Dešimt Rusijos policininkų žuvo, o dar 28 buvo sužeisti per ketvirtadienį įsiplieskusias kautynes Čečėnijos sostinėje Grozne su gerai ginkluotais islamistų kovotojais, sakoma Nacionalinio antiteroristinio komiteto pranešime, kurį citavo šalies naujienų agentūros.

„Per kovos su terorizmu operaciją pademonstravę ištikimybę pareigai kaip piliečiai ir pareigūnai, dešimt vietos policininkų žuvo, o dar 28 buvo sužeisti“, - sakoma komiteto pranešime, kuriame taip pat nurodoma, jog kovotojai buvo „likviduoti".

Nuo paryčių buvo pranešama apie sprogimą ir šūvius miesto centre. Iš pradžių buvo skelbiama apie nukautus 3-5 policininkus ir užimtus Spaudos rūmus. Netrukus pranešta ir apie nukautus 6-7  išpuolio rengėjus. Apie tai skelbia lifenews.ru. Vėliau duomenys patikslinti – aukų daugėjo.

Pranešama, kad teisėsaugos pareigūnai blokavo kovotojus Spaudos rūmuose, gatvėse vyko kova. Miesto centre sutelktos papildomos pajėgos, iš liudininkų vaizdo įrašų matyti, kad naudojama ir šarvuota technika.

Newsru.com praneša, kad Grozno centre naktį į ketvirtadienį, gruodžio 4-ąją, aidėjo sprogimai ir šūviai – mieste vyko speciali kovotojų neutralizavimo operacija. Dokumentų patikrinimo metu maištininkai nužudė tris policininkus, paskui pasislėpė Čečėnijos sostinės centre esančiuose Spaudos rūmuose. Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba pranešė, kad Spaudos rūmuose pasislėpė „penki-šeši maištininkai“. Grozne paskelbtas kontrteroristinės operacijos režimas, praneša newsru.com.

Nacionalinis antiteroristinis komitetas nurodė, kad kovotojai buvo užblokuoti pastato viduje policijos ir saugumo pajėgų, pridūrė komitetas. Rusijos naujienų agentūra TASS citavo prezidento Ramzano Kadyrovo žodžius, kad keli kovotojai dar buvo vienoje mokykloje miesto centre. Ar yra kokių nors įkaitų, neaišku.

„YouTube“ paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti tikriausiai tie susirėmimai; ji rodytų, kad užpuolikai įžengė į Grozną „keršydami“ už tai, ką jie apibūdino kaip moterų musulmonių priespaudą.

R. Kadyrovas: šunys dvesia kaip šunys!

Ketvirtadienio ryte Čečėnijos prorusiškasis vadovas Ramzanas Kadyrovas, asmeniškai vadovaujantis šiai operacijai, operatyviniame štabe žurnalistams pranešė, kad Spaudos rūmuose sunaikinti šeši-septyni maištininkai. Tuo tarpu šaltiniai medicinos sluoksniuose agentūrai TASS pranešė, kad taip pat yra sužeistųjų. Paryčiais šūviai prie Spaudos rūmų nutilo. Pastatas stipriai apdegė. Vietoje toliau tęsiami operatyviniai darbai.

R. Kadyrovo teigimu, priemonės, kurių imtasi, neleis „banditams išeiti iš užtvertos zonos“, perduoda „Interfax“. „Mes galėtume operaciją užbaigti per 10-15 minučių, tačiau mums svarbu išsaugoti operacijos dalyvių gyvybes“, – teigė Čečėnijos lyderis.

„Brangūs draugai! Šunys dvesia kaip šunys! Banditų naikinimo operacija pereina į baigiamąją fazę. Spaudos rūmuose jau sunaikinti šeši teroristai! Nei vienam banditui nepavyks pabėgti! Aš tiesiogiai vadovauju operacijai. Mūsų pagrindinis uždavinys – užkirsti kelią aukoms tarp taikių gyventojų. Kol kas prašau operacijos zonoje neiti į gatvę!“ – savo „Instagram“ puslapyje rašė R. Kadyrovas.

Iki tol gauti prieštaringi duomenys apie taikius gyventojus, kurie užgrobimo metu galėjo būti Spaudos rūmuose. Vieno šaltinio teigimu, maištininkų užgrobtame pastate gali būti dešimt žmonių, kurie pasislėpė vienoje patalpoje. Čečėnijos vadovas tvirtina, kad „visi civiliai išvesti ir Spaudos rūmuose likę vien tik banditai“.

Leidiniui „Kavkazkij uzel“ vietos gyventojai teigė, kad Čečėnijos sostinės centre susprogdintas kelių patrulių automobilis, girdisi šūviai prie Spaudos rūmų.

