Tokią informaciją, kaip skelbia naujienų agentūra „Interfax“, suteikė Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentinas Nalivaičenka.

Kaip teigia V. Nalivaičenka, V. Janukovyčiaus gaudynių operacija prasidėjo vasario 24-osios naktį. Jos metu buvo blokuojamas „Belbeko“ oro uostas prie Sevastopolio.

„Sulaikymui pasirengę pareigūnai buvo pasiruošę pagal įstatymus informuoti Viktorą Fiodorovičių apie Ukrainos generalinės prokuratūros ir teismo sprendimus“, - tvirtina Ukrainos saugomo tarnybos vadovas.

Tačiau nuo valdžios nušalintam Ukrainos prezidentui iš gimtosios šalies pasprukti pavyko. Kaip tai galėjo nutikti, V. Nalivaičenka paaiškinti negalėjo.

„Būtent Sevastopolyje naktį iš vasario 23-osios į 24-ąją sužinojome, kur galėtų būti Ukrainos pilietis V. Janukovyčius. Jo atsiradimas Rostove prie Dono – klausimas, kas jį iš Sevastopolio nugabeno į Rostovą prie Dono“, - teigia V. Nalivaičenka.

Anksčiau naujasis Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pareiškė, jog teisėsaugos pareigūnai delsė pričiupti V. Janukovyčių Sevastopolyje, nes norėjo „išvengti provokacijų panaudoti jėgą ir užsienio valstybės jėgų įsikišimo“.

V. Janukovyčius Kijevą paliko vasario 21-osios vakarą – sprendimą bėgti priėmė dėl nesutarimų su opozicija. Prie nušalintojo prezidento sprendimo prisidėjo ginkluoti susirėmimai Ukrainos sostinėje, per kuriuos, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau nei 90 žmonių.

Kitą dieną po V. Janukovyčiaus pabėgimo, Ukrainos Aukščiausioji Rada, kurios kontrolę į savo rankas perėmė opozicijos jėgos, nusprendė jį nuo pareigų nušalinti (tai buvo padaryta apeinant konstitucines apkaltos procedūras). V. Janukovyčiaus oponentai paskyrė naujus teisėsaugos struktūrų vadovus, sudarė naują laikinąją vyriausybę.

V. Janukovyčius iš Krymo patraukė į Charkovą, iš ten – į Donecką, o tada į Luhanską, iš Luhansko į Krymą. Vėliau per spaudos konferenciją Rostove prie Dono įgaliojimų netekęs Ukrainos prezidentas pareiškė, jog Ukrainoje buvo apšaudytas jo automobilis (iš automatinių šautuvų), o vėliau, kai jau skrido sraigtasparnyje, dėl jo planuota į orą pakelti naikintuvus. Kaip konkrečiai jis atsidūrė Rusijoje, V. Janukovyčius nedetalizavo, tik pareiškė, jog Ukrainą palikti jam padėjo „patriotiškai nusiteikę pareigūnai“.

Naujoji Ukrainos valdžia apkaltino nušalintąjį prezidentą prisidėjus prie masinių žudynių (kalbame apie aukas, kurių pareikalauta per teisėsaugos pareigūnų ir taikių protestuotojų susirėmimus Kijeve). Paskelbta oficiali V. Janukovyčiaus paieška. Anksčiau Rusijos pasiuntinys Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas pareiškė, jog V. Janukovyčius kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną su prašymu apginti Ukrainos žmones ir šaliai grąžinti stabilumą.