Prancūzijos prezidentas, trečiadienį atvykęs trijų dienų valstybinio vizito, leido suprasti, kad siekia atkalbėti Kiniją nuo paramos Rusijos invazijai į kaimyninę šalį.

„Žinau, kad galiu pasikliauti jumis, kad atvesite Rusiją į protą ir visus susodinsite prie derybų stalo“, – sakė Prancūzijos valstybės vadovas Xi per dvišalį susitikimą Pekine.

Po šių derybų paskelbtame bendrame pareiškime abu lyderiai dar kartą patvirtino raginimą kuo greičiau surengti taikos derybas tarp Kyjivo ir Maskvos.

Abi šalys taip pat dar kartą patvirtino, kad nepritaria branduolinio ginklo naudojimui konflikto metu.

Jų susitikimo proga Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV paskelbė reportažą, kuriame Xi pasveikino „pozityvius ir stabilius“ Kinijos ryšius su Prancūzija, pasaulyje vykstant „giliems istoriniams pokyčiams“.

„Svarbus vaidmuo“

Vizito metu E. Macronas sakė, kad Pekinas gali atlikti „svarbų vaidmenį“ ieškant kelio į taiką šiame kare, ir palankiai įvertino Kinijos „norą įsipareigoti siekti sprendimo“.

Jo vizitas į Kiniją – pirmasis nuo 2019 metų – vyksta didėjant Vakarų spaudimui Pekinui, kad šis padėtų siekti taikos Ukrainoje.

Pekinas oficialiai laikosi neutralumo, tačiau Xi niekada nepasmerkė Rusijos invazijos. Nors neseniai jis nuvyko į Maskvą dar kartą patvirtinti savo sąjungos su Vladimiru Putinu – formuojamos kaip antivakarietiškas frontas – Xi nekalbėjo telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

E. Macronas, į Kiniją atvykęs kartu su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen, sakė, kad nori „būti balsas, kuris vienija Europą“ dėl Ukrainos, ir kad bendras jų vizitas į Kiniją pasitarnauja tam, kad „pabrėžtų šio požiūrio nuoseklumą“.

Ketvirtadienio rytą Didžiojoje liaudies salėje susitikęs su Kinijos Premjeru Li Qiangu, E. Macronas pabrėžė Kinijos ir Prancūzijos dialogo „šiais neramiais laikais“ svarbą.

„Gebėjimas dalytis bendra analize ir kurti bendrą kelią yra labai svarbus“, – sakė jis.

Per atskirą susitikimą su Li U. von der Leyen premjerui sakė, kad ES ir Kinijos santykiai pastaraisiais metais tapo „sudėtingi“. „Svarbu šiandien kartu aptarti visus šių santykių aspektus“, – sakė ji, ypač dabartinėje „nestabilioje geopolitinėje aplinkoje“.

Po E. Macrono susitikimo su Xi jiedu padarys pareiškimus spaudai, po to įvyks susitikimas su U. von der Leyen, o vėliau – valstybinė vakarienė.

Penktadienį E. Macronas vyks į Guangdžou miestą pietų Kinijoje, kur susitiks su studentais, o su juo vyksta didelė delegacija, sudaryta iš aukščiausio rango politikų, verslo lyderių ir net garsenybių, įskaitant kompozitorių Jeaną-Michelį Jarre‘ą.

„Stipriai susiję tarpusavyje“

Be derybų dėl Ukrainos, E. Macrono kelionė turi ir svarbų ekonominį aspektą, nes Prancūzijos vadovas nori sutvirtinti itin svarbią prekybos partnerystę.

Vizito metu E. Macroną lydi daugiau kaip 50 Prancūzijos verslo lyderių, tarp jų –bendrovių „Airbus“, EDF ir „Veolia“ vadovai.

„Airbus“ ketvirtadienį paskelbė, kad Kinijoje atidarys antrąją galutinio surinkimo liniją, kuri padvigubins jos gamybos pajėgumus šioje šalyje; preliminarų susitarimą dėl to Pekine pasirašė generalinis direktorius Guillaume‘as Faury.

U. von der Leyen taip pat pažadėjo per šią savaitę vyksiančius susitikimus spręsti klausimą dėl didėjančio ES prekybos su Kinija deficito.

„Mūsų ekonomikos yra glaudžiai tarpusavyje susijusios, tačiau ES prekybos deficitas didėja dėl diskriminacinės praktikos“, – rašė ji tviteryje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją