Jo asmeniniame puslapyje internete biografinių faktų nedaug. Tepasakyta, kad jis yra pirmojo Saudo Arabijos karaliaus anūkas, gimęs 1955 metais. O tuomet pateikiama daugybė informacijos apie jo turtus ir galią.

Jam priklauso akcijų tokiose bendrovėse kaip „Twitter“, „Lyft“, „Euro Disney“ ir „Twentieth Century Fox“, prabangūs viešbučiai visame pasaulyje, statomas dangoraižis Saudo Arabijoje, kuris greitai taps aukščiausiu statiniu pasaulyje.

Įspūdingi ne tik princo Alwaleedo bin Talalo turtai. Nemažiau verta dėmesio ir jo asmenybė. Tikra tiesa, kad jis yra šiuolaikinės Saudo Arabijos įkūrėjo karaliaus Abdulazizo al-Saudo palikuonis. Karaliaus šeima šalį valdo iki šiol.

Tačiau oficialioje princo biografijoje neskelbiama tai, ką jums papasakos žurnalas „Vanity Fair“. Pasirodo, Alwaleedo bin Talalo tėvas septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje sukilo prieš represinę monarchiją ir amžiams sunaikino savo giminės linijos galimybes paveldėti sostą.

Visgi tai nesustabdė Alwaleedo bin Talalo ir jis yra davęs suprasti, kad kada nors sėdės soste.

„Vanity Fair“ taip pat perpasakoja – su tam tikru skepticizmu – oficialią princo praturtėjimo istoriją. Tai tarsi pasaka. Remiantis šiuo pasakojimu, princui buvo maždaug 30 metų, kai jis grįžo po studijų Kalifornijoje veikiančiame Menlo koledže. Ten 1985 metais jis įgijo verslo laipsnį.

„Alwaleedas bin Talalas teigia, kad tėvas jam davė 30 tūkst. JAV dolerių. Šiuos jis prarado per metus. Tuomet jis vėl nuėjo pas tėvą, kuris jam davė 300 tūkst. JAV dolerių. Šiems išleisti jam prireikė trejų metų. Trečias kartas nemelavo. Tėvas jam vietoj pinigų davė namą ir liepė: „Dirbk sau“. Jis bankui užstatė namą, pridėjo karališkąją stipendiją ir paveldėtus 200 tūkst. JAV dolerių ir išmoko būti žmogumi, kuris išlaiko pats save“, – rašoma straipsnyje.

Kiti mano, kad turtus jam padėjo susikrauti tai, kad Saudo Arabijos karališkoji šeima kontroliuoja šalies naftos sektorių.

Kad ir kaip ten būtų, princas Alwaleedas bin Talalas dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžioje pateko į milijardierių sąrašą. Ir ne dėl kokios nors įmonės jo šeimos valdomoje šalyje, o dėl investicijų į tuomet finansinių sunkumų patyrusį JAV banką, kuris dabar žinomas „Citicorp“ pavadinimu.

Tada princas Alwaleedas bin Talalas tapo princu be sienų. Jis yra dirbęs su Stephenu K. Bannonu ir pardavęs jachtą dabartiniam Amerikos prezidentui Donaldui Trumpui. O dabar „The Associated Press“ skelbia, kad jis yra stambus „Apple“, „News Corp.“ ir „Twitter“ akcininkas.

Tačiau mes kalbame tik apie pinigus. O jie tikrai nustelbia visą, kas galėtų atskleisti jo asmenybę ir politines pažiūras.

„Business Insider“ yra skelbęs, kad princas Alwaleedas bin Talalas Niujorko miestui po 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro išpuolio paaukojo 10 mln. JAV dolerių. Tačiau tuometinis meras Rudolphas W. Giuliani pinigų atsisakė, kai princas išplatino pareiškimą, kuriame kritikavo JAV poziciją dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto.

Jis visuomet buvo su spauda flirtuojantis princas. Na, kartais gal kaprizingas ir kiek keistokas. Tarkime, kartą jis padavė į teismą žurnalą „Forbes“ už šmeižtą, nes šis jo turtą įvertino „tik“ 20 mlrd. JAV dolerių.

„Business Insider“ rašė, kad 2008 metais sėdėdamas besisupančiame krėsle vakare užsidėjęs akinius nuo saulės jis interviu kanalui CNBC postringavo apie bankų sektoriaus krizę. Tais pačiais metais, anot „Forbes“, jis apsivilko šventiniais rūbais ir asmeniniu „Boeing 747“ nuskrido į Džidą, kur savo dėdei karaliui Abdullah papasakojo apie planą pastatyti daugiau nei kilometro aukščio dangoraižį.

„Tai bus Džidos traukos centras. Tikras magnetas“, – žurnalui „Forbes“ sakė jis. Dangoraižis turėtų būti baigtas 2019 metais.

Tuo metu, kai projektas buvo įpusėjęs, „Business Insider“ atskleidė keletą faktų iš princo gyvenimo. „Beveik visi šaltiniai, su kuriais kalbėjomės, įskaitant ir Alwaleedo bin Talalo oficialų atstovą, patvirtino, kad kaip kokį viduramžių monarchą jį lydi šokančių, besijuokiančių ir pokštaujančių nykštukų būrys, – 2012 metais skelbė leidinys. – Vienas šaltinis juos vadino juokdariais“.

