Partijos, turinčios daugumą 225 vietų parlamente, vieningai smerkė valstybės vadovo penktadienį paskelbtą sprendimą paleisti asamblėją kaip neteisėtą ir konstitucijai prieštaraujantį žingsnį.

Prieš paleisdamas parlamentą M. Sirisena perėmė policijos departamento kontrolę, prijungęs šią instituciją prie jam pavaldžios Gynybos ministerijos. Be to, prezidentas perėmė itin svarbios valstybinės leidyklos, skelbiančios vyriausybės nutarimus, kontrolę.

Valstybės vadovas jau anksčiau jau anksčiau ėmėsi kontroliuoti visas valstybines žiniasklaidos priemones, spalio 26-ąją atstatydinęs ministrą pirmininką Ranilą Wickremesinghe.

M. Sirisena paskelbė, kad nauji rinkimai vyks sausio 5 dieną, beveik dvejais metais anksčiau nei planuota, kai tapo aišku, kad jo paskirtas naujasis premjeras – buvęs prezidentas Mahinda Rajapaksa – negalės užsitikrinti daugumos parlamente, turėjusiame trečiadienį atnaujinti darbą.

72 metų M. Rajapaksa dvi savaites ėjo premjero pajėgas, bet per šį laikotarpį nė karto nebuvo įžengęs į parlamentą. Jis bus laikinasis premjeras iki sausio 17-osios, kai darbą pradės naujos sudėties parlamentas.

M. Rajapaksos partijos vadovas Susilas Premajayantha sakė, kad M. Sirisena paleido Nacionalinį Susirinkimą, siekdamas užbaigti kovą dėl valdžios ir suteikti žmonėms galimybę išrinkti naują parlamentą.

„Dabar turime laikinąją vyriausybę, kurios veikla ribota, – aiškino S. Premajayantha. – Surengsime laisvus ir sąžiningus rinkimus.“

Jis apkaltino atleistą premjerą R. Wickremesinghe kurstant nestabilumą savo atsisakymu palikti oficialiąją rezidenciją. Tačiau nuverstas lyderis ir kelios kitos partijos, kartu turinčios daugumą parlamente, šiuos kaltinimus atmeta.

Grumtynės dėl valdžios

M. Rajapaksa ir nuverstasis R. Wickremesinghe jau dvi savaites grumiasi dėl valdžios, o tarptautiniai stebėtojai perspėja dėl didėjančių neramumų strategiškai svarbioje saloje.

M. Sirisena pasirašė įsaką dėl parlamento paleidimo, siekdamas užkirsti kelią bet kokiam maištui prieš jo sprendimus, įskaitant asamblėjos darbo įšaldymą beveik trims savaitėms.

R. Wickremesinghe finansų ministras Mangala Samaraweera sakė, kad parlamento paleidimas yra desperatiškas prezidento žingsnis.

„Nevilties apimtas prezidentas, neturintis daugumos, dabar ryžosi imtis desperatiškesnių priemonių, neteisėtai paleisdamas parlamentą, – sakė M. Samaraweera. – Visi, branginantys demokratiją, padorumą ir teisinę valstybę, dabar privalo susitelkti ir įveikti kylančią tironiją.“

Nuo savo ginčijamo paskyrimo premjeru M. Rajapaksa dar nėra paskelbęs jokio kreipimosi į tautą, bet anksti šeštadienį jis mėgino teisinti parlamento paleidimą.

„Visuotiniai rinkimai iš tikrųjų parodys žmonių valią ir atvers kelią į stabilią šalį“, – jis rašė per „Twitter“.

R. Wickremesinghe kol kas to nekomentavo, bet jo Jungtinė nacionalinė partija (UNP) paskelbė apskųsianti prezidento sprendimą teismui.

„Eisime į teismus, – žurnalistams Kolombe sakė M. Samaraweera. – Kovosime teismuose, kovosime parlamente ir kovosime per rinkimus.“

Kelios pilietinės visuomenės organizacijos taip pat ketina pateikti Aukščiausiajam Teismui peticiją dėl, anot jų, neteisėtų valstybės vadovo veiksmų.

JAV susirūpinusios

JAV, Jungtinės Tautos ir Europos Sąjunga reiškia vis didesnį susirūpinimą dėl padėties Šri Lankoje. Vašingtonas nedelsdamas sukritikavo ir naujausią M. Sirisenos žingsnį.

„JAV giliai susirūpinusios dėl žinios, kad Šri Lankos parlamentas bus paleistas, toliau gilėjant politinei krizei“, – sakoma Valstybės departamento pareiškime.

„Kaip įsipareigoję Šri Lankos partneriai esame įsitikinę, kad demokratijos institucijos ir procesai turi būti gerbiami, siekiant užtikrinti stabilumą ir klestėjimą“, – pridūrė departamentas.

Australijos užsienio reikalų ministrė irgi išreiškė susirūpinimą ir sakė, kad M. Sirisenos veiksmai „žlugdo Šri Lankos seną demokratijos tradiciją ir kelia pavojų jos stabilumui bei klestėjimui“.

Prieš paleisdamas parlamentą M. Sirisena taip pat paskyrė į savo kabinetą daugiau ministrų. Šis žingsnis laikomas būdu atverti prezidento stovyklai prieigą prie valstybės išteklių, ruošiantis sausį vyksiantiems rinkimams.

Kairysis Liaudies išvadavimo frontas (JVP), laikantis R. Wickremesinghe atstatydinimą prieštaraujančiu konstitucijai, apkaltino M. Siriseną mėginant įtvirtinti neteisėtą valdžios užgrobimą.

„Paleisti parlamento tokiu metu yra neteisėta ir prieštarauja konstitucijai“, – žurnalistams sakė JVP generalinis sekretorius Tilvinas Silva.

Pasak opozicijos, M. Sirisena parlamento darbą įšaldė, siekdamas laimėti laiko, kad galėtų perkalbėti dalį įstatymų leidėjų pereiti į jo stovyklą ir tokiu būdu užsitikrinti daugumą, bet šios jo užmačios neišdegė.

Keli įstatymų leidėjai tvirtino, kad jiems buvo siūloma milijonai dolerių už perėjimą į prezidento šalininkų gretas. Mažiausiai aštuoni parlamento nariai šiems įkalbinėjimams neatsispyrė.

Spaudžiamas tarptautinės bendruomenės M. Sirisena triskart buvos sutikęs panaikinti parlamento darbo įšaldymą, bet kaskart persigalvodavo.

Ketvirtadienį vakare R. Wickremesinghe per „Facebook“ paskelbtu vaizdo įrašu padėkojo savo šalininkams, kad jie neleido Šri Lankos „nugramzdinti į diktatūros tamsybes“.

Kol kas neaišku, ar paskelbus sprendimą paleisti parlamentą atstatydintas premjeras sutiks palikti oficialiąją valstybės vadovo rezidenciją.

Pasak abiejų ginčo pusių, kova dėl valdžios 21 mln. gyventojų turinčioje saloje paralyžiavo didžiąją dalį šalies administravimo funkcijų.