„Brexit“ pakeis Didžiosios Britanijos santykius su Europa, tačiau „Brexit“ nepakeis Didžiosios Britanijos santykių su NATO. Jei jau taip, tai padidins NATO svarbą, nes NATO – tai aikštelė, kurioje susirenka partneriai europiečiai – kai kurie jų yra ES nariai, o kai kurie nėra – ir su jais drauge JAV bei Kanada“, – antradienį žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

Jis taip pat sveikino britų gynybos sekretoriaus Gavino Williamsono išvakarėse pasakytą kalbą ir „aiškų atramos tašką dėl Didžiosios Britanijos įsipareigojimo NATO“.

„Didžioji Britanija yra pavyzdys, nes gynybai skiria daugiau kaip 2 proc. BVP. Britanija skiria aukštųjų technologijų priemonių mūsų kolektyvinei gynybai“, – sakė J. Stoltenbergas.

Pasak jo, Britanija „dalyvauja daugelyje mūsų misijų ir operacijų, dislokavo kovos grupę Estijoje“.

„Nuoširdžiai sveikinu šį tvirtą Britanijos ir gynybos sekretoriaus pareiškimą ir manau, kad rytoj pamatysiu jį per NATO ministrų susitikimą Briuselyje“, – pridūrė Aljanso vadovas.

Diena anksčiau G. Williamsonas sakė, kad NATO būtina būti tvirtai dėl Rusijos nenoro laikytis Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties.

NATO privalo pasiruošti pasauliui be INF

Maskva toliau kuria branduolinį ginklą nešti galinčias raketas, pažeisdama dvišalę sutartį su JAV, ir aprūpino jomis kelis batalionus, antradienį įspėjo J. Stoltenbergas.

JAV ir NATO tvirtina, kad Rusijos raketos 9M729 (pagal NATO klasifikaciją - SSC-8) pažeidžia 1987 metais JAV ir Rusijos pasirašytą Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį. Vasario pradžioje Vašingtonas paskelbė stabdantis įsipareigojimus pagal sutartį, o po dienos tą patį paskelbė Rusija.

Vašingtonas yra pasiruošęs per šešis mėnesius pasitraukti iš šios sutarties, nebent Rusija vėl pradės laikytis sutarties ir sunaikins visas sutartį pažeidžiančias raketas.

Antradienį NATO vadovas paragino Rusiją pasinaudoti „paskutine galimybe pasirinkti atsakingą kelią“, tuo pačiu pabrėždamas, kad NATO privalo pasiruošti pasauliui be INF sutarties.

Prieš trečiadienį Briuselyje prasidėsiantį dviejų dienų trukmės NATO gynybos ministrų susitikimą J. Stoltenbergas sakė, kad NATO nenori naujų ginklavimosi varžybų ir neplanuoja dislokuoti Europoje naujų raketų, tačiau pridūrė, kad reikia pasiruošti sutarties nutraukimui.

NATO gynybos ministrų susitikime bus aptariama, kokių veiksmų NATO turėtų imtis, kad prisitaikytų prie pasaulio su daugiau Rusijos raketų ir kokių naujų priemonių reikės apsaugoti Europą nuo Rusijos raketų grėsmės.

„Nespėliosiu, kokie tie veiksmai bus. Bet kokie veiksmai, kurių imsimės, bus koordinuoti, apgalvoti ir skirti apsiginti“, - sakė J. Stoltenbergas.