Baltarusija neleido, kad šalyje pasikartotų iš užsienio suorganizuotos spalvotosios revoliucijos scenarijus. Tai trečiadienį per susitikimą su Rusijos URM vadovu Sergejumi Lavrovu pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makejus.

„Šiandien mums tenka atsakyti tiek į vidaus, tiek į, pirmiausia, išorinius iššūkius. Beje, pastarieji daro didžiausią poveikį pirmiesiems. Bet noriu pasakyti, jog mes atlaikėme pirmąjį puolimą ir neleidome realizuoti Baltarusijoje ukrainietiško scenarijaus, iš užsienio suorganizuotos spalvotosios revoliucijos scenarijaus“, - teigė jis.

Anot V. Makejaus, Baltarusija suinteresuota keistis su Rusija nuomonėmis visais aktualiais klausimais.

Susitikimas rengiamas Minske ir kituose Baltarusijos miestuose tęsiantis dideliems protestams prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Oficialiai rinkimų laimėtoju buvo paskelbtas jau 26 metus šalį autokratiškai valdantis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Šalies opozicija teigia, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Vladzimiras Makejus, Sergejus Lavrovas

Anksčiau Rusijos ir Baltarusijos prezidentūrų atstovai skelbė, kad Maskvoje „artimiausiu metu“ susitiks abiejų šalių vadovai.

Išvakarėse A. Lukašenka pareiškė, kad drauge su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu išsaugos „bendrą Tėvynę nuo Bresto iki Vladivostoko“.

„Metiniame pranešime prieš rinkimus aš pasakiau: „Jūs (Rusija) šiandien mus vadinate partneriais. Ne broliai tapome, o partneriai. O be reikalo!“ Tai išgirdo ir Kremliuje, ir visur [kitur]. Mes šiandien broliai. Bet kodėl laukti, kol mus kas nors spustelės Vakaruose, kad vėl taptume broliai? Tai pamoka. Mes padarysime atitinkamas išvadas. Mes su [Rusijos] prezidentu jau padarėme šitas išvadas. ir ką bekalbėtų pas jus, ką kartas nuo karto bekiauksėtų aikštėse pas mus, mes išsaugosime savo bendrą Tėvynę. Savo bendrą Tėvynę, kurioje gyvena dvi bendros kilmės tautos“, – lankydamasis Baranovičiuose sakė A. Lukašenka, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Tai Tėvynė nuo Bresto iki Vladivistoko“, – pridūrė jis.

Siunčia Mišustiną

Rusijos premjeras Michailas Mišustinas ketvirtadienį lankysis Baltarusijoje, kur daugiau kaip tris savaites vyksta protestai prieš ginčijamus prezidento rinkimų rezultatus, trečiadienį paskelbė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Premjero Michailo Mišustino vizitas Minske įvyks tiesiogine prasme rytoj“, – sakė S. Lavrovas, Maskvoje prasidedant jo susitikimui su Baltarusijos užsienio reikalų ministru, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Michailas Mišustinas, Vladimiras Putinas

Maskvos perspėjimas

Rusija ragina Europos Sąjungos šalis nesikišti į Baltarusijos reikalus opozicijos struktūrų finansavimu, antradienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Apgailestaudami pažymime, kad Europos Sąjunga nesusilaikė nuo bandymų paveikti padėtį šioje mums broliškoje šalyje. Vietoje santūrumo ir takto, kurie labai reikalingi kuriant sąlygas plačiam nacionaliniam dialogui, pirmenybė suteikta neteisėtų vienašališkų sankcijų įvedimui“, – sakoma ministerijos pareiškime.

„Vis garsiau girdimi raginimai didinti papildomą finansavimą baltarusių opozicijos struktūroms, įskaitant tas, kurios sulaukia paramos Baltarusijai kaimyninėse Europos šalyse“, – pažymima jame.

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat nurodė, kad tokie raginimai prieštarauja nesikišimo į suverenių valstybių vidaus reikalus principui, įrašytam į Helsinkio susitarimus.

