Prie ambasados langų buvo išdėliotos 298 kėdės kiekvienai lėktuvu skridusiai aukai atminti. Kėdės buvo sustatytos taip, kad primintų kėdžių išdėstymą lėktuve. Tokiu būdu siekta pagerbti žuvusius brangius žmones ir išreikšti protestą dėl Rusijos pozicijos.

Kaip rašo dw.com, išdėstę kėdes ir plakatus, aukų artimieji dviem minutėmis tylos pagerbė žuvusiųjų atminimą. Ant vieno iš plakatų buvo užrašyta: „Nebaudžiamumas = nepriimtinas dalykas! Yra žinančių, kas nutiko... MH17 byloje turi būti pasiektas teisingumas".

Ant kai kurių kėdžių buvo išdėliotos baltos rožės, rašo news.sky.com.

Ant šalia kėdžių įtaisyto plakato buvo toks užrašas: „Tik tiesa, visa tiesa, nieko daugiau, tik tiesa“.

Aukų artimieji teigia, kad Rusijos valdžia mėgino nuslėpti, kas iš tiesų nutiko. „Aš tai laikau labai gražiu 298 žuvusių žmonių simboliu. Jų nebėra. Mano brolis niekada nebesugrįš“, – sakė Pietas Ploegas.

„Šio mūsų gesto tikslas – kuo aiškiausiai parodyti Rusijai, kad ji privalo bendradarbiauti vykdant tyrimą“, – pridūrė P. Ploegas.

Kaip praneša „Reuters“, Rusijos ambasados pareigūnai komentaro nepateikė. Praėjusią savaitę prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai teigė, kad Kremlius lauks teismo proceso išvadų, tačiau pridūrė, jog Nyderlandų vadovaujamo tyrimo objektyvumu abejojama.

Aukų artimuosius siutina Rusijos neigimas, kad ši dalyvauja konflikte Ukrainoje, jos sprendimas vetuoti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl MH17 katastrofos ir nepajudinamas raginimų prisiimti atsakomybę dėl lėktuvo numušimo atmetimas.

Pasak pirmininkaujančio teisėjo Hendriko Steenhuiso, tai buvo „tragiška lėktuvu skridusių žmonių iš viso pasaulio žūtis“.

Rusija nuolat neigė esanti susijusi su mirtinu išpuoliu, įvykdytu 2014-ųjų liepos 17 dieną. Lėktuvo katastrofoje žuvo dešimties valstybių piliečiai.

Kaip rašo bbc.com, šis teismo procesas – sudėtingiausio baudžiamojo tyrimo Nyderlandų istorijoje kulminacija.

Du trečdaliai aukų buvo iš Nyderlandų, be to, Nyderlandai vadovavo tyrimui. Teismo procesas rengiamas pagal Nyderlandų teisinę sistemą.

Pieto Ploego sūnėno palaikai buvo išdarkyti į 80 dalių. Vyriškis savo seife laiko sąrašą su jo kūno dalimis. P. Ploego brolio Alexo palaikai niekados taip ir nebuvo atrasti.

P. Ploegas nesitiki, kad kaltinamieji teismo posėdžiuose dalyvaus netgi ir nuotoliniu būdu, jis taip pat nemano, jog šie bus nuteisti už masinę žmogžudystę.

Tačiau teismo procesas svarbus ne tik jam pačiam, bet ir daugeliui kitų žuvusiųjų artimųjų, nes jiems tai yra vienintelis „raktas, galintis atrakinti tiesą“.

„Mes norime, kad pasaulis žinotų, kas iš tiesų nutiko, ir žinotų, kas dėl to kaltas“, – sakė P. Ploegas.

„Tuščių kėdžių“ protestą lėktuvo katastrofoje žuvusiųjų artimieji surengė likus vos dienai iki baudžiamojo teismo proceso pradžios. Tarsi lėktuve eilėmis išdėstytos kedės simbolizavo orlaiviu skridusias aukas. Nelaimės dieną žuvo visi lėktuvu skridę žmonės.

Daugiau kaip du trečdaliai aukų – 196 – buvo olandai.

Teisėjai: teismas dėl numušto lėktuvo gali vykti nedalyvaujant atsakovams

Nyderlanduose pirmadienį prasidėjusio keturių vyrų, kaltinamų 298 žmonių nužudymu dėl Malaizijos lėktuvo numušimo virš Ukrainos, teismo teisėjai nusprendė, kad procesas gali tęstis, nors nė vienas atsakovų nepasirodė.

Procesas gali tęstis nedalyvaujant trims įtariamiesiems – dviem rusams ir ukrainiečiui, sakė pirmininkaujantis teisėjas Hendrikas Steenhuisas.

Ketvirtas atsakovas, rusas, taip pat asmeniškai nedalyvaus, bet jam atstovaus advokatas.

Atsakovai kaltinami dėl reisu MH17 skridusio Malaizijos oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvo „Boeing 777“ numušimo 2014 metais, pareikalavusio visų orlaivyje buvusių 298 vyrų, moterų ir vaikų gyvybių.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą 2014 metų liepos 17-ąją skridęs lėktuvas buvo numuštas Rusijoje pagaminta raketa, virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos dalies.

Olandų prokurorai pernai pateikė pirmuosius kaltinimus šioje byloje: rusams Igoriui Girkinui, Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir Ukrainos piliečiui Leonidui Charčenkai, kurie visi yra susiję su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje.