79 metų Jevgenijus Džiugašvilis su britų žurnalistu kalbėjosi po to, kai pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme, kur jis siekė apginti savo liūdnai pagarsėjusio senelio reputaciją, nors šis yra kaltinamas dėl dešimčių milijonų žmonių mirties.

J. Džiugašvilis taip pat tikino, kad „V. Putinas visai nėra stiprus lyderis, nepanašus į J. Staliną“. Jis taip pat pabrėžė, kad Didžioji Britanija išlieka Rusijos priešu, nors pats nusiuntė savo anūką mokytis meno koledže Škotijoje.

Dėl kompensacijos už šmeižtą į EŽTT J. Stalino anūkas kreipėsi po to, kai vienas Rusijos laikraštis pareiškė, kad J. Stalinas „išvengė moralinės atsakomybės“ už 22 tūkst. lenkų karių nužudymą Katynėje 1940 metais ir pavadino jį „kraugeriu žmogėdra“.

Tačiau J. Džiugašvilio ieškinį EŽTT atmetė pareikšdamas, kad J. Stalino veiksmai „neišvengiamai išlieka atviri visuomenės vertinimui ir kritikai“.

J. Džiugašvilis neslėpė pasipiktinimo dėl teismo sprendimo. „Mūsų laikais sunku rasti logikos visame tame, kas kalbama apie J. Staliną, nes mūsų visuomenė yra įsitikinusi, kad dėl visko reikia kaltinti J. Staliną“, – sakė jis.

Jo nuomone, „iš tiesų Katynėje nebuvo jokios egzekucijos, kurią įvykdė rusai. Tai padarė vokiečiai, tačiau taip, kad būtų apkaltinti tarybiniai žmonės“.

J. Džiugašvilis taip pat sukritikavo Kremlių už tai, kad jis bendradarbiauja su Lenkijos vyriausybe (šalys įkūrė specialią komisiją), o taip pat publikuoja išslaptintus sovietinius dokumentus, kurie rodo, jog dėl masinės žmogžudystės buvo kalta sovietinė valdžia.

J. Džiugašvilis teigia, kad įrodymai iš sovietinių archyvų buvo „falsifikuoti“.

Jis sarkastiškai pareiškė, kad „kaip atlygį“ už tai, kad V. Putinas faktiškai pripažino Rusijos kaltę, jo nepakvietė į 70-ųjų Osvencimo išvadavimo metinių minėjimą, nors koncentracijos stovyklą išvadavo Raudonoji armija.

„Stebėtina, kad steigiamos komisijos, kurioms vadovauja pats Kremlius, mūsų vadovybė Kremliuje, jie sukčiai ir vagys. Jie eina tuo pačiu keliu su Lenkijos vyriausybe. Kelia nuostabą tai, kad priešiška valstybė tapo sąjungininke. O dabar jie net nepakvietė V. Putino. Galiu pasakyti, kad jie jį sutriuškino. Ir gerai padarė. Jeigu nemylite savo liaudies ir savo šalies, jeigu nemylite savo istorijos, kaip mes galime reikalauti to iš užsieniečių?“ – interviu sakė J. Džiugašvilis.

Jis pavadino Lenkiją „mums priešiška valstybe“, o Didžiąją Britaniją pavadino „dar vienu priešu“.

V. Putinas „susipyko su mums gimininga tauta – Ukraina. Kokius mes lyderius turime? Mūsų šalies nevaldo protingi žmonės, tik vagys. Susipykti su Ukraina – tam aš nepritariu. Jeigu norėjote atsiimti Krymą, reikėjo pradėti nuo teisinių, o ne karinių veiksmų“, sakė J. Džiugašvilis.

„O dabar jie sako, kad Vakarai nori atsikratyti V. Putino. Taip pareiškė jo atstovas spaudai Peskovas. Tikslas yra mūsų tautai sukelti priešingą reakciją. Esą žmonės turi šaukti: „Neatiduosime mūsų Putino“. Naudojami įvairiausi galimi metodai: mes matome jį stovintį ant slidžių, lėktuve, vėliau povandeniniame laive, o vėliau be marškinių. Tai smegenų trūkumas, tiesiog didžiavimasis. Jie nori, kad žmonės jo gailėtų. Nori, kad iš šio gailesčio gimtų parama jam“, – sakė J. Stalino anūkas.

Rusijos teismas anksčiau taip pat atmetė J. Džiugašvilio ieškinį dėl straipsnio apie J.Staliną laikraštyje „Novaja gazeta“.

„The Daily Mail“ priminė, kad 2010 metais Rusijos archyvas pirmą kartą paskelbė dokumentų apie žudynes Katynėje, o tuometinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas perdavė Lenkijai 67 „Katynės bylos“ tomų.

J. Džiugašvilis pareiškė, kad nenuleis rankų ir toliau gins savo senelio vardą. Jis ginčija duomenis apie Stalino lageriuose nužudytų žmonių skaičių bei neigia savo senelio kaltę.