Kaip praneša RIA „Novosti“, Spaudos rūmai stovi netoli respublikos vyriausybės pastato, kelių administracinių pastatų ir prekybos centro. Šiame pastate įsikūrę daugelio respublikinių žiniasklaidos priemonių redakcijos, prie jo šliejasi valstybinės televizijos pastatas. „Interfax“ šaltiniai teisėsaugos institucijose patvirtino informaciją apie tris žuvusius policininkus.


Bandė sulaikyti įtartiną automobilį

Pareigūnai bandė sulaikyti įtartiną automobilį. Iš mašinos paleisti šūviai, prasidėjo susišaudymas, kurio metu ir žuvo trys policininkai. RIA „Novosti“ patikslino, kad pastatas blokuotas, civiliai iš ten evakuoti.

Įvykio liudininkas „Dožd“ pranešė, kad maištininkai trimis automobiliais iš pradžių privažiavo prie mečetės „Čečėnijos širdis“, kur įvyko pirmasis susišaudymas, ir greičiausiai susprogdino kelių patrulių automobilį, nužudydami tris policininkus. Paskui maištininkai pasislėpė Spaudos rūmuose. Liudininkų teigimu, į specialiosios operacijos vietą atgabenti šarvuočiai.

R. Kadyrovas mano, kad kovotojai galėjo atvykti iš kito Rusijos regiono Čečėnijos vadovas neatmeta galimybės, kad Spaudos rūmus užėmę kovotojai galėjo atvykti iš kito Rusijos regiono, nes „Čečėnijoje tai galinčių padaryti neteisėtų ginkluotų grupuočių narių neliko“. Apie tai R. Kadyrovas pranešė naktį į ketvirtadienį savo „Instagram“ puslapyje paskelbtoje ataskaitoje.

Jo teigimu, buvo gauta operatyvinė informacija apie mašiną su įtartinais ginkluotais žmonėmis, duomenys apie tai perduoti visoms teisėsaugos institucijoms.

„Kelių patruliai pamėgino mašiną sustabdyti. Iš jos buvo paleisti šūviai. Trys pareigūnai žuvo. Persekiojimo metu maždaug penki-šeši ginkluoti banditai prasibrovė į Spaudos rūmus“, – pranešė Čečėnijos vadovas.

R. Kadyrovas primygtinai tvirtina, kad situacija mieste rami – dirba visos svarbiausios tarnybos, važinėja mašinos, „nors jos trukdo operacijos dalyviams“. Čečėnijos vadovas miesto gyventojams rekomendavo „operacijos zonoje laikytis saugumo priemonių, be ypatingos būtinybės neiti į gatvę, nesiartinti prie langų“. Jis pažadėjo: „Iki ryto operacija bus baigta“.

Ryte R. Kadyrovas „Instagram“ paliko naują įrašą: „Ateina aušra. Maištininkų neutralizavimo operacija eina į pabaigą. Mums visiems svarbu, kad nei vienas banditas negalėtų palikti miesto. Primygtinis prašymas pranešti bet kokią informaciją apie žmones, kurie jūsų požiūriu kelia įtarimą ir gali būti su jais susiję“.

Iššūkis V. Putinui

Naujausi susirėmimai neramioje Čečėnijoje neabejotinai bus laikomi iššūkiu prezidentui Vladimirui Putinui, kuris vėliau šią dieną paskelbs savo metinį pranešimą.

Spalį Grozne penki policininkai žuvo, o dar 12 buvo sužeisti, kai jie užkirto kelią vienam jaunam mirtininkui sprogdintojui surengti išpuolį vienoje koncertų salėje, kurioje tūkstančiai žmonių buvo susirinkę vienos vietos šventės proga.

Tas sprogimas, nutraukęs gana ramų laikotarpį regione, sukėlė susirūpinimą, kad vėl atsinaujins smurtas Šiaurės Kaukaze, kur Kremlius per pastaruosius du dešimtmečius dukart kariavo su separatistais.

Spalio 7-ąją, minint V.Putino 62-ąjį gimtadienį, daugiau negu 100 tūkst. žmonių, vilkinčių Rusijos vėliavos spalvų drabužius, žygiavo Grozne, vadovaujami Kremliaus palaikomo Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo, kuris nešė Rusijos vadovo portretą.

Apie 1,1 tūkst. svečių, tarp jų aukšto rango pareigūnų ir įstatymų leidėjų, klausysis V.Putino metinio pranešimo, kuriame tikriausiai bus išdėstyti Kremliaus politiniai ir ekonominiai prioritetai, kai padėtį temdo konfrontacija su Vakarų šalimis dėl krizės Ukrainoje.