"Teismas mano, kad kalinimas buvo šališkas ir neteisėtas visą jo laikotarpį", - paskelbė Strasbūre įsikūrusio teismo teisėjai.

Teisėjai taip pat nustatė, kad "jos kalinimo teisėtumas nebuvo deramai peržiūrėtas" Ukrainos teismų ir kad J.Tymošenko "neturėjo galimybės siekti kompensacijos dėl jos neteisėto laisvės atėmimo".

Nagrinėdami buvusios premjerės skundus dėl esą netinkamo elgesio su ja, kad J.Tymošenko praeitais metais buvo perkelta į vieną ligoninę, teisėjai nutarė, kad Europos žmogaus teisių konvencija šiuo atveju nebuvo pažeista.

Vienas Ukrainos vyriausybės pareigūnas pasipiktinęs išlėkė iš teismo salės, kai antradienį buvo paskelbta EŽTT nutartis dėl bylos, aptemdžiusios Kijevo santykius su Europa ir JAV.

Kalbėdamas tuojau po EŽTT nutarties paskelbimo, J.Tymošenko advokatas ragino Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių nedelsiant paleisti jo klientę, kuri kalinama nuo 2011 metų rugpjūčio.

"Raginu prezidentą Janukovyčių neapskųsti šio sprendimo ir verčiau vykdyti nutartį. Vienintelis dalykas, kurį dabar liko atlikti - nedelsiant paleisti ponią Tymošenko, - sakė jis. - Prezidentas bijo ponios Tymošenko, nes ji vienintelė politikė, pajėgi jį įveikti bet kuriuose rinkimuose. Štai kodėl ji kalėjime."

Abi pusės EŽTT sprendimą galės apskųsti per tris mėnesius.

J.Tymošenko, kuri buvo viena iš svarbiausių veikėjų per Ukrainoje 2004 metais demokratijos šalininkų surengtą Oranžinę revoliuciją, 2011-ųjų spalį buvo nuteista kalėti septynerius metus, kai buvo pripažinta viršijusi savo įgaliojimus premjerės poste, derėdamasi dėl vieno dujų pirkimo kontrakto su Rusija.

Tuo tarpu J.Tymošenko sako, kad jos kalinimo tikrasis tikslas yra pašalinti ją iš politikos, taip pat skundžiasi, kad yra pažeidinėjamos jos teisės.

EŽTT vienbalsiai nutarė, kad 2011 metų rugpjūtį paskelbtas Ukrainos teismo nuosprendis buvo nepagrįstas.

Kol kas neaišku, ar EŽTT nutartis bus teisiškai įpareigojanti Ukrainai.

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai sakė, kad J.Tymošenko paleidimas yra esminė sąlyga, Bendrijai peržiūrint savo ryšius su Ukraina ir ketinant pasirašyti asociacijos bei prekybos sutartį.

Europos Komisija gegužę pateiks rekomendaciją ES šalių vyriausybėms, ar pasirašyti asociacijos sutartį su Kijevu.

J. Tymošenko duktė sveikina ES teismo nutartį kaip "pirmąją pergalę"

Ukrainos opozicijos lyderės Julijos Tymošenkos duktė antradienį pasveikino Europos Žmogaus Teisių Teismo nutartį, jog jos motina yra kalinama neteisėtai, ir pavadino tai "pirmąja pergale" kelyje į jos išlaisvinimą.

"Šiandien sakome, kad tai pirmoji pergalė, pirmasis žingsnis į jos visišką politinę reabilitaciją ir nedelsiamą išlaisvinimą", - Jevhenija Tymošenko sakė Kijeve žurnalistams Ukrainos sostinėje Kijeve.

Julijos Tymošenko komanda neturėjo teisės apskųsti 2011-ųjų spalį paskelbtos Ukrainos teismo nutarties, pagal kurią buvusi premjerė buvo pasiųsta į kalėjimą septyneriems metams už įgaliojimų viršijimą derantis su Rusija dėl dujų pirkimo, nes ji tebėra nagrinėjama šalies Aukščiausiojo Teismo.

Opozicijos lyderė vadino jai iškeltus kaltinimus politiškai motyvuotais, taip pat tvirtino, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius tokiu būdu siekė atkeršyti savo senai varžovei, pralaimėjusiai jam įtemptus šalies vadovo rinkimus 2010 metais.

Jevhenija Tymošenko antradienį sakė, kad "prezidentas, remdamasis šia teismo nutartimi, turi visas galimybes paleisti mano motiną."

"Tikimės, kad jis priims šį humanišką sprendimą artimiausiu laiku", - pridūrė ji.