Keliomis valandomis anksčiau Taksimo aikštė buvo panaši į mūšio lauką, apgaubta ašarinių dujų debesų, kai policija išvaikė dešimtis tūkstančių protestuotojų, skanduojančių "Erdoganai, atsistatydink!" ir "Pasipriešinimas!". Antradienio vakarą vykę susirėmimai buvo didžiausi per 12 pastarųjų dienų Turkiją krėtusius neramumus.

Kai riaušių policija privertė didelę minią išsisklaidyti, panaudojusi ašarines dujas ir vandens patrankas, susirėmimai su mažesnėmis demonstrantų grupėmis tęsėsi iki vėlumos.

Trečiadienį apie 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku darbuotojai rinko į atliekų sunkvežimius tuščius dujų kanistrus ir liekanas sugriautų barikadų, kurios ilgiau nei savaitę neleido patekti į Taksimo aikštę ir šalimais esantį Gezi parką, tapusį pirmųjų protestų židiniu.

Aikštėje buvo daug policijos, o tūkstančiai išvargusių demonstrantų prisiglaudė parke.

Nauji susirėmimai antradienį taip pat prasiveržė sostinėje Ankaroje, kai policija naudojo ašarines dujas, pipirinius aerozolius ir vandens patrankas prieš maždaug 5 tūkst. protestuotojų netoli JAV ambasados. Kai kurie demonstrantai atsakydami svaidė akmenis.

Netikėta policijos intervencija Taksimo aikštėje Stambule, prasidėjusi antradienio rytą, žymėjo pirmąjį kartą, kai pareigūnai grįžo į tą teritoriją, iš kurios buvo pasitraukę prieš daugiau nei savaitę. Jie dalyvavo kelias valandas trukusiuose susirėmimuose su demonstrantų būriais, iš kurių skriejo pirotechnikos užtaisai ir Molotovo kokteiliai.

Policija taip pat atsigabeno buldozerių, kurie griovė demonstrantų pastatytas barikadas.

Puolimas Taksimo aikštėje nustebino protestuotojus, kurių daugelis lūkuriavo šalimais esančiame parke, nes jis buvo surengtas tuomet, kai premjeras R.T.Erdoganas pažadėjo trečiadienį susitikti su protestų lyderiais, padarydamas pirmąją reikšmingą nuolaidą nuo neramumų pradžios.

Tačiau premjeras antradienį niekaip neužsiminė norintis siekti susitaikymo ir toliau laikėsi griežtos pozicijos prieš demonstrantus, kurie metė iki šiol didžiausią iššūkį jau dešimtmetį trunkančiam jo valdymui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)