Deborah prisistačiusi moteris, kuri nenorėjo pasakyti savo tikrojo vardo, išgyveno pasislėpusi šaldytuve, ji užlindo už pieno atsargų.

Teroristas nuolat reikalavo, kad ji ir kiti šaldymo patalpose rūsyje besislėpę žmonės išlįstų iš slėptuvės, tačiau moteris jo spaudimui nepasidavė – kaip paaiškėjo vėliau, šis sprendimas išgelbėjo jos gyvybę.

Viskas prasidėjo penktadienį apie pietus moteriai atėjus apsipirkti į pamėgtą košerinio maisto prekybos centrą „Hyper Cacher“. Deborah apsipirkti ateidavo kiekvieną penktadienį – įsigyti produktų šabui.

„Kaip tik buvau šviežių produktų skyriuje, kai išgirdau garsą, primenantį fejerverkus ar petardas. Tarsi vaikai būtų gatvėje numetę kelias petardas“, – „Le Parisien“ pasakoja moteris.

„Aplinkui buvę žmonės pradėjo bėgioti. Supratau, kad nutiko kažkas rimto. Paskui vieną vyrą nusekiau iki atsarginio išėjimo, esančio parduotuvės gale“, – teigia moteris.

Jie pastebėjo laiptus, besileidžiančius į šaldymo patalpą. Ten ir patraukė.

„Pasislėpėme už pieno pakelių. Su manimi buvo dar du vyrai – vienas buvo su trejų metų sūnumi. Ir gal dar dvi moterys, viena iš jų su kūdikiu. Iš viso buvome penkiese ar šešiese, tačiau ne visus mačiau. Tėvas darė viską, kad apgintų savo sūnų, rūpinosi, kad nesušaltų, drąsino mus visus. Jis buvo pats drąsiausias“, – nesenus įvykius prisimena prancūzė.

Viršuje į parduotuvę įsiveržė 32 metų dėl kaltinimų terorizmu jau kalėjęs A. Coulibaly. Iš karto nušovė vieną parduotuvės darbuotoją. Prie kasos buvusiai Zarie įtariamas teroristas sužeidė ranką, pražudė jos draugą. Vyras taikėsi jai į kojas, tačiau Zarie tų kulkų išvengė.

„Nepanašu, kad nori mirti, todėl turėsi man padėti“, – jai nurodė teroristas.

A.Coulibaly paliepė nuleisti apsaugines langų žaliuzes ir pagrindinio įėjimo grotas.

Netrukus moteriai liepta lipti į rūsį ir atvesti įkaitus į parduotuvės patalpą.

„Iš viršaus nusileido moteris, kuri mums pasakė eiti į viršų. Buvome siaubingai persigandę, tik žiūrėjome vieni į kitus ir nejudėjome iš vietos“, – pasakoja Deborah.

Po kelių minučių Zarie vėl grįžo.

„Ji sugrįžo ir pradėjo isteriškai klykti, kad, jeigu nepaklusime, jis mus visus išžudys. Nesitraukiau iš slėptuvės. Žinojau – jeigu išeisiu, jis mane tikrai nužudys. Tas vyras buvo beprotis“, – pasakoja prancūzė.

Dalis įkaitų visgi nusprendė kilti į viršų, tarp jų buvo ir Michalis, kuris į parduotuvę su sūnumi atėjo nusipirkti duonos ir vištienos.

Mickaelis „Le Point“ žurnalui sakė, kad, lipdamas laiptais, išgirdo, kaip įtariamas teroristas prisistato.

„Esu Amedy Coulibaly, esu iš Malio, esu musulmonas. Esu iš „Islamo valstybės“, – prisimena įkaitas.

Įkaitams jis nurodė ant žemės sudėti mobiliuosius. Vienas vyras, kaip spėjama Yoanas Cohenas, pastebėjo, kad ant prekystalio įtariamas teroristas pasidėjo savo ginklą. Vyrui pavyko ginklą paimti, tačiau iššauti nebespėjo. A. Coulibaly pastebėjo klastą, ginklą atsiėmė ir įkaitą nušovė.

Deborah ir toliau slėpėsi rūsyje.

„Dalis žmonių verkė, motinos labiausiai nerimavo dėl vaikų, kuriuos turėjo pasiimti iš mokyklos. Bandžiau susisiekti su išoriniu pasauliu – draugais, policija, tačiau rūsyje buvo labai prastas ryšys. Visą laiką galvojau apie draugus ir šeimą“, – pasakoja Deborah.

