Pavojus gresia viršutiniam aukštui

Istorinės Rygos pilies, kurios stogą praeitą naktį nuniokojo didelis gaisras, sienos yra tvirtos, tačiau pavojus gresia viršutiniam aukštui, kur yra dalis Nacionalinio istorijos muziejaus ekspozicijų, meno istorikas ir Latvijos mokslų akademijos prezidentas Uojaras Sparytis penktadienio rytą sakė visuomeninei televizijai.

"Nėra jokio reikalo išpūsti šios padėties, nes, architektūros požiūriu, šios 700 metų senumo pilies sienos buvo pastatytos tokios tvirtos, jog restauratoriai galės jas sutvarkyti be jokių rūpesčių, - aiškino U.Sparytis. - Jos yra pilies tvirčiausia dalis, tuo tarpu labiausiai pažeidžiama dalis yra nacionalinės vertybės, saugomos viršutiniuose aukštuose."

O.Sparytis taip pat sakė esantis susirūpinęs dėl pilyje esančios Raudonosios salės, kuri yra dalis prezidento oficialiosios rezidencijos.

"Dėl šios nelaimės pilies renovacija neabejotinai truks ilgiau ir kainuos brangiau, tačiau ji taip pat kelia klausimų dėl statytojų ir ugniagesių kompetencijos bei nuovokos, nes jie turėjo apsaugoti tokias nacionalines kolekcijas nuo nelaimingų atsitikimų", - pažymėjo O.Sparytis.

Jo nuomone, gaisras Rygos pilyje buvo prastos Latvijos ekonomikos būklės ir atsakingų pareigūnų netoliaregiškumo rezultatas.

"Klausimas kyla dėl visos tokių nacionalinės svarbos objektų apsaugos sistemos ir jų priešgaisrinės saugos", - pažymėjo O.Sparytis ir išreiškė viltį, jog šis incidentas paskatins atsakingus pareigūnus viską tikrinti dvigubai kruopščiau ir ateityje skirti daugiau išteklių priešgaisrinei apsaugai.

Nacionalinio meno muziejaus rinkiniai nenukentėjo

Latvijos nacionalinio meno muziejaus rinkiniai nenukentėjo per gaisrą, naktį įsiplieskusį Rygos pilyje, nurodė muziejaus atstovė Annija Sauka.

Ji sakė naujienų agentūrai BNS, kad muziejaus atstovai, kurie po gaisro apsilankė pilyje ir patikrino kolekcijas, padarė išvadą, jog tie rinkiniai nenukentėjo nuo ugnies ir vandens.

Paklausta, ar meno kūriniams galėjo pakenkti didelė kaitra gaisro metu, A.Sauka atsakė, kad muziejaus kolekcijos laikomos kitame pilies sparne.

A.Sauka pažymėjo, kad meno muziejaus skyriuje Rygos pilyje saugomi tik užsienio meno kūrinių rinkiniai, tarp jų senovės Egipto dirbinių ir porceliano kolekcijos, taip pat skulptūros.

Kultūros ministerija  surengė skubų posėdį, kuriame dalyvauja VNI vadovė Baiba Strautmanė.

Laidoje "900 sekundžių" per televizijos kanalą LNT ji pranešė, kad per gaisrą daugiausia nukentėjo Baltoji ir Šventinė pilies salės. Išdegė 3 200 kvadratinių metrų plotas.

Per gaisrą labiausiai nukentėjo pilies stogas, stogo konstrukcijos ir palėpė, kur išdegė 2 400 kvadratinių metrų plotas. Gaistas išplito ir ketvirtame aukšte, 400 kvadratinių metrų plote, bei trečiame aukšte, 200 kvadratinių metrų plote.

Latvijos ugniagesių ir gelbėtojų tarnybos atstovė informavo, kad gaisrą lokalizuoti pavyko 3.53 val.

Pilis yra Latvijos prezidento rezidencija. Rekonstrukcija pilyje vyksta nuo praėjusių metų spalio mėnesio. Remonto darbus vykdo kompanijos SBRE ir "Re&Re". Darbus užbaigti planuojama per dvejus su puse metų.

Prezidentas Andris Berzinis dirba kituose rūmuose.

Latvijos prezidentas gaisrą vadina nacionaline nelaime

Rygos pilį praeitą naktį nuniokojęs didelis gaisras yra nacionalinė nelaimė, pareiškė Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis, penktadienio rytą atvykęs į incidento vietą susitikti su gelbėtojais ir pareigūnais.

"Tai nacionalinė nelaimė, padariusi rimtą žalą vertingiems istoriniams objektams", - komentavo prezidentas.

Jis padėkojo ugniagesiams už pastangas, bet pripažino, kad ši užduotis buvo sudėtinga, nes gelbėtojams buvo sunku pasiekti gaisro židinį.

Paklaustas, ar ugniagesiai turėjo tinkamos įrangos liepsnos pilyje malšinti, prezidentas sakė, kad šis incidentas buvo geras specialiųjų tarnybų parengties išbandymas, tačiau pripažino, kad jį nustebino pranešimai apie problemas dėl vandens tiekimo, nes pilis yra ant Dauguvos upės kranto.

"Skundai dėl vandens stygiaus mane, žinoma, nustebino. Ką jie būtų darę kitokioje vietoje? Iš Dauguvos vandens neišsemsi", - sakė A.Bėrzinis.

Pareigūnai šio gaisro priežasties dar nenustatė. Prezidentas pastebėjo, kad tokios nelaimės dažnai kyla dėl vieno žmogaus aplaidumo.

Latvijos VRM: dar per anksti komentuoti priežastis

 Latvijos vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorė Ilzė Pėtersonė-Guodmanė penktadienį pareiškė, jog kol kas per anksti komentuoti, dėl kokių priežasčių šią naktį galėjo kilti Rygos pilies gaisras.

Kalbėdama su žurnalistais ji pažymėjo, kad tai bus nustatyta tik po nuodugnaus tyrimo.

"Kol kas nieko negalima atmesti", - atsakė Ilzė Pėtersonė-Guodmanė, paklausta, ar nelaimės priežastis negalėjo būti padegimas.

Latvijos valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGD) viršininkas Oskaras Abuolinis žurnalistams irgi pareiškė, kad kalbėti apie gaisro priežastis dar anksti.

Tačiau jis nurodė, kad įvykio vietoje kol kas nebuvo rasta nieko įtartina.

O.Abuolinis pridūrė, kad užgesinti gaisrą sunkiai sekėsi todėl, kad liepsnų šaltinis buvo sunkiai prieinamas.