10-ąją Mosulo puolimo dieną didėjant spaudimui, Vakarų valstybių gynybos vadovai jau planuoja naują puolimą – prieš Rakos miestą Sirijoje, kitą svarbų IS bastioną.

Po pastarojo meto laimėjimų rytiniame fronte elitinės irakiečių pajėgos dabar yra 5 km nuo Mosulo ir keli gyventojai, su kuriais susisiekė AFP, sakė, kad džihadistai, regis, rengiasi puolimui pačiame mieste.

„Mačiau kai kuriuos „Daesh“ (IS) narius ir jie atrodė visiškai kitaip nei praėjusį kartą, kai juos mačiau“, – sakė Mosulo rytuose gyvenantis Abu Saifas.

„Jie apsikirpo barzdas ir pakeitė drabužius, – sakė šis buvęs verslininkas. – Turbūt bijo ... Tikriausiai rengiasi bėgti iš miesto.“

Gyventojai ir kariškiai sakė, kad daugelis IS kovotojų pakeitė savo vietą mieste – iš rytinės dalies persikėlė į savo tradicinius bastionus vakariniame Tigro upės krante, arčiau pabėgimo kelių į Siriją.

Kovų garsai šiauriniame ir rytiniame Mosulo puolimo frontuose dabar girdimi ir pačiame mieste, sakė gyventojai, kurie pridūrė, kad JAV vadovaujamos koalicijos lėktuvai dabar skraido žemiau nei paprastai.

Dešimtys tūkstančių irakiečių kovotojų artinasi prie Mosulo iš pietų, rytų ir šiaurės. Puolimas paskutiniam svarbiam IS kontroliuojamam Irako miestui atkovoti buvo pradėtas spalio 17 dieną.