JAV ir jos sąjungininkės Azijoje pripažino, jog praeitą trečiadienį Pchenjanui pavyko sėkmingai į kosmosą iškelti palydovą, kuris, anot komunistinės šalies, iš kosmoso stebi Žemę ir transliuoja patriotines dainas.

J. McDowellis sako, jog palydovas tikrai orbitoje, tačiau jokių dainų negirdėti.

„Kiek mums žinoma, palydovas neveikia. Jis tikrai orbitoje, sukasi, tačiau tik tiek“, - tvirtina astrofizikos specialistas.

Astrofizikas sako, jog kol kas neaišku, ar palydovas, pavadinimu „Kwangmyongsong-3“, iš pradžių veikė. Taip pat neįmanoma nustatyti, ar jis signalą jis visgi siunčia, tačiau galbūt jis per silpnas. J. McDowellis pridūrė, kad įtarimų kelią ir faktas, jog palydovas blykčioja. Tai reiškia, jog Saulės spinduliai ant jo patenka įvairiais kampais – taigi palydovas nenukreiptas į Žemę, kaip kad turėtų būti.

Net jeigu Šiaurės Korėjos palydovas ir neveikia, jis ir toliau suksis orbitoje. Tinklalapis n2yo.com pirmadienį susekė palydovą, skriejantį mažiausiai 505 kilometrų virš Žemės atstumu. O tai patvirtina Šiaurės Korėjos teiginius.

„Tokius dalykus gana sunku atsekti, tačiau, trumpiau tariant, galima teigti, jog šis objektas tokiame aukštyje išbus dar kelerius metus“, - tvirtina astrofizikas.

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra praeitą savaitę citavo vieną mokslininką, tvirtinusį, jog šalies naudojama technologija yra „tobula“, o palydovas kosmose esą transliuoja patriotines dainas apie pirmuosius du šalies lyderius.

Palydovas paleistas prieš pat buvusio šalies vadovo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) pirmąsias mirties metines. Valdžią iš jo perėmė jauniausias sūnus Kim Jong Unas (Kim Čen Unas).

Vašingtonas, Pietų Korėja ir Japonija atvirai smerkia Šiaurės Korėjos veiksmus. Pareigūnai baiminasi, jog palydovas tebuvo priedanga ilgo nuotolio balistinės raketos bandymui. Pentagono atstovas George Little teigia, jog JAV vis dar „tikrina“, ar orbitoje esantis objektas iš Šiaurės Korėjos nekelia potencialios grėsmės.