D. Trumpas atsidūrė kritikos ugnyje dėl savo komentarų apie įvykius Šarlotsvilyje (Virdžinijos valstija). Iš pradžių jis pareiškė, kad dėl neapykantos, nepakantumo ir smurto kaltos įvairios jėgos. Vėliau prezidentas tiesiogiai pasmerkė kukluksklaną ir neonacistus. Bet po to jis vėl pareiškė, kad atsakomybė už susirėmimus Šarlotsvilyje tenka „abiem pusėms“.

Kaltinimai D. Trumpo adresu, kad jis laikosi bent jau neutralios pozicijos kukluksklano ir kitų kraštutinių dešiniųjų atžvilgiu, skambėjo dar jo rinkimų kampanijos metu.

Prieš savaitę Šarlotsvilyje kilo įnirtingi kraštutinių dešiniųjų aktyvistų ir jų priešininkų susirėmimai, kurių priežastis – vietos valdžios sprendimas nugriauti pietiečių armijos vado JAV pilietiniame kare generolo Roberto Lee paminklą.

Pilietinis karas baigėsi šiauriečių pergale ir vergovės panaikinimu, bet pietiečių simbolika Jungtinėse Valstijose naudojama iki šiol, nors daugelis ją laiko rasizmo simboliu.

Eitynės Šarlotsvilyje, tarp kurių dalyvių buvo kukluksklano organizacijos narių ir neonacistų, virto susirėmimais su jų oponentais. Per riaušes vienas žmogus žuvo, dešimtys buvo sužeisti, valdžia paskelbė mieste nepaprastąją padėtį.