Smurtas įsiplieskė šeštadienį po ne vieną savaitę trukusios kovos dėl valdžios tarp Sudano kariuomenės vado Abdel Fattah al Burhano ir jo pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo, kuris vadovauja galingoms sukarintoms greitojo palaikymo pajėgoms (RSF).

Įsiplieskę mūšiai sukėlė platų tarptautinį atgarsį su raginimais nedelsiant nutraukti ugnį ir pradėti dialogą.

„Nuo šeštadienio, kaip prasidėjo susirėmimai, žuvusių civilių gyventojų skaičius pasiekė 97“, – pirmadienį anksti ryte paskelbtame pareiškime teigė gydytojų sąjunga, pažymėdama, kad į šį skaičių neįtraukti visi nukentėjusieji, nes daugelis jų dėl judėjimo sunkumų negalėjo pasiekti ligoninių. Pasak sąjungos, per susirėmimus buvo sužeista šimtai civilių.

Pasak AFP žurnalistų, pirmadienio rytą, tęsiantis susirėmimams, Chartumo gatvėse aidėjo garsus šaudymas ir kurtinantys sprogimai. Iš apgadintų pastatų veržėsi tiršti juodi dūmai, tvyrojo parako kvapas, teigė liudininkai.

Mūšiai kilo po įnirtingų Burhano ir Daglo nesutarimų dėl planuojamo RSF integravimo į reguliariąją kariuomenę – esminės sąlygos galutiniam susitarimui, kuriuo siekiama užbaigti krizę, kilusią po 2021 metų karinio perversmo, kurį jie kartu ir surengė.

Perversmas jau sužlugdė perėjimą prie civilinio valdymo po 2019 metais įvykusio prezidento Omaro al Bashiro nušalinimo ir dar labiau padidino Sudano ekonomikos krizę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją