Šri Lankos ministras pirmininkas Mahinda Rajapaksa pirmadienį nusprendė atsistatydinti, pranešė jo atstovas, kilus dideliems susirėmimams tarp vyriausybės šalininkų ir prieš ją protestuojančių, per kuriuos buvo sužeisti mažiausiai 78 žmonės.

76 metų premjeras išsiuntė atsistatydinimo raštą savo jaunesniam broliui prezidentui Gotabayai Rajapaksai, atverdamas kelią „naujai vienybės vyriausybei“, sakė atstovas Rohanas Weliwita.

Nuolatiniai elektros energijos tiekimo sutrikimai bei didelis maisto produktų ir degalų stygius šioje Pietų Azijos valstybėje išprovokavo ne vieną savaitę besitęsiančius antivyriausybinius protestus.

Kolombo nacionalinės ligoninės atstovas Pushpa Soysa naujienų agentūrai AFP sakė, kad mažiausiai 78 sužeistieji buvo hospitalizuoti.

Lazdomis ir vėzdais ginkluoti brolių Rajapaksų šalininkai užpuolė neginkluotus protestuotojus, kurie nuo balandžio 9 dienos budi prie prezidento Gotabayos Rajapaksos biuro, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patranką prieš vyriausybės šalininkus, kurie prasiveržė pro policijos užtvaras ir ėmė griauti antivyriausybinių protestų dalyvių pastatytas palapines.

Penktadienį vyriausybė įvedė nepaprastąją padėtį, suteikdama kariuomenei plačius įgaliojimus sulaikyti žmones. Tai buvo padaryta, kai profesinės sąjungos, siekdamos priversti Rajapaksas atsistatydinti, paskelbė šalį praktiškai paralyžiavusį visuotinį streiką.

Gynybos ministerija sekmadienį paskelbtame pareiškime nurodė, kad antivyriausybinių protestų dalyviai elgiasi „provokuojamai ir grėsmingai“ ir trukdo teikti svarbiausias paslaugas.

Profesinės sąjungos paskelbė, kad nuo pirmadienio kasdien rengs protestus, siekdamos priversti vyriausybę atšaukti nepaprastąją padėtį.

Sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Ravi Kumudeshas sakė, kad bus siekiama sutelkti valstybinio ir privataus sektorių darbuotojus šturmuoti nacionalinį parlamentą, kai jis gegužės 17 dieną susirinks į naują sesiją.

„Mes norime, kad prezidentas ir jo šeima pasitrauktų“, – sakė R. Kumudeshas.

Prezidento G. Rajapaksos nematyti viešumoje nuo kovo 31 dienos, kai dešimtys tūkstančių žmonių bandė šturmuoti jo privačią rezidenciją Kolombe.

Ekonominė krizė Šri Lankoje prasidėjo koronaviruso pandemijai drastiškai sumažinus šalies pajamas iš turizmo, taip pat sumažėjus užsienyje dirbančių piliečių siunčiamų pinigų perlaidų.

Dėl to ėmė labai stigti užsienio valiutos, reikalingos skolai grąžinti, ir vyriausybė buvo priversta uždrausti daugelio prekių importą.

Tai savo ruožtu paskatino būtiniausių prekių stygių, rekordinę infliaciją ir ilgas elektros tiekimo pertraukas.

Balandį vyriausybė paskelbė, kad negali įvykdyti įsipareigojimų, susijusių su valstybės 51 mlrd. JAV dolerių (48,6 mlrd. eurų) užsienio skola.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją