„Žodžio laisvę bet kurioje valstybėje riboja įstatymas. Todėl mes čia įvesime tvarką“, – pareiškė A. Lukašenka ketvirtadienį per susitikimą su didžiausių valstybinių Baltarusijos žiniasklaidos priemonių atstovais. Jį cituoja naujienų agentūra „BelTA“.

Į susitikimą buvo sukviesta apie 250 valstybinių TV kanalų ir leidinių žurnalistų. Opozicinių kanalų žurnalistai pakviesti nebuvo.

Pasak prezidento, žodžio laisvė nereiškia, kad viskas yra leidžiama, kaip ją kai kas supranta, „ypač internete“. „Socialiniuose tinkluose prieinama iki žiniasklaidos atstovų užgauliojimo“, – sakė A. Lukašenka.

„Jūs, ypač pažangiai nusiteikę žmonės, pajutote, kas yra žodžio laisvė: pasakei kažką ne taip, dar labiau iškoneveiks. Kiekvienas iš jūsų gavote (neigiamų emocijų) porciją, net jei užsistojote ne Lukašenką, o valstybę“, – pabrėžė Baltarusijos prezidentas.

Anot A. Lukašenkos, medijų rinkai svarbus veiksnys yra valstybinės žiniasklaidos priemonės. Prezidentas pažadėjo, kad šalyje jų skaičius nebus mažinamas.

ES sunerimusi

Europos Sąjunga yra sunerimusi dėl trukdymo žurnalistų darbui ir opozicionierių persekiojimo Baltarusijoje, ypač artėjant prezidento rinkimams, ketvirtadienį pareiškė Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

„Esame sunerimę dėl susirinkimų ir žodžio laisvės apribojimų, įskaitant pranešimus apie taikių protestuotojų, tinklaraštininkų ir žurnalistų sulaikymą. Priekabiavimas prie pagrindinių opozicijos kandidatų ir jų persekiojimas privalo liautis“, – kalbėjo J. Borellis Europos Parlamente Briuselyje.

„Pagrindinės laisvės turi būti gerbiamos, o kiekvienas kandidatas ir rinkėjas turi galėti naudotis savo pilietinėmis ir politinėmis teisėmis“, – pridūrė jis ir pabrėžė, kad Bendrija atidžiai stebės artėjančius rinkimus.

Jis priminė, kad Baltarusija dalyvauja Rytų partnerystės programoje, kuri yra naudinga abiem pusėms. Todėl, pasak jo, visiems europiečiams svarbus dialogas dėl to, kaip pagerinti standartus aplinkos apsaugos, klimato kaitos ir kitais klausimais.

„Manau, kad sutarus dėl virtinės politinių prioritetų, įskaitant žmogaus teises ir branduolinę saugą, mūsų santykiuose būtų daugiau skaidrumo ir atskaitomybės“, – sakė ES diplomatijos vadovas.

„Turėtume likti atviri tolesniam mūsų santykių su Baltarusija vystymuisi ir toliau palaikyti Baltarusijos suverenumą ir nepriklausomybę“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad tai įmanoma tik Minskui žengus „pozityvių žingsnių demokratijos, įstatymo viršenybės, žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių srityje“.

Baltarusijos prezidento rinkimai numatyti rugpjūčio 9–ąją. Tai bus jau šešti rinkimai dabartiniam prezidentui A. Lukašenkai, valdančiam šalį nuo 1994 metų.

Opozicinis Baltarusijos liaudies frontas (BLF) išvakarėse pateikė skundą Centrinei rinkimų komisijai (CRK), reikalaudama neregistruoti A. Lukašenkos kandidatu į valstybės vadovo postą per rugpjūtį vyksiančius rinkimus.

„Kaip pagrindą atsisakyti įregistruoti [A. Lukašenkos kandidatūrą] BLF pateikia įrodymų, jog keliant Lukašenką kandidatu buvo naudojami administracijos ištekliai; jo iniciatyvinė grupė naudojosi valstybiniu finansavimu ir kitais materialiniais ištekliais; buvo sukurtos nelygios sąlygos ir taikytos represijos prieš kitus kandidatus į prezidentus“, – sakoma partijos pranešime.

„Matome, kad dabartinė prezidento rinkimų kampanija klostosi pagal blogiausią scenarijų, – pranešime cituojamas BLF vadovas Grigorijus Kostusevas. – Jėgos struktūroms atrištos rankos politinėms represijoms valdžios priešininkams, jų baudžiamajam persekiojimui; areštai ir kankinimai tampa pagrindiniu metodu teisėtam ir teisingam piliečių pasipiktinimui pažaboti.“

Pasak G. Kostusevo, A. Lukašenka, vadovaujantis Baltarusijai nuo 1994 metų, „begėdiškai veda savo rinkimų kampaniją, nepaisydamas net minimalių suvaržymų, numatytų Rinkimų įstatymu“.

Liepos 14 dieną CRK planuoja paskelbti, kurie pretendentai buvo įregistruoti kandidatais į valstybės vadovo postą.

Pastarosiomis savaitėmis daug A. Lukašenkos kritikų ir varžovų buvo areštuoti, o visuomenėje populiarūs opozicijos veikėjai susidūrė su didelėmis kliūtimis, siekdami balotiruotis per artėjančius rinkimus, sako apžvalgininkai.

A. Lukašenkos pagrindiniu varžovu per šiuos rinkimus laikomas Viktoras Babaryka šį mėnesį buvo areštuotas įtariant finansiniais nusikaltimais, o kitą dieną prezidentas paskelbė, kad jo vyriausybė sužlugdė užsienio jėgų planą sukurstyti Baltarusijoje liaudies sukilimą.

Už grotų laikomas ir pretendentės į prezidentus Svetlanos Tichanovskajos rinkimų kampanijos štabo vadovas, jos vyras ir populiarus vaizdo tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pripažino V. Babaryką bei S. Tichanovskį ir virtinę jų bendražygių bei tinklaraštininkų, anksčiau sulaikytų Baltarusijoje, sąžinės kaliniais.