Deborah net neįsivaizdavo, kas dedasi viršuje. Vėliau įkaitai jai papasakojo, kad įtariamasis teroristas jiems leido valgyti viską, ko tik užsinorės, nes drama gali užtrukti daug valandų. Dar sakė, kad, jeigu rastų čiužinių, gali juos pasitiesti ir pailsėti.

Maždaug 17 valandą vietos laiku pasigirdo sprogimai ir šūviai.

„Buvau mirtinai persigandusi – maniau, kad tas teroristas visus išžudys. Ir tada išgirdau: „Policija, čia policija, išeikite, čia policija“.

Viršuje mane pareigūnai palydėjo pro tikrą pragarą – sakė nesidairyti, kad nepamatyčiau lavonų ir kraujo balų.

„Vien sudaužyti buteliai, išdrabstytas maistas ir kraujas“, – prisimena per plauką gyva likusi prancūzė.

Iš parduotuvės išvestais įkaitais pasirūpino policijos pareigūnai, kurie Deborah negailėjo gerų žodžių už neįtikėtiną drąsą. Moteris teigia rimtai svarstanti galimybę iš Prancūzijos išvažiuoti.

„Manau, kad išvažiuosiu. Jis norėjo mane apsipirkinėjančią nužudyti – vien dėl to, kad aš žydė. Nebūčiau pagalvojusi, kad Prancūzijoje įmanomi tokie dalykai“, – liūdnai pasakojimą baigia moteris.

Musulmonas, gelbėjęs Paryžiaus parduotuvės pirkėjus

Prancūzija turi naują herojų – košerinio maisto parduotuvės darbuotojas Lassana Bathily, nepasidavęs panikai dėl užklupusių teroristų, išgelbėjo ne vieną gyvybę.

Drąsus jaunas vyras padėjo parduotuvės lankytojams pasislėpti šaldytuve, o pats pabėgo liftu. Skelbiama, kad viena išgelbėta pirkėja buvo su vaiku ant rankų.

Iš Malio kilęs 24 metų musulmonas L. Bathily nepabijojo rizikuoti savo gyvybe ir ėmėsi gelbėti kitus.

„Kai pamačiau, kad panikos apimti žmonės bėga, skubiai atidariau šaldymo patalpos duris. Keli užėjo kartu su manim. Išjungiau šviesą ir šaldytuvą. Išjungdęs šaldymą, paslėpiau žmones. Uždariau duris. Pasakiau elgtis ramiai, sakiau „pabūkite tyliai, aš jus pridengsiu“, – pasakoja didvyris.

Iš pradžių policijos pareigūnai parduotuvės darbuotoją, bandžiusį pabėgti prekių liftu, palaikė teroristų sąjungininku.

„Sakė gultis ant žemės, sudėti rankas už galvos. Surakino antrankiais ir beveik pusantros valandos su manimi elgėsi taip, lyg būčiau jų sąjungininkas“, – apie siaubingą patirtį pasakoja jaunas musulmonas. Kai policijos pareigūnai jį pagaliau paleido, didvyris jiems papasakojo, kas vyksta parduotuvėje, pasakojo apie besislepiančius žmones.

Po susišaudymo vaikinas teigia sulaukęs išgelbėtų žmonių dėkingumo, jie ėjo prie jo ir spaudė ranką. „Kai viskas baigėsi, žmonės man dėkojo“, – džiaugiasi prancūzas.

Keli laimingieji savo gelbėtojui dėkojo socialiniuose tinkluose ir skatino oficialiai pripažinti jo drąsą. Vienas prancūzas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Jis tikrasis įkaitų dramos košerinio maisto parduotuvėje herojus“. Kitas taip pat įvertino jo narsą: „Lassana Bathily, musulmonas košerinio maisto parduotuvės darbuotojas slėpė žmones, taip pat ir vieną vaiką“.

Netrukus visą pasaulį apskriejo ir jauno vyro nuotrauka.

Vienas iš parduotuvėje nelaimės metu atsidūrusių prancūzų, 36 metų keturių vaikų tėvas Johanas Dorre, sugebėjo paskambinti savo dėdei ir pranešti, kad yra parduotuvės rūsyje.

Štai ką žurnalistams papasakojo kitas jo giminaitis: „Johanas ir kiti buvo siaubingai persigandę, kad teroristai juos suras. Iš baimės ir nenorėdami sušalti glaudėsi vienas prie kito“.