A. Lukašenkos teigimu, įrašas įrodo, „jog Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pareiškimai, kad Kovos su korupcija fondo įkūrėjas Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas, yra falsifikacija“.

„Sekdamas įvykius Rusijoje pastebėjau, kad ten, Vakaruose, atsirado nauja manija: vėl „Novičiok“, vėl apnuodijimas. Todėl turiu jums pasakyti, kad vakar ar užvakar, tiksliai nepamenu, bet prieš A. Merkel pareiškimą (ji teigė, kad jam, Navalnui, norėjo užčiaupti burną), perėmėme pokalbį. Kaip suprantame, Varšuva kalbasi su Berlynu. Bendrauja du abonentai. Pokalbį perėmė mūsų radioelektroninės karinės žvalgybos padalinys. Kadangi ten (vakariniame Baltarusijos pasienyje) dislokuota karinių dalinių, mes, žinoma, konfrontuojame su NATO pajėgomis radijo ryšio srityje. Ir perėmėme įdomų pokalbį, kurio dalyviai (aš jums duosiu paskaityti nuorašą, paruošime ir išsiųsime į Federalinę saugumo tarnybą) aiškiai pasako, kad tai falsifikacija. Jokio Navalno apnuodijimo nebuvo“, – M. Mišustinui aiškino A. Lukašenka.

Aliaksandras Lukašenka

„Grupė specialistų, kaip suprantu, A. Merkel administracijai paruošė faktus, o gal net ir pareiškimą, kurį ji perskaitė“, – tikino A. Lukašenka.

Peskovas: kontaktų su Merkel nebus

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pareiškė, kad jokių Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel kontaktų nebuvo.

„Artimiausiu metu kokių nors suderintų kontaktų taip pat nebus“, – sakė jis žurnalistams, paklaustas, ar V. Putinas ir A. Merkel kalbėjosi po Vokietijos pareiškimo apie Kremliaus kritiko A. Navalno apnuodijimą.

Michailas Mišustinas, Aliaksandras Lukašenka

Anot Rusijos prezidento atstovo spaudai, šiaip jau V. Putinas ir A. Merkel gana dažnai bendrauja telefonu. „Todėl tikriausiai, jeigu viena iš šalių nuspręs, jog tai būtina, tai tokie kontaktai gali būti užmegzti“, – tvirtino jis.

Komentuodamas Vokietijos politikų pareiškimus, jog Rusijos ir VFR santykiams gresia „ledynmetis“, jeigu Maskva nepaaiškins su A. Navalnu susijusios situacijos, D. Peskovas sakė: „Ir Kremlius, ir mūsų medikai, ir mūsų specialistai nuo pat pirmos dienos aiškina šią situaciją, ir reikia būti kurčiam, kad šito negirdėtum“.

Kremlius nemato jokio pagrindo sankcijoms Rusijai ir jo eksporto dujotiekio projektui „Nord Stream 2“ dėl padėties, susijusios su opozicijos lyderiu A. Navalnu, pareiškė Rusijos prezidento V. Putino atstovas spaudai.

„Mes nesuprantame, kokia gali būti bet kokių sankcijų priežastis. Paprastai mums nepriimtini sankcijiniai pokalbiai ir sankcijinė kalba, manome, kad tai yra visiškai nepriimtina. Tačiau šiuo atveju mes nesuprantame priežasties diskusijoms apie kokias nors sankcijas“, – žurnalistams sakė Dmitrijus Peskovas.

Taip jis atsakė į klausimą, ar Kremlius dėl su A. Navalnu susijusių įvykių tikisi sankcijų iš Vokietijos ar kitų Vakarų valstybių, taip pat ir „Nord Stream 2“ projektui.

Paprašytas pakomentuoti Vokietijos parlamente nuskambėjusius raginimus uždaryti „Nord Stream 2“ projektą, Kremliaus atstovas pareiškė, jog tai – „veikiau emocingi pareiškimai, kurie nėra pagrįsti konkrečiais faktais“

„Nord Stream 2“ yra komercinis projektas, atitinkantis abiejų šalių interesus ir viso Europos žemyno energetinio saugumo interesą“, – pridūrė D. Peskovas.

Vakarų lyderiai trečiadienį pareikalavo Maskvos paaiškinimų, Vokietijai paskelbus, kad rusų opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas „bandant jį nutildyti“ buvo apnuodytas medžiaga iš tos pačios grupės, kuriai priklauso nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“.

44 metų A. Navalnas praėjusį mėnesį tapo vienu iš daugelio Rusijos perbėgėlių ir prezidento Vladimiro Putino kritikų, apnuodytų ar nunuodytų įtartinomis aplinkybėmis. Šiuo metu jis gydomas ligoninėje Berlyne.

Vokiečių kariškių cheminių ginklų laboratorijoje atlikti medicininiai testai pateikė „aiškių įrodymų“, kad A. Navalnas buvo paveiktas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Sovietų Sąjungoje baigiantis Šaltajam karui sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinės Karalystės Solsberio mieste 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

Vokietijos kariškių laboratorijos išvados iškėlė „labai rimtų klausimų, į kuriuos tik Rusija gali ir privalo atsakyti“, pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Neabejotina, kad Aleksejus Navalnas yra nusikaltimo auka, – sakė ji. – Jį norėta nutildyti, ir aš tai smerkiu griežčiausiais įmanomais žodžiais.“

Naujienos paskatino Europos lyderius vėl pasmerkti Maskvą dėl šio įvykio, kuris ir taip buvo smarkiai padidinęs įtampą tarp Rusijos ir Vakarų.