Kelios ES šalys jau pradėjo platinti „Sputnik V“ vakciną, nors ES ji dar nėra patvirtinta. Tokį žingsnį griežtai sukritikavo Europos vaistų agentūros (EVA) valdybos pirmininkė Christa Wirthumer-Hoche.

„Reikalaujame viešo EVA pareigūnės Christos Wirthumer-Hoche atsiprašymo už jos neigiamus komentarus apie ES valstybių tiesioginį „Sputnik V“ tvirtinimą“, – sakoma oficialioje vakcinai skirtoje „Twitter“ paskyroje.

„Jos komentarai verčia kelti rimtus klausimus apie galimą politinį kišimąsi į tebevykstantį EVA vertinimą“, – teigia vakcinos kūrėjai, pridurdami, kad rusiška vakcina yra patvirtinta 46-ose šalyse.

Praeitą savaitę Amsterdame įsikūrusi EVA pradėjo „Sputnik V“ vakcinos „tęstinę peržiūrą“, kurią užbaigus organizacija spręs dėl vakcinos tvirtinimo ES.

Tuo tarpu Vengrija jau patvirtino „Sputnik V“ vakciną ir pradėjo ja skiepyti šalies gyventojus, o Čekija ir Slovakija užsisakė šios vakcinos dozių ir teigė nelauksiančios EVA patvirtinimo.

Paklausta apie galimybę Austrijai imtis tokio sprendimo, Ch. Wirthumer-Hoche Austrijos televizijai ORF pareiškė: „Tai galima palyginti su rusiška rulete.“

Rusija teigia galinti suteikti ES 50 mln. „Sputnik V“ dozių, kai tik vakcina bus patvirtinta.

JAV pasmerkė Rusijos dezinformaciją apie vakcinas nuo koronaviruso

Jungtinės Valstijos pirmadienį pasmerkė „Rusijos dezinformacijos kampaniją“ prieš JAV gamybos vakcinas nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, anot Vašingtono, sukeliančią pavojų žmonių gyvybėms.

Pasaulinės veiklos centras (Global Engagement Center, GEC) – Valstybės departamento padalinys, be kita ko, stebintis užsienio propagandos pastangas – nurodė, kad Rusijos žvalgyba yra susijusi su šioje kampanijoje dalyvaujančiomis keturiomis interneto platformomis.

Per šias platformas platinama „dezinformacija apie dvi vakcinas, dabar patvirtintas FDA (JAV Maisto ir vaistų administracijos) šioje šalyje“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Labai aišku, kad Rusija imasi savo senų triukų ir tai darydama potencialiai sukelia pavojų žmonėms, skleisdama dezinformaciją apie vackcinas, kurio, kaip žinome, kiekvieną dieną gelbsti gyvybes“, – pridūrė N. Price'as.

Dienraštis „The Wall Street Journal“ pirmasis pranešė apie GEC išvadas, kad minėtuose tinklalapiuose skelbiamu turiniu perdedama JAV bendrovės „Pfizer“ gaminamos vakcinos pašalinio poveikio rizika, akivaizdžiai siekiant propaguoti Rusijoje sukurto preparato „Sputnik V“ vartojimą.

Pernai pateiktame vertinime, kurį gavo naujienų agentūra AFP, GEC nurodė, kad per tūkstančius socialinių tinklų paskyrų buvo vykdoma koordinuota kampanija, kuria siekta iškreipti faktus apie COVID-19 pandemiją, įskaitant skleidžiamus kaltinimus, kad Jungtinės Valstijos yra prisidėjusios prie šios ligos išplitimo.

Centras taip pat nustatė, kad Kinija kurį laiką irgi užsiėmė panašia veikla, bet galiausiai nusprendė, kad veiksmingiau bus stengtis atkreipti dėmesį į paties Pekino pastangas įveikti koronavirusą.

JAV žvalgyba jau seniai įtaria Rusiją dezinformacijos kampanijomis sveikatos apsaugos srityje, įskaitant praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje paskleistą mitą, kad jog JAV mokslininkai sukūrė žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV), sukeliantį AIDS.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (600)