Britanijos meteorologijos biuras pranešė, kad šaliai vėl gresia „daugiakryptė ataka“: smarkūs vėjai, lietus ir sniegas čaižys didelę šalies dalį, audrai penktadienį paryčiais pasiekus sausumą Pietvakarių Anglijoje.

Dėl smarkių liūčių gali tekti evakuoti dar apie tūkstantį namų, nurodė Aplinkos apsaugos agentūra.

Prognozuojama, kad per šešias valandas gali prilyti net 40 milimetrų.

Agentūra perspėjo dėl didžiulių bangų Anglijos pietinėje pakrantėje, jūros potvyniui kylant tuo metu, kai vėjo greitis siekia 128 kilometrus per valandą.

Ši audra atslinko praėjus dviem dienoms po to, kai šalį nusiaubė uraganiniai vėjai, pareikalavę vieno žmogaus gyvybės, o dar dešimtis tūkstančių gyventojų palikę be elektros.

Numatoma, kad ištvinusioje Temzės upėje ateinantį savaitgalį vandens lygis pasieks aukščiausią padalą per pastaruosius 60 metų. Šis scenarijus žada naujus rūpesčius užlietiems miesteliams į vakarus nuo Londono, kuriems pagalbą teikia kariškiai.

Elektros tinklų bendrovės ketvirtadienį stengėsi atkurti elektros tiekimą daugiau nei 56 tūkst. žmonių po to, kai daugiau nei 400 tūkst. gyventojų liko be šviesos po trečiadienį siautusios audros.

Premjeras Davidas Cameronas sakė prašysiantis finansinės pagalbos iš Europos Sąjungos potvynių padariniams likviduoti, nors yra pažadėjęs peržiūrėti Londono ryšius su Briuseliu ir surengti referendumą dėl šalies narystės Bendrijoje.

„Mes siekiame pagalbos iš ES, – sakė ministras pirmininkas. – Dalis pinigų, kurie dabar pasieks Britanijos ūkininkus, ateina iš ES biudžeto.“

D.Cameronas pridūrė prašantis „ekspertinių pajėgumų“ iš kitų ES šalių, įskaitant „olandų pumpavimo ir apsaugos nuo potvynių ekspertų“.

Jo vyriausybė sulaukė kritikos dėl esą per lėtos pagalbos žmonėms potvynių užlietose teritorijose.

Premjero pavaduotojas Nickas Cleggas vėliau paskelbė apie įkurtą 250 tūkst. svarų (apie 1,1 mln. litų) fondą, teiksiantį pagalbą nukentėjusiems nuo potvynių.

Didėjantys potvyniai

Vėjai, kurių greitis siekė beveik 160 kilometrų per valandą, siautėjo dalyje Anglijos ir Velso naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Vienas vyras buvo mirtinai nutrenktas elektros, kai mėgino pašalinti nuvirtusį medį, kuris užgriuvo ant elektros laidų Viltšyro grafystėje Pietvakarių Anglijoje. Jis tapo pirmąja pastarųjų audrų auka.

Šalyje taip pat sparčiai didėja potvynių užlieti plotai. Vanduo užtvindė istorinę kriptą Vinčesterio katedroje, esančioje pietinėje Hampšyro grafystėje.

Institucijos taip pat paskelbė perspėjimų dėl naujų didelių potvynių Severno upėje vakarų Anglijoje, nurodydamos, kad jie yra aukščiausio grėsmės lygio ir keliantys pavojų žmonių gyvybėms.

Potvynių pavojus paskelbtas iš viso 17-oje šalies teritorijų, iš jų 14 – Berkšyro ir Sario grafystėse į vakarus nuo Londono, o dar dvi yra pietvakarinėje Somerseto grafystėje.

Nuo gruodžio pradžios potvyniai buvo užlieję daugiau nei 5 800 valdų, nurodė pareigūnai.

Gelbėtojų pastangos vis labiau kritikuojamos dėl lėto reagavimo, o kariuomenė nurodė pasiuntusi į pagalbą 1 600 karių iš 2 000, kurie gali dirbti tokiose misijose.

Geležinkelio bendrovė „Network Rail“ informavo, kad jos brigados, aprūpintos motoriniais pjūklais ir siurbliais, pasiruošusios padėti šalinti penktadienį prognozuojamos audros padarinius.

Audros smogė ir Britanijos ekonomikai: Anglijos banko valdytojas Markas Carney nurodė, kad vangus atsigavimas po recesijos bus paveiktas nepalankių orų, smarkiai kenkiančių žemės ūkiui ir susisiekimui.