„(NATO) sąjungininkės 2014 metais nusprendė pereiti prie to, kad iki 2024 metų į gynybą būtų investuojami 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Taip pat nuspręsta daugiau investuoti į svarbius karinius potencialus ir techniką, skirti karių kontingentų NATO misijoms ir operacijoms. Kitaip tariant, daugiau lėšų, potencialo ir dalyvavimo“, – sakė J. Stoltenbergas, spaudos konferencijoje Briuselyje pristatydamas Aljanso gynybos ministrų susitikimo vasario 14-15 dienomis darbotvarkę.

Jis priminė, kad pernai sąjungininkai nusprendė kasmet atsiskaityti, kokios pažangos laukiama dėl visų šių trijų krypčių. Trečiadienį gynybos ministrai aptars atliktą darbą. Po apkarpymų pastaruosius trejus metus buvo stebimas išlaidų gynybai didinimas Kanadoje ir Aljanso narėse Europoje, sakė J. Stoltenbergas.

„Dėl to papildomai gaunama 46 mlrd. dolerių (37,5 mlrd. eurų)“, – sakė NATO vadovas.

„2014 metais tik trys NATO narės gynybos reikmėms skyrė 2 proc. ar daugiau BVP. Šiais metais tikimės, kad 8 NATO narės jau atitiks numatytus tikslus, o iki 2024 metų, tikimės, mažiausiai 15 NATO narių gynybos reikmėms skirs 2 proc. ar daugiau. Tai reikšminga pažanga ir gera pradžia. Bet mūsų, kaip ir anksčiau, laukia ilgas kelias šia kryptimi“, – pažymėjo J. Stoltenbergas.