Princas ne tik su kitais žmonėmis surengdavo „neūžaugų mėtymo“ varžybas, tačiau kartą pasikvietė savo juokdarius į verslo susitikimą ir mokė juos žodžių „Boeing“ ir „Airbus“, o vėliau leido jiems nuspręsti, kokios kompanijos lėktuvu papildyti savo asmeninį lėktuvų parką.

Nepaisant tokių keistų faktų, Alwaleedas bin Talalas ne kartą demonstravo savo susirūpinimą žmonių teisėmis, ypač vargingai gyvenančių žmonių ir moterų. „Ar galite tuo patikėti? Tai siaubinga“, – žurnalui „Forbes“ sakė princas, Rijado lūšnyne dalindamas pinigų prikimštus vokus.

Tame pačiame straipsnyje nurodoma, kad moterys princui priklausančiose įmonėse yra raginamos neryšėti skarų viešumoje.

Per „Arabų pavasario“ revoliucijas princas laikraštyje „The New York Times“ parašė straipsnį, kuriame pasmerkė autokratines arabų tautas, kurioms vadovauja tie, kas „siekia ypatingų savanaudiškų tikslų“. Kaip ir jo tėvas, jis kritikavo Saudo Arabijos autokratiją.

Po dvejų metų, kaip ir Vakarų milijardieriai, tokie kaip Billas Gatesas, Alwaleedas bin Talalas pažadėjo 30 mlrd. JAV dolerių, kurie padėtų „sukurti taikesnį, lygesnį ir tvaresnį pasaulį“.

Princas buvo tarp daugelio pasaulio lyderių, kurie pasmerkė D. Trumpą jo rinkimų kampanijos pradžioje, o vėliau po rinkimų bandė susitaikyti ir švelnino toną.

Kaip „The Washington Post“ anksčiau yra rašęs, kai kas mano, kad Alwaleedas bin Talalas iš esmės vykdo viešųjų ryšių kampaniją, kad reklamuotų savo verslą Vakaruose.

Kiti svarsto, kad jis galbūt yra nusitaikęs į Saudo Arabijos sostą. Tai yra viena iš teorijų, paaiškinančių, kodėl Saudo Arabijos sosto įpėdinis – jo pusbrolis – nurodė šeštadienį jį ir dar dešimt kitų princų suimti, kad šie stotų prieš „karališkąjį kovos su korupcija“ komitetą. O tuo metu, koks sutapimas, šalyje sklando gandai, kad Saudo Arabijos karalius ketina atsisakyti sosto.

Valdžia Saudo Arabijoje buvo perduodama šalį įkūrusio karaliaus sūnums. Tačiau paveldėjimo linija tapo vis sudėtingesnė, nes ta pirmoji karta artėja prie savo gyvavimo pabaigos. Galbūt pasaulietiškasis milijardierius disidento sūnus vieną dieną gali atsisėsti į sostą?

„Žinoma, – žurnalui „Forbes“ yra sakęs Alwaleedas bin Talalas. – Šios šalies karaliumi gali tapti karaliaus Abdulazizo sūnūs ir anūkai. Esu tarp jų.“

Tačiau kiti abejoja jo galimybėmis.

„Alwaleedas bin Talalas yra Saudo Arabijos Donaldas Trumpas, – žurnalui „Forbes“ sakė Saudo Arabijos karališkųjų rūmų ekspertas. – Kai kuriems šalies gyventojams jis gal ir yra sėkmės simbolis, tačiau kitiems jis yra per daug iššaukiantis.“

Tačiau taip buvo per daugelį metų. Juk dabar D. Trumpas yra JAV prezidentas. Tad kas žino, kas laukia Alwaleedo bin Talalo.

DELFI primena, kad Britanijos žiniasklaida gavo vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti 11 suimtų ir nuosprendžio laukiančių Saudo Arabijos princų, taip pat vyriausybės ministrai ir verslininkai, miegantys ant grindų kalėjimu tapusiuose prabangiuose penkių žvaigždučių viešbučio apartamentuose.

Turtingų šalies piliečių suėmimas buvo didžiausio masto kovos su korupcija iniciatyva per šių laikų Saudo Arabijos istoriją. Kaip matyti iš trumpo vaizdo įrašo, į apklotus susisupę vyrai miega ant plonyčių čiužinių, patiestų prabanga tviskančiame „Ritz Carlton“ viešbučio priimamajame.

Viešbutis stovi Saudo Arabijos sostinėje Rijade. Ant plikų čiužinių miegančių princų vaizdas įrodo, kokį didžiulį pažeminimą jiems tenka patirti.

Nors jokios galimybės patikrinti iš uždaros karalystės gaunamų pranešimų, deja, nėra, remiantis plačiai paskleista informacija, suimti vyrai kol kas laikomi uždaryti penkių žvaigždučių „Ritz Carlton“ viešbutyje ir išbus ten tol, kol vyks Saudo Arabijos karaliaus Salmano sūnaus, princo Mohammedo bin Salmano, nurodymu vykdomas kovos su korupcija tyrimas.

Princas Al-Waleedas bin Talalas laikomas kartu su dešimčia kitų princų ir dar 38 pareigūnais, sulaikytais po savaitgalį įvykdyto istoriniu vadinamo karališkosios šeimos supurtymo.

Turtingųjų nuosmukį liudijantys kadrai buvo nutekinti padedant Saudo Arabijos vyriausybėje dirbantiems asmenims.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paviešintas vaizdo įrašas, kuriame esą matyti, kokiomis sąlygomis prabangiame viešbutyje laikomi suimti princai ir kiti aukšti pareigūnai.