JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą yra sakęs, kad kitos Aljanso narės turėtų labiau prisidėti prie NATO biudžeto.

Jungtinių Valstijų lyderis taip pat skundėsi, kad NATO teikia daugiau naudos Europai negu jo šaliai.

Vis dėlto J. Stoltenbergas antradienį buvo nusiteikęs optimistiškai, nors ir neneigė, kad tarp sąjungininkių esama nesutarimų.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad per NATO viršūnių susitikimą bus pademonstruota transatlantinė vienybė, kad Europa ir Jungtinės Valstijos bus vieningos nepaisant svarbių skirtumų svarbiais klausimais, tokiais kaip prekyba, Paryžiaus (klimato) sutartis ir Irano branduolinis susitarimas“, – televizijai „France 24“ sakė NATO lyderis.

„Neseniai Baltuosiuose rūmuose susitikau su (JAV) prezidentu Donaldu Trumpu, ir jis dar kartą patvirtino savo stiprų asmeninį įsipareigojimą NATO; jis taip pat pripažino, kad sąjungininkės Europoje daugiau investuoja į gynybą“, – pareiškė J. Stoltenbergas.

Europoje buvo kilęs susirūpinimas, kai D. Trumpas per savo rinkimų kampaniją NATO vadino atgyvenusiu aljansu bei tvirtino, kad jam nepavyksta susidoroti su islamistų grupuočių iššūkiu.

„Jis skelbia griežtą žinutę, kad reikia padaryti daugiau (dėl išlaidų gynybai), ir aš su juo sutinku; sąjungininkės Europoje irgi su juo sutinka“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis taip pat nurodė, kad liepos 11-12 dienomis Briuselyje vyksiančiame viršūnių susitikime NATO tikisi pradėti derybas dėl narystės su Makedonija. Ši nedidelė Balkanų valstybė ir Graikija savaitgalį pasirašė susitarimą, numatantį, kad Makedonija bus pervadinta Šiaurės Makedonijos Respublika.