Dabartinis šalies premjeras ir opozicijos lyderis yra pagrindiniai kandidatai iš 13. Naujasis prezidentas pakeis Chandriką Kumaratungą, kuri pralaimėjo teisinę kovą dėl galimybės likti poste.

Policija pranešė, kad neramiame šalies rytų regione gamindami bombą susisprogdino du įtariami "tigrų" sukilėliai, o dar keli žmonės buvo sužeisti per išpuolius, kurių metu sprogo granatos, tačiau stebėtojai nurodo, kad šie rinkimai buvo vieni ramiausių.

Ketvirtadienį šalyje buvo taikomos sustiprinto saugumo priemonės. Praėjusią naktį neramioje rytinėje provincijoje buvo nužudyti mažiausiai šeši žmonės.

Per Šri Lankos tamilų separatistinį konfliktą nuo 1972 metų jau žuvo daugiau kaip 60 tūkst. žmonių.

Laisvąją rinką remiantis opozicijos lyderis Ranilas Wickremesinghe, kaip rodo apklausos, pagal populiarumą nedidele persvara lenkia premjerą Mahindą Rajapakse, bet daugelis analitikų pažymi, kad rinkimų baigties numatyti neįmanoma.

R.Wickremesinghe, Kolombe balsavęs kartu su žmona Maithree, žurnalistams sakė esąs įsitikinęs, kad taps penktuoju salos prezidentu.

"Esu įsitikinęs pergale, - į urną įmetęs savo balsalapį sakė R.Wickremesinghe. - Žmonės balsuoja už mane dėl trijų dalykų - alkio, nedarbo ir taikos". Rinkimų kampanijos metu jis žadėjo per "dvejus ar trejus metus" susitarti su tamilų "tigrų" kovotojais.

Tuo tarpu buvusi kino žvaigždė M.Rajapakse ketvirtadienį atidavęs savo balsą paneigė, kad nori vėl įtraukti šalį į karą.

Separatistų "Tamil Ilamo" išvadavimo "tigrai" (TIIT) premjerą vadino "karo kandidatu", nes jis ragino iš naujo svarstyti visą Norvegijos remiamą Šri Lankos taikos procesą.

Abu pagrindiniai kandidatai priklauso salos gyventojų daugumą sudarančiai sinhalų bendruomenei, kurios viena pusė, regis, remia vieną jų, o kita - kitą, todėl jėgų pasiskirstymas priklausys nuo tamilų mažumos.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad tamilai yra linkę palaikyti R.Wickremesinghe. "Tigrai", kurie kovojo už atskirą Šri Lankos tamilų valstybę, 2002 metų vasarį susitarė su vyriausybinėmis pajėgomis dėl ugnies nutraukimo, bet smurtas šalyje nesiliauja, o taikos derybos yra sustojusios.

Šiemet saloje jau buvo nužudyta daugiau kaip 190 žmonių, nurodo paliaubų stebėtojai. Prieš tris mėnesius per išpuolį, dėl kurio kaltinami sukilėliai, buvo nužudytas užsienio reikalų ministras Lakshmanas Kadirgamaras.

Rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti penktadienį.