"Knygą, kurioje kritikuojamas islamas, šiais laikais išleisti būtų sunku", - teigė rašytojas ir pridūrė, kad šią problemą norėdami išspręsti leidėjai turėtų būti drąsesni. S. Rushdie teigimu, gyvendamas laisvoje visuomenėje žmogus turi jausti, kad turi teisę ką nori sakyti ir daryti.

Dauguma musulmonų knygą "Šėtoniškos eilės" laiko šventvagiška, o Indijoje ji tebėra uždrausta.

Indų kilmės Didžiojoje Britanijoje gyvenantis rašytojas daugelį metų slapstėsi, nes Irano ajatola Khomeini siūlo atlygį už jo nužudymą.

S. Rushdie sakė, kad musulmoniškose šalyse, įskaitant Turkiją, Egiptą, Alžyrą ir Iraną, rašytojai tebėra taip pat puldinėjami už savo kūrinius.

"Pažiūrėję, kaip religinis ekstremizmas kovoja prieš išraiškos laisvę, matome, kad šie žmonės kaltinami tais pačiais dalykais: šventvagyste, erezijomis, įžeidimu ir užgauliojimu - tai viduramžių laikų žodynas", - sakė rašytojas.

S. Rushdie atkreipė dėmesį į tai, kad vos prieš savaitę Didžiosios Britanijos televizijos kanalas "Channel 4" dėl galimų padarinių atšaukė dokumentinį filmą apie islamą "Islamas: nežinoma istorija" ("Islam: The Untold Story"). Pasak rašytojo, tai rodo, kad tvyro baimės ir nerimo atmosfera.

Sekmadienį keli Irano laikraščiai pranešė, kad apdovanojimas už rašytojo galvą buvo padidintas 500 tūkstančių dolerių ir dabar sudaro 3,3 milijono. Iš pradžių premija už S. Rushdie galvą sudarė milijoną dolerių, bet vėliau ši suma kelis kartus buvo didinama. Pastarasis padidinimas siejamas su skandalu, kurį sukėlė islamą išjuokiantis filmas "Musulmonų nekaltumas".