„Tikimės, kad Europos Sąjunga priderins savo užsienio politikos kryptis prie šio ir kitų pamatinių bendrų Europos saugumo principų“, – pareiškė ministerija.

„Mūsų kaimynai lietuviai, mano manymu, jau peržengė visas padorumo ribas savo pateiktu reikalavimu. Ir mes turime pagrindo manyti, kad jie su ponia Sviatlana Cichanouskaja dirba nedemokratiškais metodais ir metodais, kuriais jie neparodo daug pagarbos Baltarusijos Respublikos suverenitetui“, – sakė S. Lavrovas, antradienį kreipdamasis į tarptautinių santykių instituto MGIMO pirmakursius ir dėstytojus. Jokių konkrečių įrodymų Rusijos ministras nepateikė.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį sureagavo į S. Lavrovo pareiškimą.

„Lietuva nesikišo ir nesikiš į Baltarusijos vidaus reikalus, nes neturi tokios teisės ir ketinimų. Tačiau Lietuva padėjo ir padės Baltarusijos žmonėms, kurių saugumui grės pavojus. Lietuvos ir ES šalių nuomone iš politinės aklavietės Baltarusiją gali išvesti nauji skaidrūs rinkimai, kuriuos pripažintų ir Baltarusijos žmonės, ir tarptautinė bendruomenė“, – teigiama Eltai atsiųstame L. Linkevičiaus komentare.

JT ekspertai ragina Baltarusiją liautis kankinus protestuotojus

Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas kankinimo ir kito žiauraus ar asmens orumą žeminančio elgesio klausimais Nilsas Melzeris antradienį pasakė Baltarusijai, kad ji privalo „liautis kankinusi protestuotojus“ ir turi patraukti atsakomybėn juos mušusius milicijos pareigūnus.

N. Melzeris ir dar 14 JT žmogaus teisių ekspertų pareiškime sako gavę pranešimus apie 450 dokumentais pagrįstų kankinimo ir blogo elgesio atvejų per masinius protestus ir areštus po prezidento Aliaksandro Lukašenkos ginčijamo perrinkimo.

„Esame itin sunerimę dėl šimtų įtarimų, kad milicijos sulaikyti [žmonės] buvo kankinami ir patyrė kitokį blogą elgesį“, – sakė jie.

Bendrą pareiškimą, be kitų, pasirašė JT specialioji pranešėja žmogaus teisių padėties Baltarusijoje klausimais Anais Marin ir specialusis pranešėjas teisės į raiškos laisvę skatinimo bei apsaugos klausimais Clement'as Nyaletsossi Voule.

Ekspertai nekalbėjo JT vardu – jie pateikė organizacijai savo išvadas.

Pasak jų, kankinimų „negalima pateisinti dėl jokios priežasties“, o politiniu nestabilumu negalima pateisinti prievartinių dingimų.

„Valdžia Baltarusijoje privalo tuojau pat nutraukti visus žmogaus teisių pažeidimus ir kovoti su nebaudžiamumu“, – pabrėžė ekspertai.

Jie nurodo, kad nuo rugpjūčio 9-osios rinkimų Baltarusijoje buvo sulaikyta 6,7 tūkst. žmonių, tarp jų žurnalistų ir atsitiktinių praeivių, juos nesirenkant areštavus ir „paskubomis nuteisus“.

„Joks asmuo neturėtų sulaukti kriminalinių kaltinimų už taikų dalyvavimą demonstracijoje, – pabrėžė ekspertai. – Mes taip pat susirūpinę tuo, kad areštai nesirenkant tęsėsi savaitgalį, per taikią moterų demonstraciją sostinėje Minske šeštadienį ir taikius protestus daugelyje miestų sekmadienį.“

Pasak ekspertų, jie toliau stebės padėtį Baltarusijoje ir bandys užmegzti ryšį su baltarusių valdžia.