Banksy išdėstė, kaip jam pavyko padaryti taip, kad žymusis paveikslas nuslinko į jo rėmuose įtaisytą smulkintuvą iškart po to, kai aukcione buvo parduotas už rekordinę sumą.

Pasak „The Sun“, penktadienio vakarą pirkėjai „Sotheby’s“ aukcione Londone liko be žado, kai Banksy paveikslas „Mergaitė su balionu“ („Girl with Balloon“) susinaikino.

Kūrinys parduotas už stulbinamą 1,4 mln. JAV dolerių (1,18 mln. eurų) sumą, tačiau po aukciono iš dalies paveikslo liko karoti tik skutai – žymioji drobė nukeliavo į rėmuose įtaisytą smulkinimo įrenginį.

Dabar Banksy atskleidė įtaisęs paveikslo rėme smulkintuvą ir savo „Instagram“ paskyroje įdėjo vaizdo įrašą su užfiksuotu įrenginio įtaisymo procesu bei prierašu: „Troškimas sunaikinti irgi yra kūrybinis troškimas“ – Picasso“.

Beveik aštuonis milijonus kartų peržiūrėtame vaizdo įraše parodyta, kaip į paveikslo rėmą įtaisomas ir užmaskuojamas smulkinimo įrenginys.

Menininkas rašė: „Prieš kelerius metus aš slapta į paveikslo rėmą įtaisiau smulkintuvą tam atvejui, jei paveikslas kada nors būtų pardavinėjamas aukcione“.

Tuomet vaizdo įraše parodoma akimirka, kai žymusis kūrinys parduodamas, o po kelių sekundžių pusė jo pavirsta skutais.

Aerozoliniais dažais nupieštame įrėmintame paveiksle vaizduojama širdies formos baliono siekianti mergaitė. Daugelis susirinkusiųjų nebuvo tikri, ar po viešo susinaikinimo paveikslas išties taps bevertis, o meno pokštininkas yra įsitikinęs, jog jo vertė dabar tik išaugo.

Mergaitė su balionu

Joey Syeris, Banksy darbus pardavinėjančio puslapio myartbroker.com bendraįkūrėjas, sakė:
„Šio aukciono rezultatas tik dar labiau išjudins dalykus, o turint omenyje žiniasklaidos dėmesį, kurio triukas sulaukė, laimingasis pirkėjas gali tikėtis puikios savo sumokėtos sumos grąžos. Susmulkintas paveikslas dabar yra istorijos dalis. Mūsų paskaičiavimais, Banksy pridėjo mažiausiai 50 procentų vertės – tikėtina, kad kūrinys gali būti vertas dviejų mln. svarų (2,27 mln. eurų).

Banksy paskelbė paveikslo susinaikinimo akimirką įamžinusią nuotrauką „Instagram“ su prierašu: „Nyksta, nyksta, nebėra...“.

Vienas iš „Sotheby’s“ direktorių ir aukciono šiuolaikinio meno vadovas Europoje Alexas Branczikas sakė: „Regis, mus ką tik išbanksino“.

Niekuomet savo tikrosios tapatybės neatskleidęs Banksy, nepaisant gausybės spėlionių, yra iš Bristolio kilęs menininkas.

Jis išgarsėjo ant pastatų visoje šalyje pasirodžiusiais grafičiais, pasižyminčiais nemenka satyros doze.

Penktadienio įvykis, kuomet menininko paveikslas pats susinaikino, buvo tik vienas iš daugelio prieš sistemą nukreiptų gatvės menininko poelgių.