pareiškė nežinąs, ar vaikas buvo atskirtas nuo motinos.

„Kadangi yra mažametė, nemanyčiau, kad bus atskirta nuo motinos, nebent paaiškėtų, kad suaugęs šeimos narys praeityje užsiėmė kriminaline veika, buvo neleistinai imigravęs, smurtavęs (nes tai reikštų riziką vaiko saugumui), kiltų abejonių dėl šeiminių ryšių (tai būtų laikoma apgaule) arba visai šeimai nebūtų pakankamai vietos sulaikymo įstaigoje“, – išdėstė jis.

Tačiau, remiantis neįvardytos imigrantės motinos iš Hondūro žodžiais, federalinės tarnybos pareigūnai vis dėlto atėmė iš jos dukterį, kai ji sulaikymo centre maitino vaiką krūtimi.

Socialinius tinklus stebinti auditorija iš karto atkreipė dėmesį, kad vienoje nuotraukoje motina išvarsto raištelius iš dukters batelių. Šitai ji daro vykdydama JAV pasienio tarnybos pareigūnų nurodymą, kurio tikslas – konfiskuoti visas priemones, kurias naudojant būtų galima sau pakenkti.

D. Trumpo administracija nedelsdama atsiribojo nuo bet kokios atsakomybės už tai, kas vyksta pasienyje.

„Twitter“ žinute D. Trumpas nurodė, kad visa kaltė dėl šiurkščių naujųjų metodų tenka demokratams, nors sprendimas patraukti baudžiamojon atsakomybėn kiekvieną nelegaliai kirsti sieną bandantį asmenį buvo priimtas jo paties administracijos iniciatyva.

D. Trumpas pirmadienį pareiškė, kad „kai kurie didžiausi žemės nusikaltėliai naudojasi“ vaikais, kad patektų į Jungtines Valstijas per jų pietinę sieną.

„Ar kas nors matėte, kaip vykdomas tas Nusikaltimas pietiniame pasienyje“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

D. Trumpas bando atremti jam skirtą kritiką dėl jo vykdomos „nulinės tolerancijos“ imigracijos politikos, dėl kurios JAV ir Meksikos pasienyje vaikai yra atskiriami nuo savo šeimų.

Savo ruožtu prezidentas kaltina demokratus dėl „silpnos ir neefektyvios“ imigracijos politikos.

Tačiau ne demokratai priėmė tokį įstatymą. Jungtinėse Valstijose net nėra tokio įstatymo, kuris leistų vaikus atskirti nuo tėvų pasienyje. Be to, D. Trumpo Respublikonų partija kontroliuoja abu Kongreso rūmus.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmadienį pareiškė, kad migrantų vaikai neturėtų būti atskiriami nuo savo šeimų JAV ir Meksikos pasienyje.

„Iš esmės, generalinis sekretorius mano, kad su pabėgėliais ir migrantais visada turėtų būti elgiamasi pagarbiai ir oriai bei laikantis galiojančių tarptautinės teisės (normų). Vaikų negalima traumuoti atskiriant juos nuo tėvų. Turi būti išlaikyta šeimos vienybė“, – sakė A. Guterreso atstovas Stephane'as Dujarricas.

JT žmogaus teisių vadovas taip pat paragino Vašingtoną JAV pasienyje nebeatskirti migrantų vaikų nuo jų tėvų ir pavadino šią praktiką „nesuvokiama protu“.

JAV vyriausybė pranešė, kad per vieną iš pastarojo meto šešių savaičių laikotarpį beveik 2 tūkst. nepilnamečių buvo atskirti nuo savo tėvų ar globėjų.

Nuo gegužės pradžios tokių atvejų padaugėjo, generaliniam prokurorui J. Sessionsui paskelbus, kad visi migrantai, neteisėtai kirtę JAV sieną su Meksika, bus areštuoti, neatsižvelgiant į tai, ar suaugusieji siekia gauti prieglobstį.

Kadangi vaikai negali būti siunčiami į įstaigas, kur laikomi jų tėvai, jie yra atskiriami.

Z. R. al Husseinas citavo Amerikos pediatrų asociaciją, kuri tokią praktiką pavadino „vyriausybės sankcionuotu žiauriu elgesiu su vaikais“, galinčiu padaryti „nepataisomos žalos“ ir sukelti „pasekmių visam gyvenimui“.

„Raginu Jungtines Valstijas nedelsiant atsisakyti praktikos prievartos būdu atskirti tuos vaikus“, – sakė JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras ir dar kartą paragino Vašingtoną ratifikuoti Vaiko teisių konvenciją.

Jungtinės Valstijos yra vienintelė šio dokumento neratifikavusi valstybė.

Pasak Z. R. al Husseino, konvencijos ratifikavimas „garantuotų, kad pagrindinės vaikų teisės, nepriklausomai nuo jų administracinio statuso, būtų visų vidaus įstatymų ir politikos centre“.

Pirmadienį Z. R. al Husseinas atidarė 38-ąją JT Žmogaus teisių tarybos sesiją. Ši kalba buvo paskutinis jo kreipimais į šią instituciją, nes rugpjūčio gale baigiasi Z. R. al Husseino kadencija.

Sesiją temdo vis griežtesnė JAV kritika JT Žmogaus teisių tarybai. Diplomatiniai šaltiniai sakė, jog esama grėsmės, kad Vašingtonas apskritai pasitrauks iš šios institucijos.