Balsavimas visoje šalyje prasidėjo kelios minutės prieš 6 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku, kaip i planuota.

Kaip papildomas saugumo priemones valdžia paskelbė draudimus rinkimų dieną važinėtis motociklais ir pardavinėti alkoholį.

Šis sekmadienis "yra svarbi diena šalies ateičiai", sakė R.Prevalis įrašytame pareiškime, kuris buvo parodytas šeštadienį. Prezidentas ragino rinkėjus veikti "tvarkingai ir disciplinuotai", ... kad rinkimų diena praeitų gerai ir Haitis galėtų žengti į priekį".

Šeštadienį sostinės Port o Prenso Petionvilio priemiestyje ginkluoti taikdariai saugojo iš Jungtinių Tautų (JT) vilkstinės iškraunamas dėžes su balsalapiais. Žmonės taip pat stovėjo eilėse, kad gautų nacionalines tapatybės korteles, su kuriomis įgyjama teisė balsuoti.

Vietos pareigūnai sakė, kad balsadėžės bus atvežtos vėliau šeštadienį vakare arba anksti sekmadienį, prieš balsavimo pradžią. Rinkimų apylinkės dirbo nuo 6 val. iki 16 val. vietos (13-23 val. Lietuvos) laiku.

Balsavimo teisę turėjo daugiau kaip 4,7 mln. žmonių. Rezultatai bus pradėti skelbti nuo gruodžio 5 dienos, o oficialūs rezultatai bus paskelbti gruodžio 20-ąją.

Labiausiai tikėtina, kad po sekmadienį vyksiančio balsavimo R.Prevalį pakeis valdančiosios partijos ir dabartinio šalies vadovo remiamas kandidatas Jude'as Celestinas arba opozicijos lyderė ir buvusi pirmoji šalies ponia Mirlande Manigat. Apklausos rodo, kad šioji politikė yra aiškiai populiaresnė.

Tačiau netikėtą pergalę gali iškovoti ir 49 metų Michelis Martelly. Šis Haičiui būdingo muzikos stiliaus kompa atlikėjas, meiliai vadinamas Saldžiuoju Mikiu, yra populiarus daug gyventojų turinčioje sostinėje Port o Prense.

Mažai tikėtina, kad kuris nors kandidatas surinks daugiau nei 50 proc. balsų ir laimės jau per pirmąjį rinkimų turą. Du daugiausiai balsų surinkę kandidatai veikiausiai dalyvaus sausio 16 dieną vyksiančiame antrajame ture, tačiau permainingoje Haičio politinėje arenoje dar gali įvykti įvairių netikėtumų.

Haičio rinkimų komisijos direktorius Philippe'as Augustinas išreiškė nerimą dėl galimo didelio masto balsų klastojimo.

"Manau, kad klastojimų bus visur", - jis sakė naujienų agentūrai AFP, perspėdamas, jog rinkimai gali būti "pagrobti".

Kad ir kas laimėtų, naujojo lyderio laukia sunki užduotis: atkurti nelaimių sukrėstą šalį, kuri buvo laikoma skurdžiausia Vakarų pusrutulyje dar prieš žemės drebėjimą, šiemet praktiškai sulyginusį su žeme Port o Prensą ir nusinešusį apie ketvirtį milijono gyvybių.

Dar apie 1,3 žmonių liko be pastogės ir iki šiol gyvena sausakimšuose palapinių miesteliuose sostinėje. Tuo tarp dar šimtai tūkstančių žmonių gyvena didžiuliuose lūšnynuose, tokiuose kaip liūdnai pagarsėjęs Sitė Solelis.

Sekmadienį vyksiančius visuotinius rinkimus taip pat temdys iki šiol nepažabota choleros epidemija, kuri jau nusinešė per 1 600 žmonių gyvybių ir kas porą dienų aukų sąrašą papildo dar daugiau kaip šimtu naujų vardų.

JT medicinos pareigūnai perspėjo, jog tikėtina, kad fiksuojami toli gražu ne visi užsikrėtimo cholera atvejai. Prognozuojama, kad per artimiausius tris mėnesius bendras užsikrėtusiųjų skaičius gali padidėti iki 200 tūkst., o per ateinančius metus - net iki 400 tūkstančių.

Visur galima pamatyti plakatų su J.Celestino atvaizdais. Šis kandidatas, vadovavęs R.Prevalio vyriausybės įkurtai kelių statybos valdybai, per savo rinkimų kampaniją taip pat plačiai naudojosi valdančiosios partijos INITE politiniu aparatu.

Tačiau kritikai į šį politikos naujoką žvelgia įtariai ir kaltina jį esant R.Prevalio statytiniu.

Trečiadienio rytą apie 50 protestuotojų Port o Prenso centre degino INITE, demonstruodami savo nepasitenkinimą valdančiaisiais.

Apklausos rodo, jog už J.Celestiną daug populiaresnė M.Manigat. Ją ypač palaiko moterys, taip pat prieš R.Prevalį nusistačiusių įstatymų leidėjų koalicija.

70 metų politikė prezidentūroje būtų jau ne naujokė, 1988 metais ji kelis mėnesius buvo šalies pirmoji ponia, kol jos vyras prezidentas Leslie Manigat buvo pašalintas iš posto per karinį perversmą.

4,7 mln. Haičio rinkėjų sekmadienį taip pat rinks 11 iš 30 senatorių ir visus 99 žemųjų parlamento rūmų narius.

Ekspertai perspėja, kad Haitį gali apimti dar didesnis chaosas, atbaidysiantis milijardus dolerių skiriančius tarptautinius donorus, jeigu R.Prevalio, kuris nebegali kandidatuoti trečiai kadencijai, administracijos nepakeis patikima vyriausybė.